RSS Feed

Jumaat Penghulu Hari - Edisi 8

25

May 18, 2012 by


Episod Rukun Nikah

Dalam satu sesi temu ramah dengan graduan lepasan IPTA yang hendak
mendirikan rumah tangga, Tok Kadi telah bertanya:

Tok Kadi: "Saudara tahukah rukun nikah ada berapa?"
Pemuda: "Lima ustaz," jawab pemuda ini dengan penuh confident.
Tok Kadi: "Boleh saudara jelaskan satu persatu."
Pemuda: (Dengan lancar terus menjawab) "Mengucap dua kalimah syahadat, sembahyang lima waktu, puasa..."

Pengajaran: Inilah akibat gara-gara membuat persediaan secara last minute.
Apabila gelabah, habis tersasul, tersimpang siur.
[Sumber: Koleksi Kisah Ceria - Pengasuh Akhlak Mulia]


25 comments »

Tukang Karut said...

Eh? tak betul kah itu?

Ruzzezanie said...

kuikuikui.. tu bukan rukun nikah. tu rukun Islam la.

afzalsukasuki said...

rukun nikah ngan rukun negara tak jauh beza kan?

Nurmujahidah Ismail said...

adoila,, ada gak yang camni,, harap tak jadi kat kita camni,, hehe

Masz Sidek said...

hehehehe... dgn yakinnye pemuda tu menjawab...
harap2 tak berlaku berlaku macam ni time sy nanti... :p

FARHAN said...

aduh malu malu!! =.=

Adylia Qarissa said...

Over confident hehehee

AkmaFaizal said...

sekurang2nye dia mencuba..pas ni ustaz tu boleh betulkan apa yg salah..tak gitu?

jemput join ga akak yer
http://www.akmarwati.com/2012/05/ga-dari-akmarwaticom.html

delarocha said...

tengah gabra, mcm2 boleh jadi

Kakzakie said...

Hahaha... itu dia diri sendiri bakal jadi suami dan bakal isteri juga sebagai rukun nikah dia dah lupa apa lgi tang wali semua.. ingat rukun islam je sebab dah hafal dari kecik...

nasir hamzah said...

bukan mudah nak mendirikan rumah tangga, banyak yg perlu belajar, tapi tak semestinya bila nak dirikan rumah tangga je kena belajar, bujang pun sama, cam nasir ni..banyak lg yg perlu belajar.. tapi seperti cerita pemuda di atas tu sekurang2nya dia mencuba walaupun tersilap :)

~Sweet Honesty~ said...

hahaha..lulus ke nak nikah nee??

Singgah cni ye..terima kasih sbb rajin jenguk blog saya..(^_^)

..cik hana.. said...

rukun nikah n rukun islan pun boleh tertukar ...ni mesti terlampau nervous sgt depan tok kadi...kehkeh :)

faridah nazurah said...

hoho sekali tertukar pulak.. haha confident je dia ckp rukan nikah tu ye

Karukord Jagau's said...

Ngeh3.....dia gabra tu sebenanya....bukan tak tau :)

SheCinta said...

HEHEHEHE....tak dapat bayangkan wajah orang tu !~ mesti lawak kan...nampak dia usaha sungguhx !~tapi darah gemuruh dah mai Loooo....:P

bukan retis said...

jangan tok kadi mengiyakan sudahla..hoho

Muttallif said...

Hadoiii~~~~~~~hahaha

caliph shuriken said...

kasi gigit sama itu budak, hukk...

sis92 said...

hihi tulah over confident ..

APAN said...

overconfident punya pasal...takut gak kalau nak menikah nanti. hehe...

"Salam Ukhuwahfillah" said...

Hihihi..lwak2.. Ada lak bleh tertkar ...

peah @ peps said...

mak aii..hahaha

aizamia3 said...

dia gabra sebenarnya tu.. nak pulak ramai keliling dia.. hikhikhik..

Cik Kay Jue said...

hahaha itu rukun islam... adeh... bahaya kalau buat persediaan last minute..

akak dah nak kawen ka? ngee~~ >_<

Powered by Blogger.