RSS Feed

Polis kurang ajar ke..or pencuri yang makin tak senonoh?

26

July 16, 2011 by

Ya Rabbi, malam ni, baru aku dapat tahu, rupanya mangsa kejadian kes curi kereta kat Kuala Lumpur baru ni, rupa2nya sepupu aku sendiri!. Kasihannya dia.. baru nak buat harta untuk kahwin tak lama lagi..nampaknya pakai motor lah balik..

Kalau korang perasan, beritanya ada keluar kat TV, dalam minggu ni jugak.. Selepas kejadian curi tu, sepupu aku kebetulan ada urusan kat Wangsa Tak Maju. Tetiba dia perasan, nampak kereta dia yang kena curi tu berlegar2 kat kawasan tu.

Selepas telefon polis, polis cepat2 la ambil tindakan sewajarnya.. (tak payahla cerita panjang2, korang cari ok). Penghujungnya, yang aku tahu, ada 2 orang dalam kereta tu. Dalam sesi kejar mengejar bak Bollywood antara polis dengan 2 orang pencuri tu, seorang mati ditembak, dan seorang lagi berjaya boloskan diri dengan kereta tu sekali..

Pelik la..apa, ganas Hitler ke pencuri kereta tu? Sampai polis tembak mati? Kadang2 aku rasa, polis sekarang, main pakai shoot je...apa pertimbangan mereka sebelum mereka tembak ya? Bukan la nak kata aku sokong pencuri tu mencuri.. dibuatnya, yang dua orang tu sebenarnya bukan pencuri asal camna? lagi2 yang mati ditembak tu?

Hishh..takot jugak teman mikirkannya..hurmmm

Walauapapun, aku tetap sayangkan polis2 di Malaysia! hahahaha. Mereka telah berusaha sehabis daya menjaga keamanan orang awam termasuk aku, hehehe.


26 comments »

Haslinda Ariffin said...

Polis xbole suke2 tembak kt tpt awam..
Mereka ade la tatacara...so mesti laa dia tembak sbb mklmt2 dpt tu and terpaksa ke..

Fathiah Hamim said...

sepatutnya kena cakap, "polis jangan bergerak!" dulu, pastu kalo tak ikut arahan then dia boleh tembak.

Tukang Karut said...

SOP polis... jangan pertikai... tembak atau ditembak... mereka jua ada keluarga...

TYNTHA LANA said...

Fathiah~ sangat comel! hhehehe. Tapi bukan ke, kalau da cakap, pencurik terkejut, lgi la diorg larik? hehehe

TYNTHA LANA said...

Haslinda, Tukang Karut ~ Iya, saya juga memikirkan perkara sama.. cuma kali ini dari sudut berbeza.. bagaimana jika yang ditembak ternyata tidak bersalah sama sekali..

ZouL said...

fuh..agak ganas gak tu smpai tembak2.pencuri tu tembak dulu ke ape ye?.kesian kat sepupu liana sebab kete kene rembat..mcm2 la sekarang ni.ZouL pun tak tau nak cakap ape...

Liyana Aziz said...

mungkin ada perkara yg buat polis tu tembak, kita x tahu perkara sebenar...

btw, kesiannya! x pela, mungkin x de rezeki sepupu Lana tu... ada hikmah, trust me

CNK said...

lana, habis tu yang kena tembak mati pon dibawa lari ke??? Ya Allah,, macam2 ek benda2 pelik ni berlaku. aritu one of my close fren kena sergah dengan org gila. kesian dia. dah le sesorang. naseb ada org halau org gile tu.

kita sama2 jaga diri k! :)

muz said...

Bila dah senjata cuma ada pilihan "dimatikan atau mematikan"...

delarocha said...

kalau tak salah, kenapa nak lari?

Eza Boom Boom :) said...

hope polis tu dah wat keja dorang sebaiknye..Maybe polis tembak sebab x dapat kawal keadaan ke..kita tak taww, sebab kite bukan polis..hik3...

Chempaka Sari said...

biasanya orang yang tak buat salah tak kene lari..kalau polis tahan sepatutnya berhenti jelah..

wan_cikgumuzik said...

nii mesti tak dengar berita sampai habis,.. org jahat tuu lepaskan tembakan dulu laaa.. sbb tuu polis tuu tembak balik.. tuu pon niat asal bukan nk tembak bagi mati.. cuma nk bg cedera..

penjahat tuu mati kat spital... alahh... umah cikgu nihh kat selayang kan.. bukannya jauh mana pon dengan tempat kejadian tuu...

ramai saksi kata org jahat tuu tambak polis tuu dulu.. ingat senang2 kerr polis nk tembak org.. sebutir peluru yg keluar, mcm2 woo kena menjawab.. hahahaa

Syazwan Che Deraman said...

setuju dengan kau..

:).

mgkin kereta tu akan berhantu la nanti.hehe

HAZWAN17 said...

bahaya perompak sekarang..siap main pistol bagai...baru curi kereta tu dah ada pistol

ietchan-kun said...

kalo kete tu dh lari2 ngan polis,confirm la kantoi..

hehehe..ramai2 jom menembak kat paintball..bru rase 50% kesakitan dr peluru btul..haahaha

taliff said...

Banyak Perkara

1. Jangan lari dari polis.
2. Suspek mungkin ada terlibat hal lain
3. Polis akan menembak apabila diserang

huhuhu...well, this is life...

umialya said...

mb ader sbb2 munasabah mnybbkn polis tu tembak

syaz@rozelt said...

syaz pon ssh nak trima part kena tembak mati tu..kalau disabit kesalahan masuk penjara ja kot..huhu..mungkin dh ajal~

Miss Y and Her World said...

polis sekarng pun hidup dalam tekanan. kalau dia tak tembak, pencuri pulak yang tembak dia. kesian juga kadang-kadang dengan polis ni. errr polis yang jujur jelah. polis yang corrupt tu lain cerita.

Awak Curang. Semua Salah Saya
Seronok Ke Iklankan Diri Sendiri Dalam Facebook?

APAN said...

xkan tiba2 nak tembak orang gak.aku rasa pun polis ada prosedur.aku penah sewa serumah ngan polis.tpi x penah tanya pun pasal ni...kalau silap tembak tu mmg naya la.boleh naik court tu.tpi kenapa dorang lari?haha...

~SaL IjOu~ said...

Baru2 ni ade kes kejar mengejar kat wangsa amju..siap ade tembak2 lagi..cuak~

harrazdani said...

polis takkan lepaskan tembakan sebarangan..mereka ada sop.....kecuali kalau diancam......setuju ngan cikguwan.

iPai said...

keadaan memaksa tuh .. janji cukup syarat kot .. hehe

amir aizat said...

kerja polis ni sgt bahaya kan? huhu

rwade said...

Demi rakyat dan negara mereka sanggup pertaruhkan nyawa sendiri dan juga risiko di tuduh di mahkamah....

Powered by Blogger.