RSS Feed

Tanggungjawab terhadap segmen/GA anda..sejauh mana?

32

July 9, 2011 by

[Abaikan jika anda blogger glamor tahap melampau T_T]

Impak mengadakan segmen/contest/GA sangatlah besar pada blogger yang melakukannya..lebih2 lagi jika syarat utamanya "wajib follow blog saya"

Secara logiknya, bila blogger meng'join' mana2 segmen/GA, maka sepatutnya, mereka sbg peserta, alert dengan syarat2 serta perkembangan semasa segmen/GA tersebut. Ini sudah semestinya.

Tapi, anda sebagai penganjur,juga haruslah bertanggungjawab keatas peserta2 yang join. Tapi agak malang, seringkali juga lana lihat blogger yang buat segmen/GA agak lemah, malah fail bab2 begini.

Paling2, anda sbg penganjur, ucapkanlah ribuan terima kasih pada yang menyertainya. Mungkin ada dikalangan anda, suka meletakkan beberapa syarat tertentu, seperti.. "buat satu entry bertajuk", "tag 2 org blogger lain", "letak banner saya kat sidebar" dan lain2. Soalan saya, ada anda check betul2 mereka buat atau tidak setiap syarat yang diminta??

Kalau mereka tidak melakukannya, ada anda memberitahu/tinggalkan komen, peringatan pada mereka supaya betulkan mana yang perlu? Lana jamin, bab ni memang ramai fail!

Bila due date tiba, kini masa untuk anda mencanang2 siapa pemenangnya. Kini masa untuk anda, menyenaraikan peserta yang menyertai segmen anda yang tak seberapa. Sekali..tengah sibuk mencanang, baru anda sedar, peserta tu tak buat entry, yang sana tak buat itu ini. Sudahnya, anda marah, benci dan crazy..hanya kerana ada peserta anda tak memenuhi syarat yang diingini.

Haruskah begitu?? Yang dimarahi, dibenci itu, rupa2nya pula blogger yang baru. Tak mengerti, malah tak berapa nak tahu. Ada juga yang masih dangkal dan dungu.

Dikala ini, kala beginilah, aku takut..aku takut aku buat perkara sama..hanya kerana keghairahan nak buat segmen/GA macam blogger lain, tapi tak bertanggungjawab keatasnya.

Mungkin ada yang kata, alah..takpa.. Tapi, bagiku, setiap benda ada sebab dan kesannya. Tiada satu pun kebetulan didunia. Yang ada, cuma kita sbg manusia kena fikirkannya. Pasti ada sebab, dalam berjuta blogger didunia, kenapa peserta tu yang join segmen korang, kenapa tak yang tu. Kenapa dia tak buat syarat2 yang korang nak, kenapa ada yang buat.

Sekian.
Mudah lupa diri bila baru suku perjalanan ke puncak kejayaan T__T
Maafkan lana kalau lana juga begitu...


32 comments »

نور عملينا زهافيرح said...

betol tue .
eiyna sgt3 stju :)

NasZ said...

saya buat segmen sebab suka2 je..utk merapatkan silaturrahim dan berkenal2an je... tapi memang ada penganjur yang tak check..

jemput join segmen simple terbaru saya..

SEGMEN SIMPLE : AYAT PERTAMA TERFIKIR BILA ...

perfect life z said...

panjang lebar penerangan...saya ni baru jer nak merangkak, bagus ada orang macam cik lana kita nih. ingat mengingati tu penting untuk semuanya sekali.

***Blog saya dah betulkan sikit-sikit. thanks bagi idea

cik najihah said...

kalau dah buat GA / contest tu panham2 la tanggungjawab..bengang bile ade sesetengah blogger yang buat contest tapi announcement haram x de..nak kutip follower je ..huhu

Scarlett O'Hara said...

Kenapa pulak sesuai dgn saya?Saya tak buat segmen pun!Hehehe!

syaz@rozelt said...

nice entry..
huh syaz dh merase buat segmen..event x rmai sgt yg join..tp penat woo malam tadi nak buat entry senarai yg join..hihi..setuju part yg x payah la nak buat mcm2 syarat pelik2..yg simple2 sude~

husin said...

http://fahmi-nik.blogspot.com/... pls

taliff said...

Itulah sebab talif masih belum membuat GA/Segmen. Nak belajar brtul3x apakah yang patut talif buat...hehehehehe....

NoKaKaSHiCHi HowyeaH!! said...

betul 2!
kadang2 kite sindiri pon x prasan...:D

jom join segment saya Punya Lagi Best!
http://nokakashichi.blogspot.com/2011/07/segment-saya-punya-lagi-best.html

sy akan laksanakan tanggungjawab sebaik mungkin.. :D

Cik Azizah said...

tak tau nak cakap cmner. setiap penganjur tu mgkin ada cara tersendiri knp dia nak anjurkan GA/contest.

Sharif Dez said...

Terima kasih memberi peringatan.

