RSS Feed

Penjual produk

22

June 5, 2012 by


Semua penjual produk didunia ini, tidak kiralah produk apapun yang dijualnya, ada satu persamaan yang sangat ketara pada mereka semua. Iaitu,

Bercakap yang baik-baik tentang produk mereka.

"Produk kami no. 1 di Planet Pluto".
"Pakar doktor diseluruh alam semesta mengesyorkan menggunakan produk kami kerana sudah terbukti keberkesanannya".
"Kami punya produk bukan sahaja halal, malah berkualiti, bermutu tinggi, dan digemari oleh orang ramai dan alien..hak?".

Pembeli pula, tahu, kebanyakkannya adalah 'menipu'. Inilah agaknya yang dinamakan 'tipu sunat'. 
Tapi..mana ada istilah tu dalam agama..bersunat tu lain la.

Kalau jumpa seorang yang cakap kelebihan dan kelemahan produknya..agaknya..apala jadi?



22 comments »

aizamia3 said...

dah tentu komisyen dia kurang untuk bulan tu.. ;)

delarocha said...

biasa la tu..klu cakap pasal kekurangan produk yg dia jual... nnt tak laku pulak... huhu

Tukang Karut said...

biasa la tu... nak laku kan barang...

kerisperak said...

sy penah jumpe sorang penjual bckp pasal brg yg die jual. Dia ckp, "Barang sy gerenti puas hati, di lambung tak pecah, jatuh ke tanah tak jamin." serius sy nk tgelak.. kalau yg meniaga buah2an, mesti ckp buah dia manis2, semuanya baru dipetik, padahal dah ade yg lebam.. ayat mesti mau manis..hehe

p/s: sbnrnyakn Lana, sy xleh nk xcess fibox Lana dh lame dh..hehe, internet slow..

caliph shuriken said...

plg best tgk citer boboiboy wktu part ada penjual senjata tu, terbaik laa ayat umpan dia, hikk...

Ruzzezanie said...

salam lana. maaf, lately agak bz. tak sempat menjenguk. hihi..

errr, ruzz kan, kalau nampak org2 jual barang cenni, dari jauh ruzz dah lari. tak pun, kekadang belum sempat dia ckp pape, ruz dah ckp tanak.hahaha.. pastu kdg2 ada yg mrh2 kita taknak dgr dulu apa diorg nk ckp -.-

APAN said...

jngn la mudah percaya ngan promo produk mcm ni...masing2 nak cari mkn. mesti perlu bersaing...tpi bila memburukkan terang2 produk lain pun cam x kena...tmbh2 kalau kena promoter broadband...kaw2 dorang kutuk produk company lain. haha...

El said...

yang penting jangan promote produk guna muka sendiri mcm Dr Rozmey...haha

~ Cik Azz ~ said...

Asalkan dia tak burukkan produk lain dah laa... :D

Kadang2 kesian jugak dengan orang yang kerja macam ni.. Tapi dah itu cabang yang dorang pilih, kena la dorang tebalkan muka... huhuhu..

Sebab tu akak lebih rela kerja belakang tabir je... Malu nak cakap yang bukan2 depan orang... ehehh...

PariPariPutih said...

Best in the world keh3 ^^ ini semua janji manismu (macam lagu Aisyah) paling tak suka best in the world, pakai 2-3 kali melingkup...terus adohai.. best kebenda... :P

p/s: sorry x bw malam tadi, internet connection akak down, hopefully malam ni ok kot :P how are you? masih sakit2 badan ke?? take care sis ^^

Munnafendy said...

kalau dh ada kekurangan, lebih baik jgn jual...hihi

Masz Sidek said...

memang macam tu... kena cakap yg baik2 jer sbb nak kasi produk tu lakukan...

Sally Yatiey said...

Biasalah tu. Nak lakukan produk mereka. Mestilah cakap yang baik2 je :D hee

etuza said...

nak laris macam tulah Tlana..jangan pula salah buat pilihan ya. terutama wanita kan, banyak sangat produk untuk wanita.

nasir hamzah said...

Lana!! saya setuju!! hehe..

Ahmad Saufe said...

all sweet talking when pre purchase...but when come to post purchase..hurmm...always invisible like u lana..haha

PariPariPutih said...

Dear lana Thank U 4 ur thoughtfulness & support you were tagged in this video: http://paripariputih.blogspot.com/2012/06/my-big-thank-you-to.html

Eein Azryn said...

Penjual, biasa la tu. Memang macam tu cara dia orang nak lakukan jualan. :)

ary_lee said...

Ary salu terpengaruh kata-kata jurujual= ="

Cik Kay Jue said...

ssh nak percaya benda2 ni dah.. huhu..

Adylia Qarissa said...

tak sempat orang tu nak promote, dkna dari jauh lagi dah geleng kepala :)

nurdani said...

haha. kerana kerja terpaksa

Powered by Blogger.