RSS Feed

Menangis

43

July 6, 2011 by

[Edisi Peribadi]

Tiba2 rasa kecik hati semacam.. sambil buat Lipton Tea, sambil tu tekeluar ayor mata ni T__T

Tadi, sebelum menjelang Maghrib, someone said something to me. Entah, terasa pulak...Ini luahan semata2..kadang2 apa yang anak fikir tak sama dengan apa yang ibubapa fikir. Anak nampak lain, parentsnya nampak lain. Ini bukan soal siapa betul dan siapa salah.

Cuma..sebagai ibubapa..tolong..tolong beri peluang dan ruang buat anak2 mengenali macamana rupa sebenar duniawi ini. Mungkin sifat semulajadi parents adalah untuk melindungi..tapi anak2 juga perlu belajar melalui kesilapan diri..barulah si anak lebih ingat apa yang pernah terjadi..seterusnya menjadi pedoman buatnya suatu masa nanti.

Lebih2 lagi dizaman ini, lana percaya, anak2 zaman sekarang, tekanan lebih banyak dialami, berbanding rasa gembira menyaluti diri.

sekian...
http://www.emocutez.com
"huuuu..."


43 comments »

cik najihah said...

kenpae ni dear..
just be strong ya..
x pe..nnt dorang akan paham jugak someday..just be patient

HAZWAN17 said...

takpe..sy pun selalu tak sependapat dengan parent..tapi takpe ibu bapa banyak pengalaman..kdg2 dorang cuba bagi yang terbaik dekat anak-anak

Ummi said...

awat nih ?? sabaq naa~~

shiema sufian said...

sebenarnye tuh diorg sayaaang awak -.-'

EYFAalias said...

chill sayang. ibubapa memang macam ni. dia risau and sayangkan anak2 dia. tahu lah dunia luar skrg ni. macam2 hal dah jadi. sabar ya? Maybe one day awak akan dapat peluang tu.

btw jom join contest eyfa nak? mana tahu boleh menang kan? :)

http://eyfaaliasstory.blogspot.com/2011/07/contest-karang-dan-menang-by-eyfaalias.html

syaz@rozelt said...

nape sdey2 nie??huhu..be tough ok lana..p tengok anime ke..hilangkan rse sdey tu..

taliff said...

Belajarlah dari ruang walaupun hampir sudah tiada ruang, kerana ini peluang untuk memperoleh pengalaman yang lain dari yang lain. Fikir positif. :P

Jahidih Saili said...

sabarjelah k..insyaAllah ada hikmah semua tu..

wan_cikgumuzik said...

luahan hati yang menyentuh perasaan....

chill LAA dear.. jangan sedey2 taw..!!

echaRierie said...

sokong perenggan terakhir..
i felt the same thing also..

sergeant keroro said...

sabor ye :)

kadang-kadang kita pon ken fikir dari perpektif parent :)

Munna said...

sabar...bg masa kt mak ayah...mybe 1day diorg akan fhm kehendak hati anak nye ni....^^

mujahidah agama said...

jgn lah sedih2 cik lana.. sabar ye.. biasalah. pandangan ibu bapa dan anak memang kdg2 sgt berbeza. Bayangkan hidup ini tak ada perbezaan pdpt,apa akan jd? Nescaya, tiadalah persaingan..

Syazwan said...

be strong lana.
life is a game.
play with it.!.

Khairil said...

sabar yer...tapi sebagai anak kita harus taat dengan ibubapa...mungkin ada hikmahnya...

SuzaDin said...

btol2 awk ... skrg mmg remaja lebih stress dari hepi taw ... sama lh nasib kiter lh awk .. parents mmg mcm 2 ... emmm ~~~

delarocha said...

ermm, kenapa ni? jgn sedih2 k

suha said...

sabar ye..kehidupan memerlukan ketabahan dan ketabahn itu perlu ada senyum padanya (^_^)



senyum ok?!

alif haris said...

ibu bapa hanya mahu yg terbaik buat ank2 nye .. saba je la ye ..

ada la hikmahnye tu

Liyana Aziz said...

it's ok, chill! parent nak yg terbaik, buat sesuatu fikir tentang parent first, restu depa sangat penting... =)

