RSS Feed

PERNAH MAKAN "KETAM KASUTKUDA" ??

16

May 7, 2011 by

ni nak habaq kat hangpa suma, memg ade yg pernh mkn pun kasutkuda tu kat malaysia ni. tu, kat sbuah negri kt selatan semenanjung.. aiseh, bukn takat mkn kst je, diorg siap bikin lauk kasut masak cili lgi tuh..pergghh, sedap kate deme.

makan kasut?biar betik?hehe. memg betik..lana xbohong pun. ni sesape yg tgk mjlh 3 mlm ni, msti dpt tngkp la jugk pe yg lana mksdkn ni.. sbnrnya, ksut yg lana mksdkan tu adalah sjnis binatang..korg mesti kenalnyer..pernh dgrkn Belangkas?? ha, msti pernh kn..so, pe kaitnnya dgn kst? hehe. actually,name "ketam kasutkuda" tu lana da ciap2 translate dri perkataan omputih tok belangkas ni~ HORSESHOE CRAB (ha, nmpk dak pekataan shoe tu?kan kst tu?hehe)

(lana geli sbnrny tgk belangks..cam lipan begabong dgn lipas + bersaiz gergasi, tu yg lana duk imagine mase mengarang neyh *_*)

Bnyk sbnrny fakta mnrik yg lana sndiri memg tak tau lngsg (sket pon xtau pasl haiwn ni). So, lana nk share sama2 ngn u all suma ttg haiwn ni.. (maap awl2 ea, fkta2 mngkin ber dwi-bhsa, bergntg pade sumbernya)

1. haiwan ni ada 10 bijik mata (10 tau!). Tpi, mata2 ni brada pade kedudukan yg berbeza pada badan belangkas ni. Fungsi2 nye juga berbeza dimana ade antranya menjalankn fungsi2 sprti mencari pasangan, kebolehan mengesan chya ultraviolet dan ade juga yg menbntu orientasi pergerakan haiwan ini sndiri

2. skli yg betina tu betelor, bleh cecah 90,000 biji telor ank2 belangks dlm satu2 mase. (cekang wehh!) . stiap telur leh cpai ukurn minimum 3mm dan maksimum 3.7mm..haluihhhnyee..

3. tak salah lgi imginasi lana tdi, belangkas ni ala2 gbungn dua serangga kebencian lana~ lipan n lipas. belangkas ni memg dtg dri kuarga Insects+Arachnids+Crustaceans. Arachnids ni cth haiwan mcm labah2,kala jengking. Crustaceans tu ase korg pun tau kan..cth cam ketam n udg.

4.msti xterbygkn mcmne sekecik2 belngks leh membesar n mnjadi keras mcm yg u all leh cmpare gmbr bwh ngn gmbr diorg dewasa kt ats tuh.

(ni memg saiz diorg time baby k, gmbr betoi ni,xtipu)

so, cmna diorg leh besar smpai cenggitu sx? Belangkas ni akn melalui proses tumbesaran yg digelar sbg "molts" (xtau la bahasa melayu nyer pe). dlm sthn, ada la bebpa kali haiwn ni go through proses tu dan stiap kali molt, boleh mencecah lebar/sepnjg 1/2" (cekangg!).

5. Belangkas jantan 20% lebih kecik dri yg belangks betina. Scra amnya, musim mengawan diorg pada bulan Mei n Jun..tpi tak tntu gak, bile2 diorg nak, diorg bedal je wat,ahakz!

ha, cukupla kot, pnjg2 boring gak kan *_*

p/s: info ehsan dripda http://horseshoecrab.org/ Tanks a lot.
Singgah2 la kejap web ni..tmbh2 la sket ilmu, jgn asyik nk tmbh Follower, BE n Traffic tu jek..
(hamekk ko! hahaha, jgn ade yg trasa plak yea ^_^)



16 comments »

Amirah Adnan said...

yekk..geli la pulak bace yg lana megin kan!

saya YANA said...

tak sedap..... pening Yana makan...

erkkk tapi Yana imagine belangkas ni rupanya macam Predator.. hahah...

Nurul Adeliya said...

Geli geli geli geli. Hahaha

sayanakhiburan said...

hahaha... betoi2... macam predator ja.... mesti predator tiru menatang ni buat kostume... huhuhu

schahira said...

geli,geli,geli.....

Jumir said...

Hmmmmm.....bole makan ke? Bukan telur dia jer yg bole makan?

TYNTHA LANA said...

mira,adel,scha~taw takpe, geli..lum tgk die gerak2 lgi..*_* hah..mimpi la aku mlm ni..

yana, SNK~ cam predator? lebeyh da tu,hahaha

fahmimustakim said...

oo,belangkas..kasut kuda??pelik aku..haha..google translate takleh pecaya sangat..ngeh3..

TYNTHA LANA said...

fahmi~kasutkuda tu,lana sndiri yg translate,hehe. ntah, tak paham cmne omputih leh namakan belangkas dgn nama horseshoe *_*

ucu keyna said...

blangkas..
lame x mkn telo die..
x rase ape pon sgt..
tp ntah la..
dah lpe ape rse die..
lame x mkn :)

sha said...

Erk, org makan jugak menatang ni? Isk2, geli dowh.

TYNTHA LANA said...

sha~ada..buat masak cili ^_^

Nini Mohd said...

tak baik tau kutuk2. makanan tu.
banyak khasiat lagik.
tp saya tak pernah makan la. huhuu~

Latest entry : bertuah lah korang yang masih mempunyai ibu. Selamat Hari Ibu. ='(

BHAIHAQI COOL said...

Hahhaha , brutgk Majalah 3 smlm .. :)

mcm ni lah said...

belangkas ni membesar dengan cara bersalin kulit,. macam ketak gak dia ni

Amirul Asyraf (amy) said...

sedap makan belangkas nie....errrmmm lapaqnye tgok huhu

Powered by Blogger.