RSS Feed

Sebuah pertanyaan..

25

April 9, 2012 by


Terimalah hakikat, panjang mana pun umur kita, banyak perkara yang kita tidak tahu, dan ianya lebih dari yang kita ketahui. 

Lana..urm..banyak bendalah tak tahu.. jadi.. lana suka bertanya. Mungkin ada yang lebih senang memilih sumber rujukan seperti buku, risalah, internet untuk menambah ilmu pengetahuan. Tapi lana lebih suka memilih pertanyaan.

Bila bertanya, tentulah pada manusia. Dan, bila bertanya pada manusia, banyak jugalah balasan yang diterima.

Pensyarah pernah beritahu, tiada satu pun soalan bodoh didunia. Yang ada cuma, bodohnya kerana tak mengutarakan soalan yang ingin ditanya. Betul ke ya?

Jutaan terima kasih pada yang membalas setiap pertanyaan saya. Kalian memang sahabat terbaik dialam maya!



25 comments »

Jahidih Saili said...

Orang yang bertanya kelihatan bodoh dalam masa seminit, tapi orang yang tidak bertanya berkemungkinan akan kekal bodoh selama-lamanya :)

blogtilldrop said...

tak tahu kena bertanya lah... sekurang2 tahu yg kita tak tahu...

caliph shuriken said...

klau perlu tanya, tanya laa.. sekurang2nya terjawab satu persoalan ^^

sis92 said...

malu bertanya sesat jalan pula nanti :)

kerisperak said...

soalan bodoh memang ade lana..hehe. Bile kita ade soalan utk ditnya tp xmahu btnya itu shja yg bodohnya.. bodoh krn dh xtahu tp xmahu btnya..

dh lama xguna pkataan bodoh, mcm kasar lak bunyinya..hehe. Ape yg penting tiada seorg manusia pun yg Allah cipta untuk menjadi bodoh..

Cik mama said...

bertanya untuk mengetahui apa yg tidak tahu, tidak ada slahnya...

visit here dan folllow blog kamu dear.. ^_~

Cik Pensil said...

tak mahu bertanya.. duduk dalam hutan.. tak akan bertanya dan tidak akan ditanya :)

Eein Azryn said...

tak tau, tanya je lah. nanti selama lamanya tak tau. huhu. :)

mama pipie said...

betul apa yg pensyarah tu ckp.. so jgn malu bertanya

etuza said...

Asalam.
Ada tu Tylana tanya, umur anak pcik ( sesui panggil ni ) ..memang nak bagi tahu, tapi di ruang komen ini bukan kat shout box tu. Ooo..urur dia anak lelaki ( anak ke 2) baru 17 tahun amik SPM tahun ni. Tylana still sekolah ke? pcik tak berapa suka tekan2 frofile blogger ni..tu sebab pcik hentam ja komen2 tu..tapi ikhlas nak komen.blog tanpa suara dari teman blogger tak cantik, sunyi..macam kita ja dalam alam maya..so kena berbual dengan jiran blogger..baru ada warna-warna kehidupan .

etuza said...

Pcik tak kisah ada blogger yg tak pun drop komen di blog pesona. Itu hak masing2 ya, Tylana ni, bagus..dalam blog boleh kembangkan minda, remaja macam Tylana lah jadi contoh tak salah gunakan kemudahan internet. tahnia ya..anak pcik ada dah blog, jenuh mulut suruh update..nah sekarang dia tak ingat dah pasward..alasan la tu..belum buka hati dia nak berblog. asalam take care ya

~ Cik Azz ~ said...

Tanya salah, tak tanyapun salah..

Pernah tak alami situasi macam ni..?

:D

Cik Kay Jue said...

uuhhuuu kak lana.. ckj dtg ni naik awan.. comel tak awan ckj.. ? hahaha.


suke ayat ni..

"Yang ada cuma, bodohnya kerana tak mengutarakan soalan yang ingin ditanya. Betul ke ya?"

betul.! sokong! :P
tapi kadang2 tu ambik masa nak kumpul kekuatan mau beranikan diri tanya.. kalau face to face la.. kalau kat internet main belasah je.. tny je.. dia tak nampak kite pun.. hehehe.. btul tak kan?

delarocha said...

malu bertanya, sesat jalan :-)

atIEsAyAnGkAmU said...

sambil2 bertanya2 tu..org lain pun boleh dpt info dan ilmu bersama2 kan...sharing is caring gitu...

Sis AI said...

Stuju! Mana ada soalan bodoh, tp jwapan bodoh ada la..

Apapun, salam prkenalan. InsyaAllah, lpas ni nk jdi kwn maya yg byk bntu sis jgk! Sma2 la kita ok!^^

Azhafizah[フィザ] said...

bagus amalkan sikap suka bertanya ni.boleh tambah ilmu apa yang kita tak tahu kan..kdg2 refer buku nanti syok sendiri padahal ada yang betul ada yang kurang betul

nasir hamzah said...

kita perlu bertanya jika kita tidak tahu pada sesuatu perkara.. kan ke ada pepatah mengatakan, malu bertanya sesat jalan.. yetak..

kaishin said...

dengan bertanya secara tak langsung kita bantu orang yang ditanya tu..sedar tak, yang bertanya dapat ilmu/jawapan..yang ditanya pulak makin kukuh ilmunya yang kadang makin luput dari ingatannya..sesat bertanya sesat jalan :D

c'axoera ヅ said...

bak kata org tua².....malu bertanya sesat jalan....banyak bertanya plak semak jadinyer heheh

Kasih Salina said...

salam kenal..kata orang,kalo malu bertanya..sesat jalan..

Encik H said...

mana soalannya? nak jawab ni..kahkahkah

Abg Stalker said...

hai lana ;)

sebaik x sy x masuk kategori bodoh,sbb sy suka bertny wlupn soalan bodoh. :D

SuFi Haraki said...

salam....lana, sy nk jawab, tp xda soalnya..hehe...emm, bertnya tu sebenarnya pintu ilmu...bertnya utk mndapatkan ilmu bermanfaat akn dpt phala, tp jika brtnya utk ilmu yg xbrmnfaat dan mengamalkn plak, maka dosa la jwbnya: KEMPEN INTERNET TOYYIBAH

shedameor said...

malu bertanya, sesat jalan. kann ? :)

Powered by Blogger.