RSS Feed

Mereka Tahu Tak?

55

January 18, 2014 by

Assalamualaikum.

Sejauh mana keluarga, saudara mara, kawan2 dan rakan sekerja tahu tentang kewujudan blog anda?

Bagaimana mereka tahu? 
Apa respon mereka?

Saya ada beritahu keluarga, yang saya menulis diruang maya.
Saudara mara, saya perkenalkan mereka melalui fanpage saya terlebih dulu.
Kawan2 sekuliah pula paling awal tahu. Sebabnya ada dicerita di tab menu 'ME'.
Rakan sekerja pula, saya kurang pasti. Waktu rehat, saya online je seperti biasa. Setakat ini tiada yang bertanya apa.

Respon mereka?
Err..saya sendiri kurang periksa dan tidak pernah bertanya apa2 kepada mereka.

Saya lebih suka mereka tahu tentang kewujudan blog ini.
Sedikit sebanyak saya lebih berhati2 ketika menulis disini.

Anda bagaimana.

Blog Lana, Blog Lana The Journey Begins, Blog Template
Tahun baru, penampilan lama. Cuma 'segarkan' saja. Amacam Adik? ^^


55 comments »

Dzureen Darwis said...

mak saya tahu, dia silent reader :)

Teena Tna said...

Saya pulak family tahu saya ada blog cuma sekarang mereka dah tak baca sebab saya tak bookmark kat tab. Hehe. Kawan-kawan pulak tak tahu pun kewujudan blog saya. Setakat ini semuanya masih tersimpan rapi. Tapi tak tahu lah kalau diorang dah terjumpa blog saya.

Aah kak, saya agak busy akhir2 ni. Tidur malam pun kul 8 pm. Hmmm....

Genre Dari Langit said...

Family? Hubby sy tahu. Adik beradik? Not in to internet things. Kawan,.. hurm. Ada tahu tak baca pun.. kwn opis yg lain.. derang lebih kepada
Fb...

Apa pun kwn2 opis akak x simply upload gambar takut derang x suka. Dulu ada ex oois mate follow blog akak.. tapi now blog dia pun dah serupa rip. Rasanya dia x baca pun blog akak hahaha


Nong andy

Sally Yatiey said...

Ada yang tahu, ada yang belum tahu.. ;) hee

baby comel said...

My mum tahu. Dan dia selalu baca. Hehehehe, pasal kena lamar dulu pun kemain dia dok sakat habis2. Officemate, hurrm diorang dah tahu. Macam lana cakap, yeahh buatkan kita lebih berhati2 menulis. Kalau takkk, abis ler kena serang. Heheheh

Wirda Amir said...

salam lanaku...

masa akak mula dpt blog ni,dh tentu la famili akak yg tau dulu,siap bg link kat diorg semua,masa dpt page juga mcm tu,siap inbox diorg suruh like page tu...hehehe,adik akak n anak saudara akakpun ada blog,diorgpun antara follower blog akak,siap paksa suruh follow...hehe dn semuanya tau cerita disebalik blog n page yg akak miliki terutama kakak akak n seorg anak saudara perempuan,yg lain2 tu tau juga tp x mendlm,akak rasa semua lebih 500 rkn fb akak tau tentang blog wirda n bbrp blog yg akak share di wall fb akak coz bla akak share,diorg like dn ada yg komen juga terutamanya kakak akak dn akak tau diapun ikut baca mne2 blog yg ada di wall akak sbb dia rajin bertanya...

kalau akak buka blog,tk pernah sorok2 wpun semua keluarga berkumpul,lg satu,dh jadi tabiat kami pakai je mana gadget yg sempat dicapai tak kira siapa punya,samada nk main game,buka fb atau blog,akak tk pernah logoutpun lps guna cuma akak bgtau,tolong logout,td x sempat,dlm keluarga kami memang langsung tkde privercy sbb kami berpegang bahawa,walau dgn siapapun kita berkawan,sebaik manapun perhubungan kita dgn mereka,bila timbul susah senang,yg kita cari adalah famili kita sendiri,bkn kwn kita apalagi kwn alam maya yg kita langsung tk tahu siapa mereka begitu juga sebaliknya,di alam maya ini,kalau kita hilang seminggu dua,org mungkin akan bertanya itupun sekadarnya,kalau kita hilang dlm tempoh masa yg lama,kita akan dilupakan jd pd pendpt akak,akak tk akan ketepikan keluarga dlm apa jua keadaan,

akak pernah buka ac fb yg tiada identiti dn keluarga akak bebas tgk apa yg akak buat di sana sbb akak akan tunjuk,ac tu public....

