RSS Feed

Iklan Tuala Wanita, malu?

69

July 7, 2011 by

[Kredit pada Ipai-Reminiscence, ilham datang apabila membaca entrynya bertajuk Carefree: Tak siap kalau tak pakai]

Pernah dengar...
Kotex?
Whisper?
Laurier?
Carefree?
Libresse?
sekadar menyebut beberapa sahaja..

Ya, betul, semua merupakan sebahagian dari jenama tuala wanita yang ada di Malaysia bumi bertuah ni.

Lana just nak tahu, sejauh mana iklan2 tuala wanita di Malaysia ni beri kesan pada korang. Ada yang malu, ada yang tak amik tahu.

Kongsikan pendapat? Pendapat lana boleh baca di entry I-pai ok.
(maaf, pendapat yang ditulis lana menunjukkan IQ tahap suprise, kerana terkejut apabila i-pai, seorang lelaki membuat entry tentang isu ini,heh3)
http://www.emocutez.com

Sekian.


69 comments »

SoLy SoLicious said...

iklan librese adibah nor n buah tembikai~

Fathiah Hamim said...

bagi fa iklan dia ada yang melampau. fa malu jugak kekadang walaupun tau kita suma dah besau patutnya dah matang. heh

aizamia3 said...

dulu kalau nak jumpa iklan macam ni kat pawagam ye ada.. sekarang dah berlambak kat tv..

pernah en. suami tegur.. dah takde iklan lain dah ke..? en. suami tak suka tengok, ai pulak malu nengoknye.. :(

Koding said...

Zaman dah berubah...
Pendidikan seks pon akan diajar di sekolah....

siti kektus said...

tak malu pon,

sebab semua orang macam perlu tahu je.

mana tau bini senggugut kuat, tak mampu jalan, pastu mintak tolong laki belikan, tak de lah laki terpinga2 kan,

tapi tak tau lah laki mmg tak nak amek tau, hukhuk

ZWAN SABRI said...

For me, tak perlu rasa malaulah.. skang kan zaman open minded.. ;)

MySuaraBlog: Warranty VS Guarantee

ZouL said...

hahaha..ade "sayap2" lagiii tuu hahahah

Piasara said...

"pendapat akak sama ngan koding tu..zmn dah berubah,pendidikan seks pun dah di ajar kt sekolah..zmn akk dulu tak tau pun bab2 ranjang..bab2 macamna wujudnya baby,tp zmn anak akak ..akk pun terkejut sebab dia tanya bab 'mamasukkan'..hah?camana ko tau...kita belajar la..a'ah ya lah tu..m'sia ke arah menjadi negara yg terbuka dlm bab2 seks...akk kalau iklan ni kuar,kalau diorang tanya akak gitau terus terang w/pun dia baru drjh satu...benda ni lumrah,tak leh malu...cuma kdg2 cara iklan tu dibuat keterlaluan!
Tunjuk benda tu dah lah...tak payah pakai model bagai..akak nak citer kt ank akak pun susah apa kaitan banda tu ngan buah tembikai,ada tu..siap model baring2 golek2 lg ats katil,macam2 lagi..penin2..para pekarja iklan pun skrg ni makin kreatif tahap cipan..."

Jangan Kalot said...

JK lelaki. yang tahu bentuk dia macam pesawat angkasa lepas. huhu

iPai said...

uhuhuh .. tu la pasal .. tp ramai dah malu2 nak komen .. heheh

pRiNCe said...

prince dtg bce entry yg bgus..:)
jom berkawan nak ?
kalau sudi bcela entry terbru sy..:)

[ 18 SX ] Pembedahan Payudara @ Buah Dada @ Tetek ( 15 Gambar )
[ Politik ] Fan Page Datuk Seri Anwar Kena Hack
10 Filem( Movies ) Paling Laris Di Dunia

Syuxer said...

stopla wat iklan haram jadah tuh..wat malu je..wat simple2 sudah..

kalau nak detail ngat,pe kata tunjuk ajela cara pemakaian sekali ye kah kah kah..

adehhh..agak2la..kita orang islam ada sifat rasa malu..huhu..

khansyaa' al khairiyah mohd ujang said...

errr. iklan adibah noor tu =.=

Azhafizah[フィザ] said...

iklan tu sekadar nak promote je kan..name pon iklan..sesambil tu para wanita leh survey mane yg better untuk dorang sesambil lelaki boleh jugak amek pengetahuan sikit dalam hal wanita..tak salah dan tak perlu malu pon sebab ini lumrah kot.lainlah kalau die tunjuk iklan "how to wear"..haaa..mampuslah malu kalau cenggitu (=..tapi masingmasing ade pendapat kan..

