RSS Feed

Rimaslah..sikit2 suruh "Like"

44

July 2, 2011 by

[entry ini sebagai luahan rasa, tak kena mengena dengan yang telah tiada..cuma dekat dihati dengan yang masih bernyawa]

Ibarat gelombang dunia ke sembilan..manusia sekalian diambang 'tekan2'
Dari zaman batu ke zaman maju..dari laman Friendster ke laman Twitter.
Tetap inilah campuran kira2, yang sampai bila2 pun kekal agaknya..

Tak tahu malu + (Mengharap x Tak sedar diri) + Lupa daratan =
Lana rimas lemas

Semua tahu, sekarang punya zaman, nak join contest/peraduan/segala bagai yang sama hendaknya, sangatlah mudah. Tinggal tekan(klik) button "LIKE" di laman2 web berkaitan. Ok, no problem, lana memang tak ada masalah pun dengan cara ni.

Yang jadi masalah, bila Pensuruh Tekan (PT-bukan pembantu tadbir ya), kejap2 suruh "like", sikit2 nak menge"like" Memangla PT ni tak pernah memaksa, jauh sekali nak tembak guna busur panah kalau kita tak buat apa yang diminta.

Cuma, kadang2 naik hairan lana. Dah la PT tak kenal langsung dengan yang Disuruh Tekan/Penekan. Pastu, datang2 je, bagi ayat2 manis - "tolong klik aye" "please vote me boleh" pastu tambah2 skit "Your blog is so cute, jgn lupa klik link ni ya?hehe"
Ohhhh...geli bulu hidungku..dasar tak tahu malu..maaf, menci no 1.

Mungkin PT or korang bg alasan, takda paksaan untuk klik tu, tapi kalau PT dah siap2 bagi link, tinggal Penekan nak tekan je..So? sah2 la..tak sampai hati nak bunuh perasaan mengharap PT, betul tak? Paling2 50% PT memang mengharap penekan tu tekan. Kalau sehari sekali pengharapannya tu takpa juga, tapi sifat mengharap tu kadang2 berkali kali kali dalam sehari..tolong, lana lemas ni T__T maaf,menci no 2.
"lemasku dalam harapanmu"
"tidak ku sangka kau begitu"
"inikah lumrah org tak sedar"
"tiada ruang nafasnya"
-Ruffedge feat Lana-

Menci no 3, dan ini paling penting ialah.. suruh klik "LIKE" kan? like tu apa? Ya, betul. Maksudnya, SUKA. Masalahnya, kebanyakkannya, lana tak sanggup nak tekan "LIKE", hak3..kalau tekan "UNLIKE" boleh la. hak3 (gelak ala Megatron) Maaf, mungkin ada yang terasa. Tapi, terima la hakikat. Ramai orang tak berani mempamerkan sisi jujurnya. Apa yang disuruh "like" tu tak wajar/ tak cukup bagus untuk di"like". PT, anda harus lebih bagus untuk menjadi yang di "LIKE". Kalau tak, ia lebih kepada tak sedar diri T__T ganas bahasaku,maaf.

Katakan PT akhirnya menang, berjaya dalam "like"nya, berapa ramai antaranya yang terus kelautan, dilupanya daratan? Lana rasa, ramai. paling2 pun yang cakap terima kasih kat Penekan 2/10 nisbahnya. Itu kalau menang. Kalau tak menang? Sama jugakla nisbahnya,hurmmhh..

Kesimpulan, pendapat lana je ya, bertenang, jangan naik angin dulu. Kalau ya pun PT nak sangat menang, ambil lah hati Penekan tu sebaik2 mungkin.. Ikhlaslah..jangan la nampak sangat desperatenya tu ya.. Mesti ingat, manusia ni ada jiwa, ada roh. Orang boleh nilai peribadi kita melalui cara2 kita mendekati mereka.


44 comments »

noname said...

yo member baru,
aku setuju,
dgn entry mu,
ini org kita kasi boo.

Jasman said...

aku xda fb...jd xdpt la aku nak like sape2..haha

Adek Pijat said...

memang setuju sgt2...sbbkn nak menang, sanggup buat tak malu suruh orang lain like pic or something.bila dh menang, ada diorang ingt kite balik ke?penting kn diri sendiri orang mcm tu...klu kenal tak pe..ni ntah sape2 la..
KAMELEON GEGURL

Syazwan said...

penah jgak.
orang paksa like gambar..
hmmm..disebabkan kesian.like jugalah.
kalo gambar tu menarik tak ape..

Hafizzi Aziz said...

huih..apit terasa..
takot..hihi..
xnak mintak lana vote lagi..nanti kena banned plak dr lana..
(nanges2 mcm bumblebee)

Khairil said...

terpulang kat kita nak LIKE or not..tapi sometimes rasa annoying juga mcm tu...

syaz@rozelt said...

syaz ikot keadaan gak..ade yg syaz layan..ade yg wat dono je..hihi..syaz nie kjm gak..hehe

taliff said...

hahahahaha...kalau menang contest "like", taliff dapat 100,000 traffik sehari...taliff like, tapi tak dapat apa2 kalau dierang menang..like dengan mata tertutup je lah :P

APAN said...

i like it...saya menyokong pandangan kamu ni...
apakah yg dikejar sehingga perlu manaip ngan ayat2 manis mereka kat shoutbox misalnya...

huhu...

bumbleB said...

hihihi well said lana =D

faridah nazurah said...

betul2 tu. kat fb tu penuh notification org post suruh 'like' bagai then kat shoutbox pun banyak sangat. kadang2 rimas gak tp malas nak layan.

