RSS Feed

DOA NAIK KENDERAAN

2

April 26, 2011 by

Fuhhh..lana sure, ada yg tgk tajuk je mesti trus klik page lain, xjdi bca.. suma sedia maklum..ramai ant kite yg mcm cacing kepanasan bile bab2 ugama neyh, lgi2 bile dgr/tgk cermh ugama, ayt2 al-quran n sewktu dgnnya. Walaupn rmai ant kita berugama Islam, tpi tu la hakiktnya..sekdr pada nama shja..

~~eh,pe lana lalut2 ni, ckp jek org, saye pom same,kih3~~

hee, actually, lana nk kongsikan apa amalan yg lana wat setiap kli lana kuar~xkish la kemana pun. lana amalkan jugk utk org2 yg lana syg especially abah,mak n adik lana.

ok, setiap kali kuar, mula2 skali lana akn bca DOA NAIK KENDERAAN..korg tahu kan? jgn kate tak tahu plak, punye senng,3x bca da leh hafal.. hrp2 yg xtau tu tlg la yea amik tau, xrugi ^_^

Selepas tu, baca AYAT KURSI.. yg ni lana galakkan sgt2 kt u all suma..mngkin ade yg tak bpe tahu doa naik kndraan, plg2 pun hafal doa makan kan? tpi lana yakin, korg msti thu ayt Kursi..ayt ni memg POWER, sentiasala amalkan xkira masa n dimana.. InsyaAllah..bnyk hasilnya, kesannya yg kita leh rasa kelak ^_^

Last skali.. lana baca DOA REKAAN SENDIRI (DrS). Drs? pe tuh?hehehe. Drs lana da bnyk mlalui revolusi sejk memacam kjadian yg lana dah lalui.. mule2 tu DrS lana bunyinyer cam ni je : 'Ya Allah, selamatknla perjlnn ini' ..tak pun takat ni je: 'Ya Allah, lindungila daku/kami dlm perjlnn pergi dan blik".

Tpi, sejk kejadian lana langgar org, langgar tiang, tyr moto meletop, jth moto sebb tyr tertanggal dri rim (time tu ngn abh tercinta tau..), lana ubah sket DrS lana..yg ni sbnrnya yg lana nk share n hrp2 kite suma leh amalkn bersama ^_^.. ok,ni ya:

"Ya Allah..lindungilah abahku, lindungilah dia serta kenderaan yg dinaikinya (smbil membygkan wajah abah ngn moto yg dia naik) sepanjang perjalannya pergi dan blik, kemana jua destinasi dan apa jua masa yg dilaluinya.. lindungilah dia dri kesukaran, kesusahan, kemalangan, kecelakaan..serta kecuaian dan kelalaian manusia lain keatsnya..selamatkanlah abhku ya Allah..kembalikan dia dgn slmt kepangkuan kami"

bile kat perkataan kesukaran.....smpai kecuaian, kelalaian tu.. lana akan bygkan keadaan2 mcm tetiba tyr pncit tgh jln ke, ade org giler/mabok pandu tak betol ke, cuaca yg trlalu pns/hujn yg amat lebt.. suma lana bygkn dan mintak bnyk2 pada Allah mintak dijauhkan suma tu..

hee..tu jela citer kali ni..tetiba terdetik hti nk tulis..sebb kesian kat abah lana rini..dia nk gi keja tdi, tgk2 tyr blkg moto pncit.. mujur ade moto gi satu, tpi moto tu abh tingglkan kt tmpt keja..so,lana hntr abh lana ke tmpt keja tdi ^_^

p/s: lana juga nk gtau..lau leh elakkan memandu time malam2..sebb hebt mne pon kite sbg driver, penglihtn kite tetp ada btsnya lgi2 bila da malam yg gelap gelita tu..pastu elakkan memndu sewktu peralihan siang-malam, n malam-siang..phm kan? mksdnye wktu2 maghrib n subuh..sebb memg da terbukti..ni lana bca pengakuan seorg petugs kecemasn..kmlgn sgt2 n sering berlaku pd wktu2 yg lana sebtkn tdi.. akhir kata, jga diri n nyawa bek2 ea. hidup cuma skali ^_^

sekian,dari



2 comments »

aizamia3 said...

betul2.. kalau entry yang kelakar laju je bacanye.. tapi lain orang lain reaksinya kan.. thanx 4 sharing..

neslO_ais said...

hehe comey ah.. yep, sure ade doa rekaan sendiri :D

Powered by Blogger.