RSS Feed

Tips untuk selamat sepanjang berada diluar rumah

35

May 27, 2012 by


1. Jika anda seorang anak, belajar lah untuk memberitahu kedua ibubapa, kemana anda nak pergi, dengan siapa dan apa tujuannya. 
Lebih detail, lebih baik. Mereka manusia didunia yang paling berhak untuk mengetahui tindak-tanduk anda. Tak payah sibuk2 nak gtau makwe, "abam pi kl jap g ni laling" or pakwe, "ayg nak chopping kat Jln Tar ngn kenkawan ni abam". Geli.

2. Jika anda seorang pelajar yang duduk berjauhan dengan keluarga, lakukan perkara sama seperti no 1. Nak pi shopping complex ngan kengkawan pun, at least, SMS or call terus parents anda.
Jangan bakhil sangat tepon ibubapa sendiri. Kalau SMS tak leh, call pun tak dapat, boleh send e-mail, FB kan ado? Twitter pom ada, tempek je announcement, mesti ada kazen2 korang yang tolong past2 kan pemberitahuan tu ke parents korang.

3. Sebelum keluar, selain memberitahu pemergian anda, bersalam lah dengan siapa2 pun yang ada didalam rumah/rumah sewa.
Lebih2 lagi ibu bapa dan org yg lebih tua. Kalau housemate lebih tua dua bulan dari anda pun, salam jelah. Bukan berdosa pun salam sesama jantina. Ke housemate lain jantina? ahh sudah, parah. 

4. Kurangkan pergi ketempat yang terlalu ramai orang, seperti Shopping Complex, Dataran, Karnival, Pesta, Perhimpunan, Jamuan Makan Besar2an dll.
Lagi ramai orang, lagi bermacam2 ragam dan kepelikan. Bila banyak ragam, banyak juga kejadian2 yang tak ngam. Masjid adalah tempat yang terkecuali sama sekali ya. Lagi ramai orang kat Masjid, lagi elok pergi, biar nampak macam semut menghurung gula bila sekali tengok dari ruang angkasa.

5. Berdoa la banyak2. Tak salah nak bersuka ria, tapi beringat2 lah sikit.
Orang Asli Afrika yang animisme, takda agama pun tau berdoa depan pokok mintak diberi perlindungan, yang korang ni, pi sekolah agama, sekolah kebangsaan, kolej, poli, U pun, takkan baca Bismillah pun tak reti. Haishhh..

Ada lagi??



35 comments »

Jasman said...
This comment has been removed by the author.
Jasman said...

baru balik dr kenduri kahwin...ramai org...sebelom memulakan perjalanan mulakan dgn bismilah...

Ety said...

pesanan yang bagus.
noted :)

emeliena said...

Assalamualaikum, aaa. tips yang sangat bergunaa. Eme setujuu kalau bab yang kena bagitau parents kita. Tak semua boiprengg atau girlprengg kita yang akan tolong masa kita dalam kesusahan. Family jugak yang nak tolongg ;]

Ohh ya, thanks for sharing

ciksengeh :D said...

betul .. setuju sangat ..

Sally Yatiey said...

Peringatan/ pesanan yang bagus untuk semua terutama remaja :D Thanks for sharing Cik Lana :)

..cik hana.. said...

betul2...hana kalau kuar dating dengan encik bf pun still call mak n bg dia cakap dengan mak...at least mak tahu kita keluar dengan dia..hehehe..nak salam tak boleh sebab mak jauh kan...hehehe

caliph shuriken said...

nice sharing.. noted ^^

Syed Salleh said...

