RSS Feed

Lana dan motor - tak boleh dipisahkan

35

July 18, 2011 by

[ Perhatian: Lana bukan minah motor ya! Just love it too much, especially superbike T__T ]


Kan best kalau dapat seketol macam kat atas..sampai ke kaki aku? hahahaha

Sejak lana kecik, sampai la penghujung belasan tahun..kebanyakkan pergerakan lana adalah menggunakan motorsikal bila nak ke sesuatu tempat. Sehinggalah mencapai usia sekian2, barulah abah mampu membeli sebuah kereta.

Tak kan pernah sekalipun, insyaAllah..lana takkan lupa..segala pengalaman yag dikutip melalui motor2 abah yang pernah lana naik dari dulu sampai sekarang. Cuma sekarang ni, kekerapan menunggang motor dah berkurangan..bukan sebab ada kereta..tapi sebab dah jatuh sebanyak 4x... mujur nyawa masih dipanjangkan ke saat entry ini ditaip :)

Dengan jumlah 4x, ditambah 2 diantaranya lana jatuh bersama abah tersayang..cukuplah..sedikit sebanyak meninggalkan trauma..lebih2 lagi melihat abah lagi teruk cederanya berbanding lana dalam kedua2 kemalangan tu..

Tapi, tak cukup trauma lagi, lana pergi pulak join konvoi motor. Kali pertama join..tak ingat apa nama tempat tu. Nyaris..nyaris lagi, sipi lagi nak kali ke-5! Phewww..sumpah aku takkan lupa. Dalam perjalanan, Hamba Allah ni, mungkin tak sengaja..tanpa sedar, bahagian belakang motornya bergesel dgn bahagian depan motor aku..entah macamana, nyaris jatuh lagi. Mujur, kaki pantas bertindak. Tolakan kaki yang padu berjaya menyeimbangkan kembali motor yang senget.

Walauapapun..minatku takkan pernah pudar..kerana motor juga sebahagian hidup aku sejak aku kecil lagi.. moga satu hari..aku mampu berkonvoi dengan superbike pulak..kali ni, dengan bakal suami aku, hahahaahah. gedik sudah, cittt!

Sekian.. tiba2 je teringat kisah lalu..


35 comments »

Princess Nusy said...

waaah..peliknyer sperbike nyh..hehe

alif haris said...

uish banyaknya kali nk jatuh motor .. hati2 lana ouh ..huuhu
bahaya betul ..

meh naik ngn alif .. bwk 30km/h je .. haha

harrazdani said...

teringat zaman 'U' dulu...jalan raja laut dan jalan Kuching ....ana yang pegang..hahahahah...sekarang motor tu dah kene curi...huhuh

syaz@rozelt said...

superbike?? wah x terfikir nak naek motorbike..moto biase pon takut2 nak bwk..hihi

taliff said...

Jarang benar naik moto dah sekarang...tapi hati-hati naik moto ekkk..utamakan keselamatan....

! ✿nellyQyuhyun✿ ! said...

nelly tanak naek la,tatot,,,hehe

Syuxer said...

wah ganas betul naik superbike heheh..syuk x pernah naik superbike tuh..berat gila nak bawa dia hehe..

aishhhh hati2 naik tuh..jangan kasi terjatuh tuh..bahaya tuh

Miss Y and Her World said...

pernah 2 kali jatuh motor. yang pertama tu nyaris terhumban dalam sungai. yang ke dua pulak bergesel dengan Storm. perghh memang terseret lah. tapi masih lagi tak jeran. hahaha ;)

Sibuk Jaga Hati Orang, Hati Sendiri Sumbat Dalam Tong Sampah
Tips : Melicin dan Menghaluskan Kulit

wan_cikgumuzik said...

perrggghhhhh,...!!! dah 4 kali jatuh moto?? agak2 arr.!! adehhhh..

NA said...

