RSS Feed

Ceritera "Datang Bulan"

56

July 28, 2011 by

Mungkin ada yang sekali baca tajuk entry ini, sudah dapat memahami apakah yang dimaksudkan "Datang Bulan". Tentu sekali ada juga yang langsung tak tahu apakah ia. Jadi, tanyalah emak dan mana2 wanita yang mencapai umur baligh yang anda kenali T____T

Ok, I just want your opinions. Berikan cadangan, apa yang baik buruk, boleh tak boleh tentang apa yang lana fikirkan ini. Lana bercadang nak share info, maklumat serta isu2 yang berkaitan Datang Bulan (tetapi insyaAllah lana usaha jaga batasnya). Tujuan utamanya adalah untuk berkongsi pengetahuan. Ini bukan soal open minded ke apa ya..ini untuk anda diluar sana, terutama para remaja, para bujang, serta yang berkeluarga untuk tahu lebih mendalam tentang peristiwa bulanan ini. Lebih2 lagi jika anda seorang wanita.

Kadangkala lana sangat kasihan, mungkin kurangnya pengetahuan..sudahla tiada ilmu, taknak mempelajarinya pula..ditambah dengan sikap ambil mudah..seharusnya anda sendiri, sebagai seorang yang mengalami ceritera Datang Bulan ini lebih bertanggungjawab terhadap diri anda sendiri.

Antara pendapat yang boleh korang utarakan:

1. Ok atau tidak lana teruskan cadangan ini?
2. Kalau tidak, boleh tak beri sebab kenapa?
3. Jika ya, agak2 kalau lana buat 2 minggu sekali ok tak?
4. Lain2 cadangan dan teguran, kritikan.

Oh ya, lelaki pun boleh juga bagi cadangan ^__^



56 comments »

SoLy SoLicious said...

ok jugak..tp penulisan lana perlulah mjaga sensitiviti kaum wanita ^___________^

Atiqah Sa'ahiry said...

ok,,,buat entri tip2 ke..penjagaan kebersihan ke..apa lah tip..ehhe. yerlah ada je adik-adik blogger yang belum tahu, kadg2 menggunakan bahan bacaan untuk tahu lebih lanjut..

Rozita a.Halim said...

oke jek lana. dpt tambah pgetahuan jgak an2.. ^^

bumbleB said...

ok je lana.. lana pn perempuan, mesti nk jaga maruah perempuan kn so bb yakin lana takkan melampaui batas.. klau bole combine dr segi general, saintifik & agama ;)

Yanaa said...

ok jugak tuu...ley laa kite same2 tambah ilmu kn..

~~miss tempe~~ said...

good idea.sebab tak semua tahu pasal isu ni :)

faridah nazurah said...

ok je kalau lana nak teruskan. lagipun benda ni pun sebahagia drpd ilmu kan? so memang tak salah berkongsi. dan pembaca pun kenalah berfikiran jauh dan terbuka bab2 ni.

Wanie said...

ok je buat entry 'datang bulan' sempena bulan posa ni..:)
tak sabar nak bace cite sensasi..hehe

cucu umie said...

boly shje nak cerita sis..untuk pengtahuna bersama..incya-ALlah dpt bantu orng..

Tukang Karut said...

kalau untuk pengkongsian ilmu, apa salahnya...

noona said...

bg noona tak dew massalah pun lol

NA said...

Pada pendapat Wina, tiada salah kalau nak huraikan/tulis hal ini. Maklumat harus dikongsi. Mana tahu ada maklumat yang Wina tak tahu.

Ok agaknya buat 2 minggu sekali. Masa Lana keluarkan tulisan tersebut, boleh Wina komen sesuai ke tidak.

-wina1979-

ChaCha said...

oh ok je..kadang2 ade yg kte x tau kan psl dtg bulan ni..hehe

taliff said...

Ok kot..hahahaha...sebab para lelaki nie, kalau tentang datang bulan susah nak faham para wanita tu...hahahaha

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

ok ..trskan ...tulis utk tujuan info dan ilmu ...:)


lama dah sy x piyed ..kihkih


excellence!