Gua Syed said...

errr... perlu ke aku tau sumer neh..? hehe

Gua Syed said...

errr... perlu ke aku tau sumer neh..? hehe

Adzriel AB said...

yg bujang mungkin tak perasan, tapi yg dah ada anak mcm kak liza ni letih nak menjawab soalan anak lelaki umur 9 tahun tu. Iklan yg simbolik lebih baik drp gaya yg tergedik nak tunjuk gaya perempuan.

Alisya said...

bagi alisya nak promote produk tu ok..cuma kadang2 tu ada iklan yang agak keterlaluan..

harrazdani said...

hai lana...

bagi saya, iklan tuala wanita di tv sekarang ni ada yang agak keterlaluan, tetapi masih boleh diterima..bergantung kepada tahap penafsiran seseorang...jika dia tafsir itu 'kuning' maka kuning laaa pandangannya...jika putih maka putihlah ia...perkara ni subjektif...apa yang penting jgn sampai ada iklan yang melanggar adat dan budaya ketimuran kita lebih-lebih lagi kita ni negara islam.

ena meina said...

rse biase jer sbb dh byk ikln sal tuala wnita nh..
rsenya laki kt luar sane pon dh phm kan..hehe:)

wan_cikgumuzik said...

bagi cikgu, no hal lah.. tambah2 yang YUNA tuu... best sbb dia terjun payung... hahhaaa..

tapi kalau yg seksi bagai tuu agak menjolok mata laa kan... ada yg tdo2 atas katil laa.. apa laa.. pakai suar ketat2 laa.. agak tak patut kot sbb 18sx.. huhu.. kan tontonan umum..????

pas tu ada plak dok tepuk2 pinggul... "saya dah.. awak mcm mana??"

bumbleB said...

hehe.. ok je iklan tuala wanita tp x perlulah over mcm yg adibah noor dgn tembikai tu kn.. nk kate x amek ksah tu xdela tp nk kate pcaye sgt kt iklan pn x jgk.. kne try sndri dlu br boleh judge ;)

Luqaz™ said...

ada yg blh diterima..ada yg over..huhu

syarifahsidrus said...

dah boleh terima kot iklan2 macam tu zaman sekarang, semua kena tau juga. pernah levturer cerita lagi pasal ni dalam kuliah..huuu

Nur_Farah said...

bg frh stakat nk promote tu xpe arh,..tp iklan tu agk2 lah jgn lah kterlaluan sgt smpai kita tgok pon malu je...tmbh2 bila ade abg ke adk laki mse tgok tv..wuaa

baby said...

name manusiia..
laanaa..nona rase kan..nona nk wt entri cara2 nk mnjawab bile ank2 tnye hal2 niih laa..
hohohh...~
errm...model tuh cariik duit di situh..
yg len kru2 cthnye m'buat keuntungan..itukn perniagaan...
hehee...tp rasenye..baek JENAMA yg tak trkenal je buat iklan..yg dh biasa tuh..konpem la dh tau..!!
mesti seume ade pminat msing2..ye daakk??~
hehh..sekdr pndpt===

cucu umie said...

bagi ayielh kan, ad baik dan buruknyer sebb ad memberi klbhn pada lelaki untuk tahu pasal bnda nie bt sometimes mcm tidak logik juga..huhu

kerisperak said...

dulu beli kt kedai siap bungkus ngan kertas surat kabar.. skang nah, dh kuar tv...hehehe

Gua Syed said...

hehehe.. baiklah.. lepas ni sy akan lebih peka.. hahaa..

