RSS Feed

Tutorial: Cara memasang Google+ Badge dan +1 Button (Bahagian B)

5

April 8, 2012 by


Sambungan dari Bahagian A sebelum ini.

Bahagian B

1. Sign-in ke blog anda. Klik pada Dashboard. Di dropdown menu, pilih (A) Layout diikuti dengan Add A Gadget. Pilih (B) HTML/Java Script pada window seterusnya.



2. Copy dan pastekan kod dibawah ini kedalam ruangan yang disediakan. Kemudian, klik Save.

<g:plus href="https://plus.google.com/100445730131337689146" rel="publisher" width="290" height="131" theme="light"></g:plus>


Penting! 
- Yang dihighlight dengan warna oren adalah Google+ ID Number anda. Gantikannya dengan ID No anda sendiri. Rujuk step 5 Bahagian A sebelum ini.
- Width dan height bagi gadget ini boleh diubah dengan menukar nombor yang dihighlight biru diatas. Untuk width, pastikan nilai minimumnya pada 160 ke 180 px. Apapun, terpulang pada anda. Bereksperimenlah dengannya.

3. Cuba Preview dulu. Kalau menjadi, anda boleh terus klik pada Save Arrangement button.

4. Tak menjadi? Cuba cara ni pula. Pergi semula ke Dashboard - pilih Template. Selepas itu, klik pada Edit HTML button. Jangan lupa tick pada kotak "Expand Widget Templates".

5. Di keyboard anda, klik Ctrl - F, taip/cari kod ini: </body> ,pada bar yang disediakan. (Jenis bar berbeza bergantung pada ejen carian yang anda guna. Kalau Google biasanya ia berada disebelah kanan atas, manakala Mozilla bar nya berada dibawah.)


6. Jumpa? Copy dan paste pula kod dibawah ini DIATAS kod yang anda cari sebentar tadi.

<script type='text/javascript'>
  (function() {
    var po = document.createElement(&#39;script&#39;); po.type = &#39;text/javascript&#39;; po.async = true;
    po.src = &#39;https://apis.google.com/js/plusone.js&#39;;
    var s = document.getElementsByTagName(&#39;script&#39;)[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s);
  })();
</script>
<g:plus href='https://plus.google.com/{profileId}' rel='author'/>

Rujuk gambar dibawah.


7. Cuba Preview dulu. Kalau menjadi, baru klik Save Template. So..siap! Alhamdulillah. Hehehe.

8. Sebarang cadangan/ penambahbaikan/ kemusykilan boleh tanya pada lana. Melalui e-mel, atau letak saja diruangan komen entry ini. Terima kasih.



5 comments »

caliph shuriken said...

nice tutorial ^^

Jahidih Saili said...

Thanx byk2 lana..tutorial ni sgt2 berguna..lbh2 lg utk sy yg xtau..hehe

hazfee said...

rajin buat tuto. boleh cuba buat lepas ni :)

APAN said...

nasib sakng nih boleh adjust width...awal2 dulu x boleh rasanya...
beza ngan fb like box, kalu g+ ni kita expand width dia, tetap ada banyak tu jugak icon....

Rabbani al-Wafi said...

3ma kasih. Sangat berguna.

Powered by Blogger.