Mohd Izzar said...

menarik..
dlm sains dan biologi pun ada bljar jgk..

buatlah seminggu sekali..klu tak sibuk..2minggu sekali..mcm, tlalu lama..tp, tpulang dgn lana lah..

Fathiah Hamim said...

boleh saja. tapi tulis dengan berhemah. hehe

shiema sufian said...

shiema oke je :)

zul permatang badak said...

Emmmm.....boleh,ni kan blog lana.........

Radsmil Nasir said...

ok juga...tak da msalah pn..sex education pn ada.. so, entri pasal datang bulan pn xkisah.. info bersama.. tapi kena bertapislah...^^

Bro ahmad said...

datang bulan bro tak tau lana..nak kongsi boleh tapi jangan sampai buka aib sudah, ni kan blog lana..k

SeiNdaH PeLaNgi said...

bgus untuk tmbah pengathuan tpi kna jaga la btas2nya..:)

My Name is Mar said...

Rasanya tak ada masalah..
Sebab benda ni akan bagi knowledge kepada lelaki dan perempuan..
Kan? Kan?
Good idea!
As long as u manage to throw it in proper way..

Jenis cinta TIDAK SEMPURNA.. Adakah cinta anda tergolong??

ietchan-kun said...

boleh je wat utk info...tp kne tau limit2 jugak..sblum post tu tanye pendapat org lain patut x post mcm nie..
so, dgn tu dpt elak ape2 yg xpatut bgtau org lain, kn2...?
jgn wat iklan mcm dlm tv tu dh la..(^_^)

Jasman said...

sokong...nak tahu....tp jgn terlebih sudah...

SoutulMujahid said...

alhamdulillah.

xde apa2 masalah, kerana ia adalah ilmu. bahkan, dlm islam itu sendiri ada bincang bab ni

kalau boleh, masukkan sekali dalil2 yg berkaitan. ini lebih mantap

abghani said...

datang bulan ok
jgn bulan tk datang lak.

penaberkala said...

ok je, no biggie
perkongsian info tu kan bagus

yang perempuan, ambil sebagai tips
yang lelaki, ambil sebagai ilmu untuk fahami bakal isteri :)

touyakaruma said...

sokong sesangat , sebab aku memang tak tahu pasal perempuan dalam bab-bab macam nie . Takkan aku nak tanya diorang direct kan ?

Hafizzi Aziz said...

boleh jugak...
nak taw jugak..
xlama lagi dh nak kawen..
kena jugak amik taw benda2 cmnie..

S.i.t.i H.a.j.a.r said...

Tajuk yg baek dan bg lixora mmg perlu utk diteruskan, bkn hye utk kaum wanita, tp sebagai pegetahuan utk kaum lelaki jgk, kaum wanita sndiri masih ada yg krg memahami ttg perkara mcm nie. Good luck ye friends ;)

CNK said...

make it one entry yang penuh. its better.


for those yang ada masalah, cnk suggest untuk cuba makan VCO catalyst.

http://pelangichanteque.blogspot.com/2011/07/tips-kecantikanbersama-vco-catalyst.html

Sebab,byk khasiat dia. CNK just nak share something good to young lady outside. produk bagus, kita share info sama-sama.

Khairil said...

terpulang dekat tuan blog le nak tulis...tapi ada batasan sensitiviti yang harus dijaga...

Dududu said...

good lana ! bole share pngetahuan :)

Eza Boom Boom :) said...

eza pilih yg no.3 tuh..post entry pasal tu dua kali seminggu..hik3...so, kira akak lana boleh selang seli dengan tentang lelaki plak..sharing the knowledge for benefits...:),support u sis!!

khairunnisa sakri said...

teruskan je lana...
nisa skong...leh share2 ape yg org xtau :)

APAN said...

i am speechless.haha...xde la...ikut ko la nak kongsi mende pe pun kot...
mmg aku sendiri pun x berapa tau mende ni sebab aku lelaki.ada mende yg patut aku tau gak.harap jngan mende yg aku dan org lelaki lain x patut tau, jadi tau lpas ni.haha...

mumui said...

bole... utk pengetahuan...
cara pemprosesan tuala wanita

kerisperak said...