Nice tips :)

(http://syedsalleh.blogspot.com/)

nurul cHempaka said...

kalau bgtaw kat fb boleh tak?hehe

Cik Kay Jue said...

eiuw! geli- geleman sy kak yang no 1 tu.. weekk! so sweat!

sy selalu beri tau mak sy kalau nak ke mana2.. rasa macam lebih selamat dan perjalanan kita tu ada keberkatan dan redha ibubapa.. lebih baik lagi salam mereka sebelum keluar.. :) itu lg sweet dan nice kan? rasa comel je buat macam tu.. hehee.. >___<


sokong semua! like!>_____________<

PariPariPutih said...

akak tiap kali kuar rumah baca ayat kursi seberapa byk yg boleh... semoga dilindungi dari kuasa jahat dan org-org jahat insyallah.... setiap kali sebelum kuar berbakul2 pesanan/sms: gi mana, buat apa, kul berapa balik, kuar dgn sapa.. kpd bapaku, suamiku, ibuku anak ku he he he

|shuhadaothman|TM said...

nice sharing lana. thanks ingatkan. noted :D

gnesop poseng said...

skrg nih, dok kat rumah pun rasa kurang selamat.. kat luar? lagi lah bahaya kan...

nasir hamzah said...

nasihat yg berguna.. kebanyakkan ank muda sekarang lupa nak bagitahu ibu bapa jika nak ke mana2..

Alhamdulillah, sedari kecik aku dididik supaya memberitahu mak abah kalau nak kemana2..

Mohd Billy said...

info yg berguna untuk semua..:)

ary_lee said...

waktu awal tahun kat um dulu, salu gak inform ibu..
Tapi ni da besau, dah kurang nak gtaw= ="

Tukang Karut said...

kalau nak selamat keluar dengan abang POLIS!

★ aIsyaH ★ said...

wah...bet0l2..tips y sgt berguna..^^
parent diutamakan dlm setiap hal..kan..kan..

henfon skg canggih2 tp kalau nk sms parent 1 msg pun kedekut..tp dgn pkwe @ mkwe .. 10sen utk "..haha.." je pun okeyh..ish3..hehe^^

Kesuma Angsana said...

tq tips n infor berguna ni

Masz Sidek said...

tip yg bagus...
dan kebanyakkan tip tu memang telah lama sy amalkan... sejak dr zaman sekolah dulu.. :)

FARHAN said...

he3.. stuju2.. nk pergi kedai sblh rumah nak beli cekelat skali pun kena bgitau mak ayh.. tmbh la nk kluar kn..

yg penting jgn lupa baca doa. mntk dilindungi segala perkara yg tdk diingini.. =) nice sharing..

CikZaitul said...

pheww..nice info :)

done follow u ..

follow me back ea.. :P
klu sudi..tengs...

delarocha said...

seeloknya..nak kemana mana, biarlah berteman...jgn keluar sorang2

putryteya said...

baca doa sebelum keluar rumahh :)

♥ Nurfaizah ♥ said...

Bestla baca pesanan , nanti nak cube amalkan ,insyaallah selamat . Hehe3
nice tips sis~

Jenguk Entrii ^^v

CiK FizA said...

nice~ temgs 4 sharing lana n tengs jugak tlg igtkan :)

**yup. ibu bapa berhak tau mana je kita pergi. klu jd apa2 nnt kan susah. x elok klu tipu kan. jujur je. hee.

selalunya fiza akan tpon tp klu xde kdt msg je la :DD

aizamia3 said...

walaupun mungkin nampak remeh tapi sebenarnya orang2 yang rapat dengan kita tau ke mana kita pergi.. ;)

Ira Nira said...

tips y sgt2 bguna...thnkz cikgu lana hee =)

hazfee said...

bagitau pakwe makwe boleh takkan nak bagitau mak ayah tak boleh kan lana. hehe :)

Adylia Qarissa said...

no 1 dan 2 tu dkna selalu amalkan..

APAN said...

mandi wajib jngn lupa...mana tau ditimpa malang semasa perjalanan... :)

Azhafizah[フィザ] said...

Terima kasih Lana untuk tips ni.

Karukord Jagau's said...

Peringatan yg baik :)

♥ Cik EylaDiLLa ♥ said...

tips yg sangat bg0s =)

Powered by Blogger.