Blog Sharifdez

wan_cikgumuzik said...

saya soking entri ini..

ok ok ok.. cikgu jarang2 buat segmen.. pernah kot buat 1 segmen, 1 cabutan bertuah, dan yang terbaru 1 kontest yang tgh running.. tapi jarang2 promot kontest tuu sbb berat sket nk join.. Hanya yg berani jerr join..

pengalaman cikgu wat segmen/contest/cabutan bertuah nih, memang cikgu akan check satu per satu entri mereka yang join.. tuu tanggungjawab kita sebagai penganjur..

dan syarat semua peraduan2 yg cikgu buat, tak pernah suruh org follow blog cikgu..

tapi malangnya, yang join segmen plak tak tuntut hadiah.. pastu tiba2 dua bulan lepas pengumuman, baru terhegeh2 nk tuntut.. padahal kita pi bagi notis kat setiap yang join yg kita dh buat pengumuman..

lagipon tak semua manusia tu sempurna.. bukan senang nk puaskan ati semua org kan..

Awk rasa ben datang check tak segmen yang awk join nih..? hihihihihi.. lu pikirr laa sendiri.. lalalallaa

harrazdani said...

biasa blogger famous no comment laaa..huhuhu wangurumuzik jer selalu datang....tp kalau dah ranking top 10 nanti tak tahu laaa...laarrririiiiii...

Jahidih Saili said...

betul kata lana...kalau semua org brtanggngjawab sama ada di pihak penganjur atau peserta gerenti xda masalah.
sy tengok banyak tujuan org buat segmen ni..masing2 ada tujuan tersendiri:)

Adzriel AB said...

kak liza ambil jalan tak nak buruk sangka. contoh macam ben punyer segmen, tak dayalah dia nak check tapi cuba check trafik dari blog dia. syarat segmen kak liza pun tak pernah suruh follow pun kecuali contest. segmen kak liza mudah je..saja suka2 nak share cerita & idea. memang kak liza akan check dan komen diblog yg join segmen kat liza kat sini http://adzriel.blogspot.com/search/label/Segmen%20Aku

suriani azwan said...

mai tgk disini

http://azwansprincess.blogspot.com/2011/07/follower-yang-ke-50.html

Bro ahmad said...

sebagai peserta kalau penganjur tak hargai..rasa kecik hati pun yea..sedih T..T

wan_cikgumuzik said...

dani hampehhhh..!!! aku tetap mcm nih seperti mana hang kenai aku ok.. hahahhahaaa...

@Adzriel AB : kenape BA tak daya nk datang tengok??? saya anjur cabutan bertuah. dekat 100 org join daya jerr saya jenguk setiap satu blog dan tinggalkan komen??

laalalalallaa.. nyanyi sket.. lalalallaa...

Syuxer said...

syuk emmm...belum pernah wat giveaway dan kontenst..segmen simple pernah wat..n check satu2 orang join..

nanti lana wat kontest/segmen/giveaway, mesti bertanggungjwab tau..kalau tak,nanti kena bako kaw2 pasni ahhaha..

jgn lupa ajak syuk kalau wat segmen k..:)

ashafanie said...

ada benarnya.,adkh smua pnganjur cheak smua syary yg nk?
bkn kemaen org yg join, tp yg xckp syart pon dpt list

alif haris said...

ahaaa tu diaa lana dah berkata-kata ... hehehe ^^

tp memang btl kan .. tanggungjwb tu bkn senang .. kene bg komitmen yg tinggi lebih2 lg sebagai penganjur ..

mrs.asrafovic said...

:)
stuju2..huhu...tp sy stakat ni xbuat ape2 GA...

insyaallah...1 day nnti..:)
thnx share pndangan anda yg brguna..:)

Fathiah Hamim said...

hehe dah lama merancang nak buat segmen, tapi takut tak mampu. hehe

abazilah said...

saya sangat setuju . saya dah join lebih 80 giveaway , dan kebanyakkan nak kena follow . saya dah follow lebih seratus blog tapi follower saya yg ada sekarang cuma 12 .

tapi tu la , takkan nak suruh penganjur follow kita balik kan .

Nasriq said...

sangat setuju... tapi aku buat contest ikut suka hati aku jea... hahaha...

baby said...

HUHU..lana..betol3..
sebab tuh nona bnci bile kne letak kt sidebar..
kdg2 line slow kaan~
erm..tp lau VOTE UTK FB..nona sanggup..hehee..lana tak suka knlau nk klik2 fb plakk??

haa..lana ditag di sini yer dear~sng jep..hehe..joiin k if ade mse

http://walnutshoppe.blogspot.com/2011/07/walnut-shoppe-1st-giveaway.html

senyumSOYA said...

x penah buat GA lgy..huhuh..(^^!
susahnya nk followkalau butang follower tu xda..T.T

APAN said...

kasi pedas lagi la sis...aku agak anti kalau ada rule yg wajib follow tu.cam bagus sngat je.mmg la GA dia, tpi cam x ikut hak asasi blogger je ma.haha...

dan terus terang aku ckp aku bukan kaku join mende gini.. :)

alif haris said...

tak update entri lana ? bz eh ^^

CNK said...

hi lana, tu la betul apa yg u ckp. i ada join a few segmen/GA dr bloggers lain, ada jugak yg x visit and comment mine. tp alhmdullillah. baru2 ni CK ada buat segmen, cnk sempatkan jugak singgah dan komen apa yang patut kat blogger yg join. tp ada betul mcm kak liza ckp, klu dh beduyun yg join mcm ENCIK Ben, pasti tak terlayan....

Arpiiz said...

sekarang ni memang ramai yang buat benda2 tu..hehe

iPai said...

setiap orang ada kelemahan dia .. uhuh .. aku sampai sekrang tak berani buat GA/segmen pasal benda ni juga r .. takut tak termampu nak uruskan ..

Powered by Blogger.