CikMiMiey said...

tak salah beriklan sal mnde cam gini .. lagipon berkaitan ngan kehidupan kita kan.. baik lelaki or pompuan due due patot ambil cakna , tapi xrelevan jugak kalo iklan yang terlebeh over segala bagai tuh .. medium ade di mana cume kene pandai sebarkan ^_^

Liyana Aziz said...

hukhukhuk... nak komen ni pun malu... ceitt...

bagi yana kan, x salah dia nak promote iklan tu tapi biarlah berpada2... bak kata org, sensitiviti masyarakat perlu dijaga, bukan semua boleh terima dan bukan semua tak boleh terima... =)

Cik Azizah said...

tak slh pon iklan begitu. tak ramai wanita tahu faedah2 nya. ade jugak abaikan. tapi iklan biar lah berpatutan.

jijah sendiri ada buat entry ini Libresse Pad Samples

ozzy said...

zaman skrg iklan mcm ni dah jadi biasa..

cik najihah said...

sekarang ni iklan tuala wanita makin banyak je..bersepah artis2 nak jadi model

Rahmad said...

lana gua pakai libress..hahhaa

~Sya~ said...

sya tak kisah je selagi tak melampau...

iPai said...

ramai ye komen sini .. kat blog kita tak ramai .. T_T


cik lana, macam mana interview ??!!!

taliff said...

entah~~~~tak ada rasa apa2 pulak..keh keh keh

SoutulMujahid said...

jujur saya cakap... mmg malu tgk iklan2 mcm ni. sampai saya tertunduk... ye lah, tayang betul2 bontot pompuan tu. sampai segala pixelnya jelas kelihatan. mentang2lah lawa dia punya aset

laki mana x geram kalau tgk benda2 mcm ni?

apa yg perlu difahami, inilah natijah drpd sistem liberal dan sekular. mereka bebas lakukan apa saja

delarocha said...

iklan mcm tu tak payah pun takpe.


ps : moga dipermudahkan. moga dapat keje. amin :-)

iPai said...

wah harapnya dapat laa keje tuh .. hee.. enjoy !!!!

TYNTHA LANA said...

@SoLy SoLicious

entah la soly..lana sungguh la tak paham apakah kaitan tuala wanita-tembikai? hehehe

TYNTHA LANA said...

@aizamia3

Mia, eh, encik suami pun tak selesa ya? hehe. Ingat pakwe bujang je yang tak selesa tgk,hahaha

TYNTHA LANA said...

@ZouL

gedik r zoul,muahahahah. siap ko..esok da ad bini, ada anak pempuan..jangankan sayap, yg maxi, slim, non wing, hah, beli la ko kat kedai nnti,haahahahah

TYNTHA LANA said...

@Piasara

Akak pia, i really enjoy reading ur comment. Dan, lana takda masalah pasal pendidikan seks. Coz ia memang perlu.

Tapi, tu lah, lana pun tak paham, kenapa ada "aksesori tambahan" dalam iklan2 jenis ini.

TYNTHA LANA said...

@Jangan Kalot

macam pesawat angkasa lepas? nak menangis aku membacanya JK T____T hehehe

TYNTHA LANA said...

@wan_cikgumuzik

hehe, cikgu wan, love that one - "saya dah..awak macam mana??" ^_^

TYNTHA LANA said...

@kerisperak

amir, macamana tau dulu kalau beli bungkus dalam surat khabar? wahh..cam tak caya aku,hihihi

TYNTHA LANA said...

@SoutulMujahid

pixel?hahahah. adeh,memang moden ayat tu *__*

TYNTHA LANA said...

@baby

but the problem is, jenama tak terkenal tak mampu nak buat iklan baby,huhuhu

Santai Coi said...

nO comment ^^

Wanie said...

tak malu pun..hehe
normal la dah besar panjang..
tu care diorg nak promote produk..:)

Fad said...

kalo yg biasa2 je ok je..open minded kan..tp kalo cam adibah noor ngan buah tembikai tu cam sengal cket..hoho

schaze zainn said...

schaze tak kisah ttg iklan mcm tu.

tapi..

kadang2 tu sampai muak gak tgk iklan macam tu.

kenapa ye harus tunjuk pad tu kemudian di titikkan air wane biru segala?

pelik betul mereka. =,="

Freaky said...

iklan tuala wanita ? emm jarang tgk tv la lana..

syaz@rozelt said...

skrang nie iklan yg tengah hot..iklan diana danielle ngan kotex ade corak chanteq..iklan libresse yuna tu perlu ke sampai terjun dari helikopter.."anda cuba la sesuatu yg baru jugak!"hehe

fara anak abah said...

saya agak segan sbb iklan skrg mcm fancy sgt..kdg2 rasa mcm kene ejek pon ade bile tgk iklan 2..huhu..y not buat iklan y serius n berilmiah cket pasl tuala wanita ni...berkesan la cket input iklan 2 sbnarnye nak bg keselesaan kepada pemakai..

