RSS Feed

Mentang2 supervisor..peduli apa aku

58

July 27, 2011 by

[Entry bengang, tapi suka! hahahaha]

Oh ya. hari ini masuk hari kedua bekerja. Hari ini, aku banyak belajar pasal kaunter, kira jadi cashier lah. Alhamdulillah..tiada masalah mana..cuma bila nak closing, time kira duit, tak cukup pulak RM5.. Si X, yang muda dua tahun dariku, baru sebulan kerja disitu, dah menggelabah.."Selama X keja sini (sebulan), tak pernah jadi macam ini". Ok, 2,3 kali dia cakap perkara yang sama..aku paham lah maksudnya.. 

Then, aku tanya "Takpala X..kita gelabah pun tak guna..bertenang jelah..kira macamanapun, memang tak cukup RM5..nak lana bayar sekarang ke tolak dari gaji nanti?" Aku ingatkan, bila aku tawarkan diri macam tu, hilanglah sikit gabranya..rupa2nya bertambah gabra, hahahaaha. 

Balik kerja, terus gi makan ngan abah kat food court. Waktu tu dapat message dari supervisor. Sebelum tu, aku dah agak, si X confirm mengadunya..no hal lah..aku rilex je..yelah..dia pun sekadar menjalankan tanggungjawabnya sebagai pekerja. Yang tak boleh blah, ayat supervisor tu macam nak menyalahkan aku.. 

"Salam lana, esok awak masuk pukul ....sampai.... Selepas ni, tak payah belajar kaunter lagi..itu kemudian. Mesti kenal roti dulu baru boleh jaga kaunter. Jadi, esok belajar bake dulu. Buat masa ni, training belajar bake dulu. Tu yg penting"

Dalam hati ni..aku rasa panas je weh...Aku akui kemungkinan besar RM5 yang hilang tu adalah silap aku..tapi cara dia tu menyalahkan aku sepenuhnya.. lain kali, bagitahu la awal2, apa yang perlu aku belajar dan sebagainya. Tadi pun aku cuma ikut arahan si X, dia yang suruh jaga kaunter. Memandangkan aku ni, kadang2 jenis sengal walaupun mudah terpinga (apa ayat aku nih,hahaha), aku pun reply message supervisor tu..

"Cik superpower,eh,supervisor, saya rasa elok cik explain betul2, betul2 ok, explain lebih awal apa yang saya kena belajar pada sekian2 hari. Lepastu, jangan lupa explain gak kat trainer tu, suruh trainer tu ajar saya apa untuk sekian2 hari. Kalau tak buat macamni, jadilah short2, tak cukup duit macam tadi. Tapi dah jadi dah pun, nak buat macamana. Saya jenis belajar dari kesilapan..lagipun saya baru masuk hari kedua, banyak benda baru nak belajar..ok cik..tima kasih ya!"

Amacam? Ikutkan hati, boleh kasi pedas lagi..tapi memikirkan diri ini hanyalah sekadar dipinggiran..tu kira message paling sopan, ahahaahaha. Oh ya..cik tu terus senyap pas dapat message tu. Hahaahahah. Tu yang aku suka tu,hahahaha. 

Sekian.



58 comments »

ezzu said...

selalu jer jdi cm nie kn...xsiasat dulu pun sblum tuduh melulu...

boleh than pedas jgak ayat tu..hehehe

wan_cikgumuzik said...

owhhh... begitu ceritanya,,, lain kali, lempang jerr encik supervisa tuu..

Freaky said...

hehe sabo je la.. =_=

hensem boy said...

ahahah dlm hati suka ya kenakan supavisa tu ahahaha - mankete

Aku Afzal said...

haha.adeh.tu msg balas mau 2 muka kan?ala agak2 kalau nak buat karangan,atas kertas kajang pon boleh.pastu selit kat wiper kete.kalau takut terbang..tempek je kat dahi supervisa tu :P

Wanie said...

haha..bikin hot je supervisor tu..
kite tak salah tp care macam salahkan kite..
tak leh ke quit je training kat situ?huhu

✿ cik pieQa ✿ said...

kak lana esok g keje bawak M16 tau. letak dua peluru cukupla. satu shoot supervisor, satu lagi si trainer. lusa akak dah leh naek pangkat take over tmpat supervisor. hehe !

*pieQa tringin nak keje jadi cashier. macam best je tgok main tekan2 mesin tu. hehe !