Ezy Loy said...

xrmai yg tau saye ni blogger..
malu.. haha

nurdani said...

ada orang tertentu je tahu kewujudan dan bisnes saya di blog. diorang sangat supportive so saya jadi semangat dan dalam masa sama saya jadi lebih berhati2 bila menulis sebab dah tahu siapa pembaca saya tu. hehe

Mime MF said...

salam lana....hehe
kalau mcm sy, adik sy je kot yg tau...parents xtau...kawan2 rapat ada yang tau...sy lbh selesa dgn keadaan skrg..hehe sbb sy segan la bila ada org tegur apa yg sy tulis dlm blog...huhu

NA said...

Mak, adik-adik tahu. Abah tak tahu.

Lain-lain pun sama ada tahu ada tak.

-wina1979-

Azie Namico said...

Salam lana sayang
Semua tahu azie ada blog...hahaha...tapi azie awal2 lagi nak cakap...jgn dok sibuk nak tau apa yg azie tulis , main jauh2....kawan2 opis yg rapat jer tahu , teman2 istimewa pun tahu , tapi mereka silent reader , family semua tau , sanak saudara yg kecoh2 jer tau...hahaha.....yg lain2 azie tak tahu....sekian....hehehe

ary_lee said...

HahahaXD
Baru je jadi isu ni jap tadi.

Ayah kata,"Saya nak beli patung rimau lah"
Ibu mencelah,"Hah? Pehal lak tetiba nak beli patung rimau?"
Ayah menjawab,"Yelah, sumer kat rumah dah jadi garang. Tampar orang. Tumbuk orang."
Adik memandang ary sebab ary penah bagi pelempang pada seseorang.
Lalu perlahan ary cakap,"Bila ayah baca blog aku?"

Ok. Tak tahu mana punch line nya. HahahaXD

Gee Lion said...

Assalamualaikum cik Lana,
I guess the experience teaches us differently.
It's a mistake to tell my friend and family.
I would never do it again..
Pffttt.. ~.~

Norhasniza Khalid said...

assalamualaikum lana..blog mama memang diketahui oleh saudara mara, ayah mak dan ahli keluarga, kawan-kawan semua, tetapi ada juga antara mereka yang tak heran dengan blog mama ni... diaorang tak ambil pusing.

tapi, mama selaku penulis blog kena sentiasa berhati-hati kerana setiap penceritaan mama di sini dibaca dan mama sendiri tak tahu siapa pembacanya, justeru.... berhati-hati adalah tanggungjawab mama.. :)

Tinta Lana said...

@Dzureen Darwis

Best gak tu, mak as a silent reader.. :)

Tinta Lana said...

@Teena Tna

Aiikk, awalnya tidur teena..kul 8 mlm dah tidur.. penat sgt praktikal ya.. :)

Tinta Lana said...

@Genre Dari Langit

hohoho, rip terus,hahaha. Adik saya, saya tak tahu dia baca ke tak..nak tnya tapi gaya dia macam tak berminat lngsg psl blog ni,hehe.

"entah2 dia baca skrg ni,hhahaha"

Tinta Lana said...

@Sally Yatiey

ok sally,hehe

Tinta Lana said...

@baby comel

Kan? Sebab menulis ni ada tanggungjwb. Bila kita tahu ada yg memerhati, kita lebih berhati2..hehehe

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam.

Tentang page tu kak, saya buat perkara sama,ehehe. Saya takda rasa nak buat page pun sbnrnya, smpai lah rakan blogger saya bernama amir tu tanya kenapa tak buat bla bla bla. Lama gak saya fikir, barulah sya buat. Lepastu, saya ni tak suka buat promote2 ni..jadi awalnya tu, saya cuma pm adik, cousin dan sahabat baik saya utk like page blog ni..dari situ baru la macam ada semangat skit nak ltk page ni kat blog.

Tapi sya taktau la diorg bca ke tidak.. sebab sya tgk setiap kami ada minat berbeza bila sbt ttg alam maya ni. Saya rasa saya seorg je yg minat blog ni. Saya pernah cuba explainkan blog tu apa..last2 saya dengan yg mendengarnya sekali pening2,hehehe

Seronoknya saya baca komen akak ni..sangat terbuka..memang itulah sepatutnya. Saya setuju sangat part family diutamakan. Saya pun mak selalu ingatkan perkara sama. Macamana kita boleh lebih mengenali dan mempercayai org luar lebih dari keluarga sendiri..dah terbalik sistem dalam masyarakat kita skrg ni..