Jahidih Saili said...

saya dr kecik sampai skrg msh rasa malu bila tengok iklan tu..:)

amir aizat said...

okay jer.tgk iklan yuna dgn adibah noor,cool!

AINNZ ABIGGAILL said...

Hahaha tetiba teringat nenek saya. bila dia tgk iklan pad , nnt dia mst cakap "isyh tak malu! tunjuk2 kat org". Actually takde yg perlu dimalukan sebab tu fact. cuma based on cara penerimaan seseorang individu je kut...

Dgn iklan tu kita boleh belajar scra xlangsung, cnthny mcm lelaki automotik akan tau bila prmpn period mood diorg akan berubah sbb hormon , so xdelah wujud "perangai mintak pelempang" bila deal dgn prmpn. Kira mcm bila dia berckp dgn prmpn , prmpn tu nmpk agak berangin je , so dia akan faham secara xlangsungnya... then yang pasal adibah noor dan buah tembikai , saya tak rasa iklan tu keterlaluan . iklan tu mcm meyakinkan orang berbadan besar utk gunakan pad dia. mnjwb soalan2 diorang and make them "yakin-confirm-pasti" akan selesa....hurm tak pernah lagi kut ada product pad yang focus sikit utk "org2 besar" ni...

Dulu2 kalau nk beli pad , penjual akan balut pad tu dgn surat khabr , pastu siap sampul lg dgn plastik hitam... Sekarang? beli pad kat tesco hari sabtu pulak tu , selambe je cstmr pegang :]
again , it based on penerimaan individu.

alif haris said...

err kdg2 ade jugak iklan yg over .. buat orag tak suke tgk .. huhu

apik pehe said...

aaaaa...apik memang tak reti pasal benda ni..hehehe..kejap ader sayap..yg tu lak takder...haishh

APAN said...

erm....x tau nak komen menda pe...lom de pengalaman pakai lagi.huhu...

FIRDAUS HUSAIN said...

saya pernah membeli 'tuala wanita'..tp bukan sy punya..hahaha

Siti Suriani said...

erm. it's depend on individu tu sndiri.

some people can accept it, and some people can't accept it.

macam siti, agk segan la kot, kalo tgk iklan macam tu depan adik2 lelaki or ngan ayh. hoho


xperlu laa iklan yg terover2. kite sndiri dah tau mnde tu kan.. :)

Khairil said...

dulu makcik2 kita kalau beli mesti apek kedai cina bungkus dgn paper...sekarang orang perempuan macam dah tak heran dah...siap boleh usung bawa satu supermarket lagi...

kdg2 iklan2 yang disiarkan itu agak melampau dan rasa getik juga nak tgk ...

Suhazli said...

boleh campak komen lagi tak ni?hehe.. bagi hez la kan betul la..negara kita ni macam dah nak mengikut budaya barat..pasal produk yang di jual tu tak nak komen apa-apa la sebab tu hal perempuan kan? cuma dialog dan ayat-ayat yang digunakan tu macam langsung tak ditapis..budak-budak kecik tengok pon terikut jugak..haizz

Alin Hassan said...

hai lanaa!

sbnrnya ikutkan aku tak kisah pun. sbb lagi senang kita nak buat pilihan kan. zaman dulu dgn sekarang dah lain. kalau dulu kemain malu nak beli, siap bungkus ngan newspaper. skrg beli penuh troli pun org tak heran dah. masing2 lain pendapat kan. aku ok je iklan pampers wanita ni kat telebisyen. peace!

Aleeyaah Darn said...

teringat bila borak ngan bf dulu2.
dye tanye :
nape yeh. taim ppuan tga dtg bulan. xd saiz bertambah kat bhgn tutt. kan pakai pampers mcm bayi.

puas jugak terangkan.
seb baek taim tu nga shoping2.
bole tnjuk sample. :3

Powered by Blogger.