Overall, sy setuju kalau lana nak buat pasal ni, kalau kaum wanita kurang arif ttg dirinya sendiri apetah lagi lelaki? macamana kaum wanita nak explain kt kaum lelaki kalau diri sendiri jahil ttg hal ni?

Yang bestnya blog ni, bahan bacaan macamni target audience nya golongan org dewasa, jadi xusah risau jika ade kanak2 yg yg membacanya.. ade ke? Jadi org dewasa sudah boleh berfikirkan?

~~~~
::"Kadangkala lana sangat kasihan, mungkin kurangnya pengetahuan.. sudahla tiada ilmu, taknak mempelajarinya pula.. ditambah dengan sikap ambil mudah.. seharusnya anda sendiri, sebagai seorang yang mengalami ceritera Datang Bulan ini lebih bertanggungjawab terhadap diri anda sendiri."

Maaf ya lana, saya kurang faham dengan perenggan tersebut. Apa sebenarnya yg berlaku?

Khairol Ikhwan said...

salam cik Lana,,

oh yeah, saya rasa baik juga cik Lana buat entri edukatif mcm tu, dengan penuh tatasusila ...

lagipun, mungkin ramai lagi antara kami lelaki, dan mungkin juga anda di kalangan wanita yg tak berapa faham situasi period ni ..

wasalam.

0nenanina Vanilla said...

1. ok sangat.. i supporting u
2. sape kta tidak?
3. bile2 pon boleh bile ade tambahan info..
4. penting info ni ntk para wanita. saya akan terjah entri lana kalu buat post ni sbab sya memang perlukan info.. mane tau ade tips2 yang b'manfaat. and maybe saya pon ade nak share ngan lana nanti :-)

jann sinuja said...

ok je..utk pengetahuan kan :)

yayath said...

okey je bagi saya:) info yang penting n sangat berguna kepada para wanita^^

NorHalizah said...

ok jugak. Sharing is caring kan?

Telaga Putih said...

tak salah menyebarkan ilmu, asal tau kaedah dan kena pada caranya.. ^_^

iPai said...

wah ramai ye komen ..

saya tak pasti nak berikan pendapat .. rasanya, wanita-wanita sendiri lebih berhak mengatakan ya atau tidak ..

buat para lelaki, bacaan ye sebagai maklumat ...

memang ada di antaranya yang mungkin ambil mudah, bukan perkara ini tapi dalam banyak perkara .. kalau lana rasa ia bagus diutarakan, apa salahnya ..

syaz@rozelt said...

ok je..tp janganla tersangat expose..hihi..go lana~

~ Cik Azz ~ said...

Kalau nak pad yang sesuai untuk datang bulan, boleh la cuba pad herba AVAIL.. Memang sangat berkesan untuk mengeluarkan semua benda yang tidak sepatutnya.. :-)

Boleh cuba masuk kat sini ya..

http://usahawantualawanita.blogspot.com/2010/08/salam-ceria-cemerlang-kepada-bakal.html?spref=fb

nur zieyanna name sye said...

entry cik lana bgusla...
watla lg entry utk mnmbkn lgi pengthuan kte..yela,kdg2 ade jgak yg xtau ape itu pngethuan an..yana sokong!!..truskn..

lala shaheila said...

ok jugak..kalau dalam bentuk tips mesti ramai baca. bentuk perenggan elakkan taw..hehe

Nor Fatihah said...

Okay jeh untuk kongsi ilmu :)

Siti Arfah said...

Ok je nk wt entri sal perkara ni cuma perlu dalami btol2 dhulu apa erti sbnr perkara ni,hukum hakam dia n sbgainya. Ilmu buat semua. :)

beLLa said...

sory lmbat dtg sini. ok je cadangan lana tu. mmg smua pompuan dtg bulan, tp kadang2 amek remeh hal tu. cre mandi, kiraan hari and bila mula smyg smua. saya sokong! ;)

Misz Emiylia said...

salam sis lana. pendapat sy lah oke jee kalau nk kongsi ilmu ye tak.

janji maklumat tu tepat dn benar laa kan.

btw, SAYA SOKONG ! :DD

caliph shuriken said...

klau utk perkongsian ilmu ok jaa ^^

amir aizat said...

sgt2 okay.sharing is caring kan

Powered by Blogger.