Cik Azizah said...

sok jumpa cik tu mesti muka tak bersalah lana ni..hahaha tp mmg betol takat 2ari bukan leh terus pandai..byk benda kena belajar lagi..

harrazdani said...

itu biasa kalau duduk di kaunter payment...nak citer skit ni abgdani dulu cust service di celcom...kaunter paling gerun ialah counter bil payment...ada tu short sampai seribu lebih...cek punyer cek...credit card pegi letak method cash..haremmm...sampai malam mencari silap tu.kene check satu2....tapi paling tinggi kene ganti 4ratus lebih laaa...tp kalau campur 4 tahun di celcom tu ada dekat beribu laaa..hahaha org cuai biasa laaa....

takper laaa supervisor tu dah tegur camtu..terima jer...mungkin dia taknak susahkan lana...trainee baru...lama-lama dah tahu selok belok cash flow system kat situ baru lana buat.

Fathiah Hamim said...

haha si X tuh macam gedik je.

biasa lah kan keje, ada je. kalo fa, fa call je terus cik superpower tuh.

Jasman said...

sabar je lana...dulu jaga kaunter pap minyak banyak juga duit lose...siap org isi minyak cabut mcm tu je pon ada...pengalaman hidup...

Bro ahmad said...

relax lana..sampai masa awak nnti hmmm bagitau nama bro san*** nnti kahkahh

Zulasyraf said...

[Entry bengang, tapi suka! hahahaha]

hahahah betul2! supervisor fail tu...xmature lah mna lagi hahaha

hira said...

wah, seronoknya ayat tu! hahaha :D sabar tau kak lana~ ;)

Dzarief Zuhdi said...

biasa la tuh, jadi cashier.. konferm ada short nyer.. ala si trainer tuh kata tak penah jadi, bohong la.. konferm nnt jadi gak.. cayolah den..haha

shameel Iskandar said...

ciannya. sabar ajelah nak wat cam mna sbb dia supervisor. tapi geram jugakkn sebab kena tuudh melulu mcm ni.

Chempaka Sari said...

hohoh padan muka dua.. ala trainer pun baru sebulan kecoh je...

iPai said...

er ganas laa plak lana ni.. dasat .. takut saya ..

serasa saya, untuk pekerja baru, semua yang berlaku adalah tanggungjawab atas supervisor juga .. dan sebagai seorang yg lebih superpower eh terikut plak, superior dia patut mengendalikan hal itu dengan lebih teratur supaya yg kerja sebulan itu tak menggelabah tak tentu pasal dan yang kerja dua hari tak rasa bersalah ..

saya sarankan yg msg tuh, hantar comel2 sikit .. n jumpa face to face bincang2 elok2 macam yg ada dalam msg ..


apa2 pun, Lana, all the best !! mengharapkan yang terbaik utk lana !! jgn tensen2 k !! orang bersabar sentiasa pada pihak yang menang !!

iPai said...

hee, kontroversi betul lana ni .. hehe

Gogoreng Ada said...

Org cmtu patut letak kat gua, biar dia kwn dgn spesis2 die je.HUAHAHAHA.

p/s: Nanti boleh la die jumpa supervisor aku skali kat gua psl prangai dorg dkt2 same.HAHA.

http://goreng-gorengada.blogspot.com/2011/07/kau-tak-layak-jadi-leader-bai.html

Noor H said...

supervisor tu patut siasat dulu..xleh main cpat serkap jarang jer..cuba dia di tmpat lana..sure merangkak tu..:)

NURUL NATASYA AMIR said...

"Hoi SV,aku nak benti keje".Sepatutnya you reply macam tula mesej dia.Kui3.Takpela dear,sabar jelah.Sooner or later kebenaran pasti terbukti :)

iKhRam said...

relax.. jgn teremosi sgt.. semua keje ada etika.. jadi terima sajalah..

cuma seleaps ini perlu lebih berhati-hati.. almaklumlah bekerja berkaitan duit ni memang perlukan penelitian..

apapun saya suka frasa ni
belajar dari kesilapan,, itu yg terbaek. caya ar !

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

sabar lana ..huhu ...mcm2 manusia ni ...kita xleh puaskan hati semua org ...cuma kita blh cuba buat yang terbaik ...

:)excellence

NA said...

Bagus Lana tenang je. Aha betul tu Lana baru masuk kerja hari ke-2, memang tak biasa lagi. Memang patut diberi penerangan terperinci.
X tu pulak takut sangat pula penyelia salahkan dia.

tiefazatie said...

erm..sabo je la..

caliph shuriken said...

klau keje kaunter mmg cmni, short brapa sen pun mmg kecoh.. apa2 pun sabar yer.. smoga dpt berbincang & settle scara baik :)

Atiqah Sa'ahiry said...

baik kaunter je..ahhaa

kerja bank lagilah...

mesti ada shortnya..bila kira dua tiga kali..short lagi..

baayar jerlah guna duit..habis cite..tutup

taliff said...

