RSS Feed

Paksa, Memaksa, Terpaksa dan Dipaksa

6

March 29, 2012 by


Dalam memaksa, ada yang akan terluka.
Dalam terpaksa, ada yang akan sengsara.
Dalam dipaksa, ada yang akan kecewa.

Sebagaimana anda, lana juga selesa dengan cara lana. Menjadi diri sendiri tentunya lebih baik dari memaksa diri menjadi sesuatu yang tidak kita sukai. 

Dalam dunia blog, anda semua bebas memilih. Memilih samada untuk MEMAKSA, TERPAKSA, DIPAKSA dan pilihan yang menyenangkan hati - MENJADI DIRI SENDIRI.

Jadi, janganlah dimarah, di tak sukai bila ada yang:
"Follow awak. Follow lah saya balik ya!"  atau
"Klik nuff awak, jgn lupa klik sy pnya juga :)"  atau
"Mari beramai2 singgah blog saya link"
"Tolong picit2 kan doraemon sy ek"

Bukankah kita punya pilihan, samada MENURUTI atau MENGABAIKAN?

Anda semua sudah cukup bijak untuk membuat pilihan. Jadi, pilih mana yang berkenan. Yang tidak, mungkin boleh diabaikan. Jangan dibiarkan apa yang tak disukai, menghasut akal dan hati. Alright? 

#Saya dan anda masing2 pernah berbuat silap. Kitakan manusia? Saling memaafkan ya ^_^



6 comments »

etuza said...

Asalam..
Sebaik-baik pilihan adalah dari diri sendiri. Blog adalah dunia maya..kita zahirkan sesuatu info melalui hujung jari. Bagus maksudnya baguslah kepada yg membaca..Betul manusia ni ada ja kekurangan ya..muhasabah selalu dan jadi diri sendiri adalah yag terbaik..

Ahmad Saufe said...

yup betoi, kita bebas memilih yg mn fit ngan kapla hotak dan citarasa kita.

But for me, following back tu as moral support to them to keep writing and at the same time leh kembangkan knowledge..klau jenis suke membaca la...haha

I don't expect each entry to be very mombastic all the time...haha

Tengku Laurel Adamila said...

Hye. thanks sebab singgah blog sy. Walaupun blog simple, tapi isi gempakk ! >,< Follow me back. :)

umairah safiyyah said...

Assalamualaikum.

sy juga adalah diri saya sendiri.
insya'Allah smpai bila2..

cuma nk ingtkn d sini, jgnlah kita hnya nk dpt jumlah follow or like yg bnyk sdgkan input dlm blog kita x ambil kira.

tamparan utk diri sy sendiri ;)

moga istiqamah :)

entry yg sgt baik

Lan Bingka said...

apa paksa2 ni.. ;p

caliph shuriken said...

nk trus low profile.. hepi blogging ^^

Powered by Blogger.