Kinder Buana said...

ehe..senyum sikit..pastu jerit...

syrupmasin said...

betol2..ibu bape kene kasi peluang dekat anak2 utk kenal dunie :)

uLan said...

oh lana in doubt ya.... chill dear,tarik nafas dalam dalam,bila dah cool,barulah boleh berfikir dengan waras untuk membuat keputusan dan bercakap ya :-)

Cik Domo said...

bertenang yek..sabar banyak3..namo nages ea :)

Amiirah-Cassan said...

laa , sabar ye , mira pham sgt2 situasi mcm ni :(

Bro ahmad said...

jangan sedih2 ya,, sabar tau...:)

G3-lina said...

betul3~ sedeh bila terlalu bnyk protection dr parents.. but.. dorang still nak yg terbaik utk kite en?? pape pown.. hadapi hari2 anda dgn genbira!!

diana said...

nama pun ibu bapa..
dewasa mana pun kita depa tetap akan risau walaupun kita dah berumahtangga..
kita sebagai anak mesti akan memberontak..tapi satu hari nanti kita semua akan jadi ibu bapa dan masa tu baru kita tau kenapa ibu bapa selalu kata itu tak boleh ini tak boleh..

Gelugoq said...

menapak ke sini
kembali terjah blog anda

Syuxer said...

ibu bapa tau pe yang terbaik untuk kita..dia dah makan asam garam lama lagi dari kita..

apapun be strong cam john cena..hidup ni sekali je..jangan terlalu advanced kelak menyesal kemudian hari..:)..

sekuat mana pun kita berfikiran mampu menghadapi cabaran dan masalah dalam hidup, percayala nasihat ayah dan mak adalah lebih diperlukan..

Ini Kisah Tia said...

Tia sokongggggggggggg !!

CikMiMiey said...

lana xmo sedey2 ok ...
be strong n be happy ! cheer up ~
see, ramai bagi support kat lana ..^^

Elie Lily said...

mmg ramai anak2 yg tak sependapat dgn parents, tapi parents tau apa yg terbaik utk diberikan pada anak2 mereka..

so gurl..be strong ya? ;)

Adzriel AB said...

release sikit kat blog mcm ni pun ok sikit utk rasa lega sedikit. kdg2 memang terasa, tapi tetap kena hormat mak ayah. apa yg boleh buat, cuba bertenang & cuba melihat yg positif. sikap negatif mereka tu kita abaikan saja. moga esok lusa mereka lebih memahami utk menegur kita dgn cara terbaik.

Pendekar Laut said...

menangis ku menangis...pilu hatiku...menangis ku menangis tak siapa tau...( Data-ku menanti ku menangis)..rsanya sesuai kot smbil menangis dgr lagu nie..ngeh3

iPai said...

eh kenapakah ? apa2 pun sbar je .. ada hikmah tuh .. mesti ada sesuatu yang kita leh belajar daripada benda tuh

TYNTHA LANA said...

Salam..terima kasih semua..heee..malu plak *__* takpalah, rasa lega skit pas da baca semuanya.. terima kasih ya! Sayang semua! ^_^

baby said...

lanaa...nona pun mcm uh..
nona nga sedyh taw..!!
nk sebut sal parents but...
takut mcm bukak pekung di dada plaak...
so..that's y laa..tak moh citer..nona ade diari buat luahan hati..
blog ni kalau betol2 b'sediia dan mmg nk share..
erm...
ape yg nona buat ialah..REDHA...SABAR DAN YAKIN...
air mata nk keluar...juz keluarkan..smpai2 bengkak2 mate tuh..hehehhh

Siti Arfah said...

Moga tabah ya hdapi hari2 yg mendatang. :)

Ain_ Suke Senyum said...

kite senasib la.
sabar je k . mungkin ni bek utk kite.
btw ain nk mintk tlg cument entry ni leh ?

http://zurain93.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

tq .

Addin said...

mungkin ada himah-Nya . kadang kadang kita ken abuat mistake untuk lebih matang pada masa akan datang ,

amir aizat said...

ad org syg anda,hehe

cik bulan said...

they will trust u slowly..like my parents did..=D..*although still on their observations..=.=''

Powered by Blogger.