Lana, saya ni bawa motor pun tak reti. Haha apa lagi motor besar :)

Hati-hati yer. Bawa motor ni lagi berisiko daripada bawa kereta.

-wina1979-

abgteror said...

kih kih kih....abgteror da 2 bijik guna....skali easy rider....skali superbike....skang da nek keta jea...lenguh la full trottle jauh2...baik tekan minyak keta laju2....weeeeeeeeeeeee

Mohd Izzar said...

byk kli jatuh motor? adei.. klu bwk lagi nti..hati2 di jalan raya..

kotak bulat said...

hehee..kb excident moto campai patah peha.. tp xtrauma sgt la.. moto jadi keperluan.. mint tak sgt kot.. :P

ietchan-kun said...

perrgghhh..cayalah..VR pon yg jatuh patah kaki bangun balik berlumba...dimana ade litar,disitu ade jaguh..

*bkn kat jlnraya ye..safety xcukup lg..

(R1 pilihan hatiku) yg ni mahal sgt la lana..

hensem boy said...

dani agak2 la jalan raja laut semua ko punya..

aku jln kuching, bulatan parlimen , bulatan pahang, semua round about kl aku punya..ada brani turun la ahahah - mankete

Aimifiqa said...

lain mcm superbike. sy fobia naik moto. takuuuut~

delarocha said...

naik moto kena hujan...

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

comel moto tuh ...

Miecyber said...

Ini dah jadi kes trauma...

Tukang Karut said...

kan best kalau da[at motor cam dalam gambar tu... bergaya jea...

Syazwan Che Deraman said...

suka superbike!!..
R1!!

uMie_cHan said...

macho giler superbike ni huhu

Bro ahmad said...

motor apa ni lana..hahaa..kalau hujan mesti licin..duduk belakang ada berani? xixi

ArulchelseA said...

uikk cun oo moto tu... HD aku dulu jalan bukit dukung aku pegang ok.. kih kih kih

Elie Lily said...

naik superbike, bontot kena tonggek sket..hahha

ZouL said...

fulamak..liana ni suka moto ye..haha..superbike lagi tu..anyway accident2 mc mtu biasa la dalam pemanduan moto..hahahahahha

SoLy SoLicious said...

sy suke naik moto.. jd penumpang aje..hahaha

Aku Afzal said...

cuba blaja nek beskal dulu..bila dah biasa jatuh beskal baru belajar bawak superbike :P ngeh3

Khairil said...

berhati-hatilah ketika menunggang..ingatlah orang yang tersayang... (ceh..macam iklan pulak!)....dulu ada Suzuki Tx-R 150 Gamma...dah jual dah...sayang gila kat motor tu...

APAN said...

terus terang...aku x minat lansung ngan design ferrari atas tu.tah pape.haha...harge bape la tu...

setakat ni aku setia kat motor buruk aku lgi...nak pakai keta mmg dlm perancangan, tpi lom mampu lagi...
cuma aku tau naik je la. repair failed.haha...

eksiden baru sekali, kalau pancit dah bnyak kali...alhamdulillah hidup lagi :)

TeAqArH said...

teaqah lak kureng suke naek motor...rase gerun je bile lalu sebleah lori..lame x jenguk...bz sungguh 2mggu ni...bulan pose ni nk rest pulak

amir aizat said...

tak suka,haha

faridah nazurah said...

lana minat superbike eh? best tak naik? sy kalau motor biasa pun tak larat, motaor besar2 ni lagilah susah

iPai said...

wah minat superbike gitu ... nanti kene cari suami yg ada resume suka naik superbike ye ..

jatuh 4x dah ? mas kawin turun ni sebab calar .. heheh

Jahidih Saili said...

wah..hehe..mulia cita2 lana tu..dgn suami xpa..hehe..

sy pun minat motor jg tp xmampu membeli mtr yg hebat2...

pernah gak kemalangan mtr bbrapa kali..mujurlah selamat..:)

Powered by Blogger.