RSS Feed

Aku tak tahu..

16

June 26, 2011 by

Iya.. sungguh, banyak aku tak tahu pasal dunia blog ni.. yang aku tahu, menaip je sebenonya.. T____T

Lana tak paham/kurang paham istilah2 dan benda2 kat bawah ni:

1. Domain
2. Sitelink
3. Backlink
4. Sitemap
5. SEO
6. Alexa

Rasa macam ada lagi.. Tapi buat masa ni tu jela kot. Lana ada google, tapi..lana perlukan penerangan ringkas and simple kenapa penting benda2 alah atas tu. Tolong lana?


16 comments »

delarocha said...

tak amik tau .. huhu

TYNTHA LANA said...

delarocha ~ hehe,takpa :)

Syazwan said...

saya tahu backlink je ;)

Freaky said...

freaky pon banyak x tau sangat :D

Syuxer said...

singgah kat sini..

http://www.jamaluddin.net/

situ awk boleh dapat jawapan..:)

apik pehe said...

huhu..apik tahu sikit jer..try tgk yang syuxer bagi tu,,hehehe

ozzy said...

Assalam..

Tak tahu tak apa tapi yang penting jika tak tahu kita belajar dan bertanya supaya kita akan tahu akhirnya.

~~kimz~~ said...

thanks shuker.. yeahh..sambil2 pun saya leh belajar..

TeAqArH said...

boleh belajar kan..^_^

Wanie said...

benda ni tak penting..hehe

syaz@rozelt said...

yang paling menarek adlh domain..

dr lianapm.blogspot.com boleh jd
lianapm.com..macam ada website sendiri plak..tp rasenya almost domain kena bayar bulanan..hehe

taliff said...

Domain = tempat laman web bertapak seperti ( .com, .net, .com.my., etc)

Sitelink = URL kpd sesuatu laman

Backlink = Ekor penyambung kepada site kita

Sitemap : peta laman (ringkasan laman kita)

5. SEO = Search Engine Optimizer = pemudah cara kepada carian google

6. Alexa = Sebuah Syarikat yang menyediakan ranking untuk semua laman-laman web di dunia

harap lana faham, kalau tidak, nanti taliff bagi penerangan yang lebih..tanya aja...

taliff said...

@Tuan Blog Si Lana

Domain sendiri tu seperti diri lana sendiri dalam dunia web maya. Contoh senangnya, jika lana ingin memulakan biz online adakah mengunakan 'lana.blogspot.com @ lana.com lebih dipercayai?' lagi satu, Domain akan dikawal oleh server yang lebih baik penjagaan dan fungsi blog kita mungkin lebih baik.

Sitelink = URL = kalau lana datang mencari satu site, lana kan buat apa? google atau taip terus URL laman blog/web tempat lana ingin menuju bukan. Inilah Sitelink (site=tapak @ link=pautan).

Backlink = Lana semasa komen dalam Shoutmix, ada tak meletakkan URL site lana? pernah tak lana datang ke Site talif mengunakan link di ruangan komen? Itulah backlick. Seperti, link yang kita tinggalkan dilaman orang lain untuk pergi balik ke blog kita.

Sitemap : Apa akan lana lakukan bila tersesat dalam hutan atau dalam bandar metropolitan? 1. Tanya orang, 2. Guna Peta 3. Guna GPS bukan. Mudah untuk mencari sesuatu tempatkan. Ia umpamanya, enjin carian google akan mengunakan sitemap untuk mencari apa yang diperlukannya. Gunakan Sitemap. Mudah untuk mencari bukan :P

harap dapat memberi ilmu :P, kalau ada salah tolong tegurkan. Peace

taliff said...

Ini contoh backlink ke blog I-think-of...klik3x...hehehe

Singgah Dari :I Think OF

taliff said...

Owhhh...satu lagi, semua perkara yang lana bingungkan diatas adalah penting kepada laman web atau blog yang inginkan pulangan (money,money,money)

Ringkasanya:

Semakin ramai orang datang ke blog lana, semakin mudah lana dapatkan duit daripada blog.

Yang Baik dari Allah, Yang Kurang kerana saya juga manusia. sama-sama kita belajar... :P

APAN said...

erm...aku tau gak sikit2...tpi nak xplain pun x yakin ma.better ko search blog orang lama2 x pun google je sng ma...

cari la xplanation pendek2 dlm tu.huhu...

Powered by Blogger.