RSS Feed

Satu yang saya tidak suka tentang Facebook..

23

May 11, 2012 by


Satu yang saya tidak suka tentang Facebook ialah..

TERLALU RAMAI 'HAKIM' TIDAK BERTAULIAH YANG SAYA JUMPA.

Saya rasa anda pun paham maksudnya.. ada lagi satu..

BUDAYA 'SHARE' YANG TAK TENTU HALA.

Saya suka memerhati.. jadi, daripada pemerhatian saya, ramai sangat yang share imej/gambar, ilmu/pengetahuan, berita, informasi.. yang kadang2 saya rasa..err..bermacam-macam rasa..

Ya, hati saya selalu 'berkecamuk' dengan pelbagai persoalan. 

Dari mana sumber/asal usul segala yang di'share' tu?
Aaa..kenapa nak kena share?? Sebab best? Memberi pengajaran? Satu keseronokan?
Jadi...selepas share..apa yang sebenarnya diharapkan selepas share benda/perkara2 tu semua? What? Saja2?

Tapi, diakhirnya, saya juga akur.. Facebook tidak pernah bersalah dalam hal2 begini.

Manusia yang menggunakannya..yang selalu menyalahguna..saya rasa, ada masa2nya saya juga salah seorang dari kelompok manusia itu..

PESAN SAYA: BERHATI2 DIALAM MAYA..BUKAN SETAKAT DIJALAN RAYA. 



23 comments »

Jasman said...

lana gaduh dgn pakwe ke?nanti kene blok plk...hehe

Cik Pensil said...

biasala tu kak lana.. dekat fb saya macam2 org share. -_-

Masz Sidek said...

sy pun tak gemar sangat dgn fb sekarang ni... lebih2 lagi bila terbaca status yg meluahkan ketidakpuasan hati...

bukannya nak tunjuk diri ni baik... sy tahu tak de manusia yg sempurna tp jgnlah sampai membuka aib org sampai pekung sendiri terbuka tak sedar... insya-Allah kalau kita jaga aib org... Allah akan bantu kita jaga aib kita...

uncle said...

uncle kalau FB tu..bukak tutup bukak tutup..ntah apa-apa...rasa cam semak dada je tengok.....udah le ada blog..nak FB lak..tweeter punya akaun pun tak terusik...hahahha serabut giler...last sekali uncle dengan blog dan se cuit google+ itu jer

aizamia3 said...

biasanya kalau bukak FB sekadar bukak pastu tutup balik, nak update status pun tak tau nak update apa, apatah lagi nak share2.. ;)

Muttallif said...

Ada yang kemaruk nak share macam2. Tapi itulah facebook, Media sosial tersohor masa kini. Ramai yang salah mengunakannya.

~ Cik Azz ~ said...

Selagi boleh share, share aje la..

Percuma je...

:D

Kadang2 benda yg di-share tu tak memberi kebaikan kepada kita, tapi mungkin memberi kebaikan atau idea kepada orang lain.. Think positive je.. :-)

Munnafendy said...

rasa semak gila kalau org asyik request game memanjang~

CiK FizA said...

dh jrg bukak fb sekarang. klu nak share pon share yg berkaitan ngn ilmu yg berguna je. hee. :DD

**Nak buat status pon malas skrg nie. Ngee >.<

Eein Azryn said...

Jarang dah on fb disebabkan status2 yang ntah pa2 ntah. Lom lagi gambar yang menyakitkan mata. Huh.

Beckhrooy said...

ragam manusia

CikMai said...

yang buruk takyah tiru, yang baik amik buat teladan...

*mai suka online sebab dapat borak ngan kawan2 lama

Karukord Jagau's said...

saya pun ada fb...tp tak aktif....akaun terendam la kira2 nya.....kihkihkih

nasir hamzah said...

nas pun dah tak da idea nak update status. last fb tu tempat nas ping blog jek. haha lagi kemaruk ek. keh3.

Black Jeepsu said...

ada yang baik... ada yang buruk... amik ja yang baik baik.. sebab dunia dah akhir zaman,, mana pegi pon akan jumpa benda yang sama... tak boleh elak dah..

Sally Yatiey said...

Betul2. Kalau share sesuatu yang baik dan berfaedah untuk semua orang, tak apa. Tapi kadang-kadang share benda yang tak berfaedah dan buat orang lain marah, tu yang masalah sangat.

ary_lee said...

bayangkan kalau gambar kita yang di-share= ="

sis92 said...

sis ada stalk sorang girl ni , dia form5..dia selalu update status yg mgatakan dia tk nak couple, mtk maaf pd yg mintak couple, knp rmai laki bru knl nk mtk couple, dan semua yg bkaitan org nk bcinta dgn dia..
yg peliknya agak selalu ye dia update har har..org lain pon ada jugak bhadapan situasi cmtu tp relax je pon..
macam2 ragam kt laman sosial ni -,-

Jahidih Saili said...

Salam..hehe..mcmam2..byk keburukan tp byk gak kebaikan fb ni..ikut pengguna tu sendiri.. klu sy sendiri, tiap hari, sy lebuh dulu buka fb dr laman berita online.hehe..sbb berita di fb lbh cepat..

Cik Kay Jue said...

yup.. betul tu kak lana kita kena berhati-hati.. bahaya juga... kalau share benda2 yang positif tak pe juga.. kdang2 tu saya tengok hish.. macam2.. nak mengenakan orang pun ada...

shedameor said...

manusia yang menyalahgunakan fb :)

caliph shuriken said...

sy guna fb utk pomot e-store.. yg lain2 utk ping en3.. amat berhati2 klau nk LIKE mana2 page, kena view dulu isinya, huh...

izzah said...

fb boleh jadi benda yang melalaikan. tapi fb jugak boleh jadi benda yang mendtgkan manfaat kpd kita . bila kita share bnda baik, pahala kita dpt. tapi kalau kita share bdnda tak baik, saham yang kita share tu pun kita dpt gak. hehe. pandaipandai la guna , sape suh sign up. hehe :)

Powered by Blogger.