RSS Feed

Mahukan template blogspot yang lebih menarik??

24

July 25, 2011 by

[ Entry ini dikreditkan kepada Zoul dan Abg Mad, diatas pertanyaan mereka tentang penggunaan template. Benda baik, harus dikongsi..jangan simpan sendiri2]

Sebenarnya..lana malu..nak buat entry2 macamni..sebab rasa rendah diri T__T lana bukannya tahu apa sangat pasal dunia blogger ni..

Ok, siapa yang biasa kesini..sudah tentu anda dapat melihat perbezaan ketara antara template kini dan sebelumnya.. majoriti menyatakan pendapat yang sama tentang penampilan blog terkini lana - lebih kemas, ringkas dan loading yang pantas. Terima kasih ya.

Lana straight to the point je la. Kepada Zoul dan Abg Mad, serta blogger2 diluar sana yang teringin mencuba template2 baru.. lana cadangkan korang cuba menjengah website ni:

(Free Blogger Templates For Your Blog)

Macam2 ada..just go there, explore lah semahu-mahunya. Tutorial pun ada tersedia. 

Dan pada Abg Mad, macamana nak buat template paling ringan? Urmm,macamana nak jawab ni,hahahahaha. Lana rasa (dengan pengetahuan sejengkal ni), mana2 template pun sebenarnya ringan..cuma apabila kita apply pada blog..faktor2 seperti widget, penggunaan gambar yang terlalu banyak dalam entry, pemasangan video dan audio, banner/header flash menyebabkan blog kita sedikit heavy..

Tapi disini, lana bukanlah bermaksud tak boleh pakai semua tu..lana akui blog lana ringkas.. sebab lana memikirkan, kasihan pada yang datang blog lana.. bukan semua orang mampu pakai Streamyx, apatah lagi Unifi..kebanyakkannya lana percaya pakai broadband..tak pun internet di pejabat dan tempat belajar. 2 faktor ni sedikit sebanyak pasti mempengaruhi keupayaan anda dalam dunia blogging ni.

Sekian..maaf kalau entry ni bersifat poyo..huuu T___T



24 comments »

abghani said...

betul betol betol

Bro ahmad said...

best lana..tengah cari template sesuai kt blog..tapi bro ni kan..cerewet sikit je hahaa,,pening pilih..suka warna putih dan simple, terjahhh

Bro ahmad said...

nnti try buat..dah donlod tapi nak pasang kt blog mcm mana pulak...huhuuu

Terbelog said...

agree!

Munna said...

wah...suka la template baru lana...nmpk simple but nice =)

Terbelog said...

ala..
yg last tu..
agree entry ni bersifat poyo ..bump!

Terbelog said...

jgn mare
gurau pg ye he3

Terbelog said...

eh dah tgh hari
x sedar masa berjalan
bz bw haha

Terbelog said...

haha. cedapnyer..nak...tlg suapkan

kerisperak said...

Assalamualaikum Lana.. blog lana kali ni memang simple then ringan..hehehe senang je nk loading.. sy pun slalu amik template kt website tu.. dah sume di download..hehehe cume nk edit je sikit..

akueker said...

tengs 4 visiting me.. done follow you

syaz@rozelt said...

ok je en3 nie..x de pon poyo2..hihi..rindoo la sama lana..sehari x on9 semalam..huhu

SoLy SoLicious said...

betol tu lana... sy kalo boleh nak kurangkan lagi widget2 yang serabai serabut........kurangkan kontrovesi tinggkatkan prestasi!!.. eh, betol la kan..hahaha

iPai said...

Bro Ahmad
Upload file template tu ..


Lana
Tak poyo laa .. ok wat share ,, sebab laman web ni susah nak klua kat google search yg pertama .. tuh yg susah nak cari ..

ZouL said...

Ooo heehe..kt btemplate ke.dulu ZOuL dh guna dah..tapi ade probs sikit..nnt loading blog ZOuL mesti jadi tak abeh.sebab tu ZOuL tukar jadi yang blogger template je.hehehe

iPai said...

untuk pertanyaan lana pasal un-autopost comment tuh, Lana boleh pergi kat;

Dashboard > Settings > Comments > Comment moderation > Always/Only on post alder than/Never

kalau Lana pilih Never, maksudnya semua yg orang komen akan masuk trus kat dalam post ..

Always, semua yang orang komen, kena di-approve oleh Lana, baru visible ..

kalau Only on post, tuh Lana boleh set berapa hari .. kalau contoh Lana taip 1 days, komen pada post hari ni akan auto-post .. tp, entri rasa semalam kena di-approve baru vissible ..

harapnya membantu Lana ..

Mohd Izzar said...

nice info...ok la ney..xda pun poyo..
ok jgk ney..utk pengetahuan kpd blogger baru..mcm sy ney..hohoo

harrazdani said...

nak tukar templates laahhh....ok tak lana kalau sy tukar template

Fathiah Hamim said...

saya pun nak renovate blog la macam nehh =D

amir aizat said...

cool lah!

NA said...

Bagusnya Lana fikirkan pelawat yang datang lawat blog Lana.
Apapun terima kasih kongsi maklumat dari mana Lana ambil templet. Nanti kalau ada seru nak ubah rupa blog, saya akan rujuk Lana punya maklumat. Buat masa ni tengah malas nak ubah2. Hehe.
-wina1979-

Mr Lonely said...

walking here with a smile.. have a nice day ~ =D

Regards,
http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

APAN said...

ok la ni....poyo mende lak.haha...

aku memang selalu cari kat situ la template.skang ni nak cari yg 3 column.kalau 2 column tu mmg bnyak.x jumpe lagi yg berkenan.huhu...

caliph shuriken said...

nice.. ramai yg suka singgah blog yg loading laju ^^

Powered by Blogger.