Cara lana tu betul, mintak kakn supervisor tu ajarkan...baru boleh belajar dengan cepat...huhuhuhu

Yutaka Mushimura said...

emm..takyah pikir..wat serabut perut ja...:)

syaz@rozelt said...

saba ye lana..mane2 tempat keje pon nmpak org baru mesti kena buli..hehe..x pe la at least lana dh x payah jg kaunter..bole belajar baked..fun tuu..hihi

hyz said...

biasalah short2 ni time baru2 belajar.. tp short rm5 banyak gak tu.. hehehe.... lempang je trainer tu...

nuyu said...

nuyu salu dalam hal mcam ni suke buat dono je. malas nak gado2. slalunye mest nurul akan reply ok atau x reply trus. huhu

Aida Omar said...

xadil btol..ape la supervisor tu..ceittt. haha..ayat tu dah ok dah..kalau x sentap tak tahu la. hehe

abghani said...

dulu blajar 5th blajar apa.....

snOw sakura said...

haha, sy keja part time sblm ni x jd la mcm ni tp kes lbey kurang sma tp dpt msj "mengancam" dr bos, bkn supervisor.. huhu.. normal la tu bla org ada kt atas, mn pernah nk cuba ddk bwh.. chill ok~ =)

BiLa JeJaRi MeNaiP said...

bgus2....len kali bg ja ayat pedas ag...rm5 pon nk bsing2...sya pon pnah jd....padahal clap bos tueh sndri...tp nk slahkan kita plak...

ArulchelseA said...

jgn kata lebih..jg benda alah tu klau duit trlebih pun kena marah tau..kih kih.. aku dah muak ngan su[er2 mcm tu..kdg2 ada yg layan lebih..porraahhh dapt jwatan atas sikit nk blagak.. elok la anta msj mcm tu..ok jugak tu..klau aku ngan budak X tu aku msj skali..kih kih..

Khairil said...

berani ye awak balas balik message supervisor tu...hehehe

t a u f i k said...

hahaa... kalau dah rasa kena pijak2, tak salah nak defend diri :D

Farahin Ahmad said...

hahahha...nak airrrr!!!

Terbelog said...

kurang gula btl supervisor tu :)

Puanbee2 said...

ini biasa kan ... akk dulu selalu gak short2 duit tp kawan2 baik tolong backup

ifwat SAHAJA said...

takpe la tu.. pk negatif mmg saket ati.. tapi kalau ada orang tegur mcm tu elok jugak.. lepas ni takde la shot smpi beratus2 pulak kan.. :)


hhtp://www.iefwatsahaja.com

TeAqArH said...

kasi cubit2 itu trainer n lempang2 itu supervisor...ase2 kene pecat x??hehehe

iPai said...

alamak .. suka ke ? karang takut org lain baca macam over plak kan ..

tp memang betul yg lana kate tuh .. kadang2 kita tersedar apa yang kita buat .. sebab tuh kalau kita masih dalam keadaan sedar tuh, kita control apa yg kita buat, supaya terbiasa dengan benda yang ok ..

hopefully pengalaman ni akan buatkan lana lagi banyak belajar ..

n harap2 laa kita dan kawan2 kita tak jadi cam ni kan ..

Farahin Ahmad said...

kak lana..nak air tuh makne nye pedasss lee..hahhaha

ZouL said...

hahaha..setuju dgn kata2 cikgu wan..lempang je..hahaha

amir aizat said...

sabor jer lar, sllu org mcm tu kan,tduh2 jer terus.herm

faridah nazurah said...

sabarlah lana. biasalah baru je mula keja. nobody perfect kan? ala kadang2 org yang dh lama kerja pun ada yg shot2. so sabar jelah. kita marah2 sgt pun bkn kita dpt untung. takpe takpe lana diamkan aje. lagipun org ni salah org je yang dinampaknya. slah dorang buat2 taknampak je.

entah2 masa dia baru masuk kerja dulu lagi teruk dia shotkan duit.

fiq said...

hahaha..ayoo2...:)

yayath said...

hye:)

sabar ye..lumra kerja^^

Puanbee2 said...

oh sama2..terkejut kak bee sebenarnya blog kak bee bukan yg google ni ..kena g sini

http://puanbee.com

APAN said...

oh...ko da keje rupenya...kat kedai kek ke?mkn free la hari2.huhu...

si X spesis mutan kot.tu pasal dia ada feeling gabra mcm tu.pe da.tpi, seeloknya x payah la kot nak cari pasal sngat ngan dia.nanti hari2 nak ngadap dia gak.masing2 wat muka kek basi nanti.haha...

HAZWAN17 said...

sabar je la erk lana...
biasela tu nama pun kerja
mesti ada buat silap punya

Siti Arfah said...

Mmg bez ble kte msg cmtu org senyap. hehe. Btw x perlu kot nk slhkn org cmtu trus, len kli ajr dlu kt org btol2. ish3

alif haris said...

hahahahahha ..
cayalah lana !
supervisor pn lana bedal :D hahaha
tediam terus die ye ..:D

shafmechy said...

pedas jugak ayat awk tu =P

Powered by Blogger.