Amiirah-Cassan said...

hurmm , "tolong like ye , tq" . huhuhu bosannn

A'IM said...

blobk immediately ...haha sangat kejam

GaRy™ said...

alamak... terasa... hahaha... gary x mintak like... gary mintak vote je... sama ke?.. huuuu... huuu....

iPai said...

Gary ~ ada sama sikit kot

Lana ~ rasanya sama laa kite tak suka .. cuma, kita biarkan saja ... sebab diorg pon tengah berusaha ..

huhuh, lain kalau blogger yg famous, dia minta tlg like pon benda sama juga berlaku .. dia tak kenal pon sapa yang vote, bukan nak kate blogger famous amik kesempatan, tp memang pembaca n peminat ye ramai ..

rilex je .. cool je .. biar je ..

syrupmasin said...

haha..yeahh sgt setuju :)

delarocha said...

LIKE entry ni
huhu

soooooour said...

hahaha...xpe2..kita relax sudah....

iPai said...

huhuh .. janji cool sudeh kan ? chill

HAZWAN17 said...

penat lah nak like2 ni..huhu

PenDekAr LauT said...

Sabor2 je lah ekkk...

Ini Kisah Tia said...

hahaa . kalau ada yang suruh tekan like2 , Tia buat dunno je . dah lah tak kenal . mai singgah shout orang , suruh kelik lah apalah .. pooodaa ~~

SuzaDin said...

mmg selalu mcm 2 heheeh ... nk wat mcm nyer emmm ... wat xthu jer awk ...

Cik Domo said...

org suh asfz like, asfz like je..
hahahaha..

nice entry =)

like PT bukan Pembantu Tadbir kan..hehehehe

khansyaa' al khairiyah mohd ujang said...

heee. sokong ~

nuyu said...

itulah.. kalau ade contest kt fb,top 10 or 25 kbykannya blogger. padahal ade je lagi yg lebih menarik tp xde kawan ramai nk vote. akhirnya yg menang org2 yg x berapa nk layak je. @iPai

nuyu said...

itulah.. kalau ade contest kt fb,top 10 or 25 kbykannya blogger. padahal ade je lagi yg lebih menarik tp xde kawan ramai nk vote. akhirnya yg menang org2 yg x berapa nk layak je. @iPai

TYNTHA LANA said...

@Adek Pijat

Fuh pijat, ni lagi garang dari lana ni,hahaha. Mostly, kebanyakkan yg menang memg tak ingat sapa yg membantu dia menang..biasala, adat duniawi bukan? ^_^

TYNTHA LANA said...

@APAN

pertandingan "like" tu tak salah.. salu yg salah PT tu lah.. iya, dengan ayt manis yg pnjg berjela..begitu terserlah ke'hipokrit'annya..

TYNTHA LANA said...

@A'IM

Ko lagi dasat a'im, trus block?muahahhaa. lana lebih baik la ni nampaknya? T____T damn, tak habis2 prasan aku ni,ahahahha.

Lana tgk dulu, patot ke di'LIKE'. kalau tak ptt, memg elok la block teruih,heh3

TYNTHA LANA said...

@Cik Domo

TQ cik domo, U see, PT not only for Pembantu Tadbir :p hahahaha

TYNTHA LANA said...

@nuyu

U are right nuyu! Kesian bukan. manusia dan teknologi, saling memerlukan. Tapi mostly, manusia juga yang merosakkan teknologi.. ouch

cik najihah said...

suke entry ni..
thanks follow :)
follow kamu juge :)

sergeant keroro said...

relax sudah, ignorance is bliss :)

TeAqArH said...

sama la lana...tqah pun mencik jugak mende men like2 ni..ish.memaksa sungguh..suke hati kite la kan....tp tulah..tak sampai hati pulak bile depa da mintak tolong..lau kawan2 konsider jugak..tp yg x kenal tu...tros wat tak tahu

~ FaRaH izzAtY ~ said...

kalo org soh frh like, like ajela.. sian pulakk .. da mgharap sgad .. :D

Miziey said...

haha..
tau xpe..
nih kira entri melepas geram tahap manusia zaman facebook..
tp mmng btol la, asyik2 nak suruh like, klau kita suka kita like la xyah disuruh2 pun.. tu baru ikhlas.. sama jgak kes klau suruh org ikut blog, asyik2 suruh follow3.. nak follow g mane? ye tak.. haha..
tu la, org skrng nih makin pelik2.. haha..

harrazdani said...

tiada paksaan sepatutnya dalam bercontest....tp kena tgk juga apa tujuan buat contest atau segmen kan....situasi menang2 laaa kan...btw klu rasa terpaksa jangan,,;)

amir aizat said...

desperate mmg lah, kalah retis nak carik populariti kann,haha

CikMiMiey said...

mimi akan menge LIKE kalo bukan kerana keterpaksaan .. haha .

LIKE ntry ni jugak aih :)

daku tak rela jugak tuh rimas dan lemas .. cool je ^^

Nasriq said...

hoho... kenapa nak ikut orang... kalau suka boleh like... macma aku buat ni... like banyak kali...

TYNTHA LANA said...

@CikMiMiey

Cik mimiey ni, sokme dengan ayat2 chomel dia,ahahaha

TYNTHA LANA said...

@Nasriq

Ha, nasriq, gotcha! Ayat Nasriq tu - "kalau suka boleh like"

haa..tu lah..like lah bila suka kan. Lau tak suka?tinggal2kan.hehe

Munna said...

kalau munna wat tak tau je...like? apa tu?hahaha

Powered by Blogger.