RSS Feed

Kurma di bulan puasa..

21

August 3, 2011 by

Kalau dicerita tentang kebaikan kurma, satu page penuh pun tak cukup rasanya.. Lana sedar, betapa hebatnya kurma..tapi..masalahnya...

Lana tak berapa suka makan kurma... huuuu T___T

Tak tahulah kenapa..rasanya masa kecil2, keluarga dah latih makan kurma. Jangankan kurma kering, kurma basah, kurma berinti kacang hazel, kurma salut coklat.. seboleh mungkin, lana tak suap dalam mulut..huuu..sedih kan..boleh makan, bukan benci, korang jangan tuduh2 pulak..tapi tu lah..sudahnya...

Lana ganti kurma dengan..minum madu..kih3 ^__^

Ada sesiapa tak yang kurang gemar macam lana? Apa? takda..huuu.. Urmm..yang suka kurma pula, selalunya korang makan kurma gitu saja or ada cara lain? Cicah dengan apa2 ke, manalah tahu kan? hehehe.



21 comments »

NorHalizah said...

huhu..lana sma la kita. dlu time kecik2 haram nak makan kurma ni tp bila dh besar baru sedar betapa bestnya makan kurma. besa makan kurma macm tu je takde lah nk cicah2 ke apa.

taliff said...

ade ker makan kurma main cecah? ukkiiizzz...1st dengar nih! hahaha

Fathiah Hamim said...

haha saya pun kureng la kak

ezzu said...

ezzu terbalik..suka mkn kurma tp xsuka minum madu nie...hehe

Bro ahmad said...

kurma la best lana..tekan like kalau suka haaha

eiyna zhafirah said...

sme la kte -.-
dri kecik smpy sekarang memang tak makan kurma .
kalau makan pun yang salut coklat je . tue pakse masuk ! hehe

SoLy SoLicious said...

kurma sedap tau lana...banyak khasiat!..sy lagi suke kurma biji badam..hee

Syuxer said...

kurma itu sedap kerna mampu mengenyangkan syuk time bersahur..:)..dua biji je dah cukup..

apapun pilihan gantikan kurma dngan madu tu pun dah ok..heheh

caliph shuriken said...

kurma tu mcm ubat.. sy xde masalah nk mamam byk2 ^^

ArulchelseA said...

tk brpa suka sgt jugak..tp mkn satu je tiap kali buka pose..kih kih..

lana leka mkn roti je skang ni kan..kih kih kih

iPai said...

rupanya kita segeng dalam kurma ni .. heheh

dulu dr kecik memang tak biasa .. tp latih punya latih, form 4 form 5 dah boleh makan balik ..


lepas tuh masuk matrix n U jarang makan .. sampai tahun lepas makan, muntah2 ..

so skrang back to takleh makan kurma .. trauma sudah ... 4 hari try, muntah2 ..

Wanie said...

huhu..lana tak suke kurma?kurma makan macam tu je la..xkan nak cicah ngan sos?hehe..try la makan kurma yusof taiyob ke..

Jasman said...

kurma sedap apa...org minum madu ni nak bermadu je...hehe
Selamat berpuasa yg berikutnya...

Tukang Karut said...

apa kata lana cuba cecah dengan budu... hoho... mesti sedap...

t a u f i k said...

Lana, high five. saya pun x suka nak makan kurma. kdg2 rasa rugi tpi nak wat camne.. :( Huhu

APAN said...

aku mula tertanya-tanya ni.apakah yg x kena ngan ko.kalau x mkn daging kambing mcm aku kira logik gak la kot.ni x mkn kurma.1st time jumpe ni kot.huhu...

aku cadangkan ko wat temujanji ngan doktor.haha...

kerisperak said...

hehehe.. kurma sedap la lana.. dulu sy mcm tu gak, pastu mak pujuk gak dengan buh isi kurma dalam roti, sedap, jadi xterlalu manis..

Tapi disebabkan terlalu manis gigi plak takleh terima.. rasa cam kene renjatan (ala mcm ngilu minum ais) ntah knape ntah.. nk kate gigi rongak tak jugak.. gigi i cantik..(perasan) hehehe..

Apa2 pun mkn la sebiji dua lana.. cube.. cube..

alif haris said...

uish .. kurma sedap kot .. hhehe
alif suka sgt hehehe ^^

NA said...

Suka dua-dua, kurma dan madu. Makan begitu sahaja

Lana, Wina lambat masuk blog Lana. Jadi Wina ucapkan selamat bersahur. Hehe.

-wina1979-

amir aizat said...

sunnah nabi makan kurma waktu berbuka, then minum lah fresh oreng.hehe

Mohd Izzar said...

hurm..ada byk jenis kurma rupany.
kurma tu makan bgtu jewla..xda cicah apa-apa pun..original tu lg byk khasiat..hoho..
madu pun minum jgk..hehe

Powered by Blogger.