RSS Feed

1st Trial: Masak Lemak Udang Cili Padi

28

June 2, 2012 by


Tengahari tadi, lana kedapur dan cuba buat, masak lemak udang cili padi. Giler ah, first time lana buat, bhahahaha. Selalu tengok mak buat, guna ikan atau ayam jep.

Ibunda takda..balik kampung seminggu ini, jadi haruslah memasak mengikut kemampuan dan kemampuan dan kemampuan. Ditekankan disitu, kemampuan ya. hihihi.

Risau juga tidak menjadi.. al-maklumlah, orang tak pandai masak memang camni..adeh. Resipi pun tengok kat internet jep, nak telefon ibunda dikampung, macam malas la pula..biarlah ibunda merasa 'heaven' ditempat kelahirannya.

Selepas belek2 resipi, segera berlari kedapur, menyediakan bahan2 yang diperlukan..
Selepas tu..campak2 dan kacau2 semua bahan didalam periuk. Lalu...tadaaaaaaaaa



Siap! Nyummmmm!

*Hijau sungguh masak lemak ku,kah3. Tengok ayahanda makan, laju jep. Sedap la tuh kot.. kot lah..kot baju, hak3.



28 comments »

Jasman said...

wow...

PariPariPutih said...

lana: for a first timer this considered good! ^^ rajin2 ke dapur suk yg ijau tu x akan ijau lagi dah.. klw nak lagi power root rase dia campur nenas perggggg!! MANTOP!!

Noh Kodiang said...

ngahahahha...terbaekk r tok...practice makes perfect.

MaMa potpet said...

cili api tu masak tk??takot mkn nti sakit perut..hehe...

Sally Yatiey said...

Sedapppp :D hee

★ aIsyaH ★ said...

wah..sedappnye.! nak sikit..hehe

*tetbe rase lapar pulak..^^

etuza said...

Pandai juga memasak ya, sejuk hati mak.

caliph shuriken said...

hebat laa, campak2 jaa trus siap, hukk..

ehh, dh lulus ni, pasni bole kawen ^^

Zul De Alexis said...

wah sedapnya nmpk erut terus jew bunyi nie..hehe

|shuhadaothman|TM said...

Nyum3! Hebat la lana. hee, shu x penah buat lagi masak lemak ni :)

ZUHANIF said...

nampak jer dah sedap huhuhu terliur pulak :)

Romeo Laut said...

tengah malam cenggini, dengan lapar, jumpa entry cenggini.. sakit hati den. hahah.

Eza Boom Boom :) said...

wawahhh, lapar perut denn.. hihi..

emeliena said...

Looks yummy. yumm yumm ;]

aizamia3 said...

usaha tangga kejayaan.. sekarang kalau malu nak tanya kat orang, google je.. hehehe..

cex gulew-gulew chinta said...

Wowwww...terliur la tngk tmbh bila ngah lpar2 ni

nasir hamzah said...

cam sedap je lana.. menyelerakan, nasir memang minat masakan pedas ni, nanti lana masak asam pedas plak ek, bg pos kat nasir hehe..

APAN said...

x dinafikan ada unsur sedap melalui gambar ni...kalau si ayah pun berjalan telan dengan jayanya, kira sedap la tu :)

Kunang-Kunang said...

Salam Lana,

Tak aper, janji berani cuba.

Boni JLL3 said...

nak sikit boleh???

Fiza Suhaimi said...

Fiza ni dah la belum makan lagi.. Memang terliur habis laa lana.. Btw, percubaan yang terbaik! Fiza bagi 5 bintang.. Hekhek.. :D

Ira Nira said...

sdapnya..nti blehlaa lana msakkan tuk Nira erk he trgin nak rsa sgt he =)

mohamad shazni said...

namapak macam sedap,,hehehe,,nak sikit buley tak,,,tak pun tolong masakan untuk saya,,=)

Cik Kay Jue said...

wah... macam sedap je.. nak dtg umh kak lana la.. nak rasa.. hehe.. pedas tak huh?

uncle said...

haaaa ini masakan kegemaran uncle huhuuuu mmg 3-4 pinggan nasi boleh habis..tak termasuk pinggan cuma nasik harap maklum hahahha

Izara4eva™ said...

perghh lapar tgk entry ni..

Ahmad Saufe said...

taste good or taste like musroom soup?haha

good effort !

Ruzzezanie said...

ok, dah cukup nice dah tu!! tapi kalo tambah nenas lagi ohsem wooo!

Powered by Blogger.