Tinta Lana said...

@Ezy Loy

Kalau tak buat salah..tak perlu malu..hehehe

Tinta Lana said...

@nurdani

Betul2, hehe.

Takda nak tulis membuta tuli dah..kena fikir perasaan mereka juga. Sebab apa yg kita tulis pun reflect org sekeliling kita juga.

Tinta Lana said...

@Mime MF

Wa'alaikumusalam.

Urmm..agak2..kenapa segan tu mime..hehe

Tinta Lana said...

@NA

Ok kak wina.hehe

Lamanya tak nampak ^^

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam..kesiannya diorg..kena main jauh2,hahahah

Tinta Lana said...

@ary_lee

hahaha, terbaik lah ayah ary, perli dalam,hahahah

Tinta Lana said...

@Gee Lion

Wa'alaikumusalam.

Yup, cik gee melalui pengalaman 'ngeri' kan.. kalau lana ditempat sama, maybe i'm doin the same thing.

Takda kerja agaknya stalker tu..takut juga lana dibuatnya.

Tinta Lana said...

@Norhasniza Khalid

Wa'alaikumusalam.

Betul tu mama..actually, kita selaku apa pun, mesti kita bawa title tanggungjawab tu. Kalau dah sbg penulis blog, perlulah bertanggungjawab dengan apa yg kita tuliskan tu.

Thank you ma :)

aswadz said...

setahu aku, family aku xde yg tahu aku ada blog. sbb diorang x pernah tanya apa2 pun psl tuh. tp kawan2 ngan rakan sekerja (yg rapat) tahu aku ada blog.

Vee Sandi said...

ada segelintir org disekeliling sis memandang sepi blogger nih . bagi mrk , kita hanyalah sekadar penulis sampah yg kebanyakkannya menulis cerita merapu . respect tu mmh x de . do i care ? ...

PirateKing™ said...

menarik topik ni,sebab blog saya yg skrg mostly yang bc semuanya stranger. ada satu lg blog mostly member2 ada yg baca.

APAN said...

pertamanya, penampilan baru ni lebih cool berbanding sebelumnya. yg b4 ni pun smart, cuma yg ni lg smart...bnyk masa ko mentelaah kod ye...

bab blog, mula2 blogging aku suka share pe yg aku tulis kat fb...bila dah makin ramai tahu, rasa x selesa lak. bukan nak halang depa baca cuma habis kat blog tu dah la...segan bila bab blog dibawa ke meja...sekarang ni aku lebih kpd mendiamkan diri dngn kewujudan blog aku. dorang nak baca, silakan. bila org terdekat tanya bab blog, aku jarang layan, tukar topik lg baik..

thomas said...

bergantung kpd penulis blog,ada kala perlu mistery sikit.

~ Cik Azz ~ said...

Kaum kerabat akak ramai yang ada blog tapi akak tak suka nak kepoh2 pasal blog dorang sebagaimana akak tak suka dorang kepoh apa yang ada dalam blog akak..

Sebab tu akak tak suka nak bagitau orang yang dikenali akan keujudan blog akak ni.. Takde kebebasan untuk meluahkan rasa.. Kita mungkin boleh zip mulut kita dari membawa keluar hal dalam blog orang tapi orang lain kita tak tau samada dorang akan baca dan simpan cerita kita ataupun sebaliknya..

Rasanya dah ramai orang yang dikenali tau dan jumpa blog akak ni.. Salah satunya blog dapo akak tu.. Abang akak selalu dok sakat akak, dia kata amek gambar makanan nak masuk kat dapo cik azz la tu.. adoii... malu akak dibuatnya.. hahaha...

amir zahari said...

Tak ramai kawan yg tahu.. keluarga pula tak boleh tahu.. no.. no.. no.. hahaha

caliph shuriken said...

sy masih maintain low profile.. x ramai yg tau sy ada blog.. klau kwn2 rapat lg laa sy x bgtau pasal blog sy ni, huh.. lagipun diorg maybe x kn percaya sy ada blog sampai level cmni ;p

yup, sy agak hati2 ketika menulis.. apa yg nk dikongsi x terlalu personal laa ^^

Khamsi Abdullah said...

Assalamu'alaikum,

Ramai yang tak tahu rasanya. Ayah confirm tahu n adik pun tahu. Ataupun ramai tahu tapi tak ramai y baca. :P

Lynn Damya said...

Salam, lanaaaa...rindu kat kau~ Muahh...muahhhh...meh aku nk jwb soalan kau nih :

1. Parents : tahu, tp xtahu sgt apa erti blog, sbb mereka kurg tahu psl teknologi skang ni..

2. Adik : sangat tahu ! Hahaha

3. kawan2 : tahu, some of them tak pernah miss baca psl aku..sbb aku ni klw dlm alam reality or di FB, jrg bercerita tntg diri sendiri..haha (bajet poyo diorg stalk aku di blog lah konon, hahah)

4. Sedara-mara : harusslah tahu, sbb diorg mmg suka ambil tahu, tp baguslah..aku boleh perli diorg dlm blog aku, hahaha (gelak jahat)

5. lain-lain : blog aku ada Stalker yg jahat..dia ex-gf pakwe aku..damn it, sejarah terburuk dlm hidup aku setakat ini adalah dia! buat aku rase terkong2 menulis di dlm blog !

Nurul Farahizzati said...

ada yang tahu.. cousin sampai join group blogger kat fb. can u imagine, bila kita post, dy like.. perghhh.. rasa terancam pun ada.. kihkih..
yang lagi seram, bakal mak mertua jadi silent reader.. erkkkk...

Hafiza AizZawa said...

member opis ader beberapa org je yg tahu.. famili tahu tp tak berape kisah.. yg pasti mmg blog saya hanya member alam maya jer yg tahu..

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

anak2 bunda tahu bunda ada blog...malah mereka mengaku bunda mendahului mereka ada facebook, sebab masa tu remaja kat sibuk dengan myspace...

tapi rasanya dorang tak pernah bukak kot blog bunda...

Tinta Lana said...

@aswadz

Mungkin aswadz boleh cuba bagitahu family lepasni? hehehe

Tinta Lana said...

@Vee Sandi

Penulis sampah? Sentap usus besar saya ni,hahaha


Tinta Lana said...

@PirateKing™

Oh, macamtu pula. Blog2 saya, tiap kali publish entry baru, saya letak linknya di fb page..taktaulah member baca ke tidak.

Tinta Lana said...

@APAN

Apan, aku dah pakai dah template ni since thn lepas lagi. Masa tu ko tak aktif berblog.

Oh..diorg jadikan blog ko sbg modal cerita atas meja ea..tu namanya diorg takda apa nak citer la tu,hehehe.

Tinta Lana said...

@thomas

Yup. Depends pada kita juga.

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

hehe, gelihati saya pasal abg akak duk menyakat akak tu >_<

Ya la kak..saya pun tak tahu la apa pandangan diorg ttg blog saya n apa yg saya tulis kat sini. Tapi bak kata Thomas, bergantung pda penulis juga.

Macam saya, saya tak berapa gemar meluahkan rasa diblog..saya terus direct pada sumbernya.

Tinta Lana said...

@amir zahari

hahaha, faham2. Idea asal entry ni pun dari kamu la mir,hahaha

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Yg pasti, awk mmg low profile. Dari saya mula singgah blog awk smpai skrg, masih tak bnyk berubah. Maintain gitu, >_<

Tinta Lana said...

@Khamsi Abdullah

Wa'alaikumusalam. Mungkin yg kedua tu..sebab lana rasa, yg baca blog biasanya org yg ada blog juga.

Tinta Lana said...

@Lynn Damya

Wa'alaikumusalam. Pelik juga ak yg stalker2 ni..mcm takda kerja lain je. Takpa lynn, ko dah makin al-mantop al-fantastik skrg ni! hahahah, aku berkenan la tgk ko punya jahit2 tu. Jahit2? belasah je ak sebut,hahahah

Tinta Lana said...

@Nurul Farahizzati

hahhaha, kemain ko zati, terancam la sgt,hahaha. Eh, bagus la tu bakal mak mertua tumpg baca. Biar dia tgk kita mcmna dari dia mendengar cerita dari pihak lain.

Tinta Lana said...

@BUNDA a.k.a KN

Wa'alaikumusalam.

Wah2, bunda ada fb dulu, baru anak2 bunda? advanced juga bunda ni ya,hehehe

Badrina Badrul said...

family tahu sy blogging.
but my dad, im not sure sama ada beliau tahu/tak :)
saudara mara ada yg tahu, ada yg tak.
kawan2 ada juga yg tahu..
respon kawan2, dorg kata dorg sukalh stalk. hehe. dorg syok baca mngkin sbb dorg kenal siapa kita :')

admin said...

Salam, lana.
Family sy sampai ke atok opah semua tahu,diorang silent readers. tapi sy tak nak diorang tau sebenarnya. Maluu la. Kawan2 ada yg tahu. Sy pun tak nak diorang tahu. Haha

Powered by Blogger.