RSS Feed

Dalam diam

33

July 5, 2012 by


Sebelum ini, saya selalu menyangka saya peminat setia warna coklat dan biru.
Sehinggalah suatu hari, diasrama, seorang kenalan datang kebilik untuk membincangkan tugasan.

Dia menyuakan sebuah pertanyaan,

Kenalan:  "Lana, lana minat warna hijau ya?"
Saya:  Terdiam sebentar.. "Urmm..kenapa?"
Kenalan:  "Tengok barang-barang Lana banyak warna hijau.., cadar, cawan, beg laptop. Tu..bakul syampoo, ubat gigi, shower pun warna hijau."
Saya:  Terkesima. Saya tersenyum..lalu terus menukar topik perbualan.

Sesudah dia balik, saya memandang segenap persekitaran bilik saya...
"Aah ya..betul cakapnya, aku pun tak perasan sebenarnya.."

Kesimpulannya,

Dalam diam..ramai yang memerhatikan kita sebenarnya. Tinggal tiada kesempatan untuk mereka menyatakan dan menunjukkan perhatian mereka terhadap kita.

Jadi, apabila ada orang memberi perhatian.. samada berbentuk pernyataan, pujian, teguran atau kejian, jangan mudah menerima, melenting, membela diri dan sebagainya. Fikir dahulu, apa rasionalnya orang itu berkata begitu.



33 comments »

leakedknowledge said...

blog ini ada unsur HIJAU jugak :)

Ety said...

ouchh. ayat yg last tu,di bahagian bawah, Ety baru buat semalam. Sbb ada sahabat yg dah lama sepi, tiba2 menegur. Terlalu paranoid mungkin. Silap Ety la, sbb dia takda niat apa2 pun. Terus Ety minta maaf.

Betul la ckp Kak Lana. Jgn mudah melenting dsb kerana kadang2 kita ni yg paranoid dan tak rasional :)

A good lesson for me, and this entry would be a good advice for me too :)

PariPariPutih said...

Suka memerhati perangai orang... tapi tak suka "menunding jari" kat sesiapa pun keh keh keh... ijau ek... ni mesti Lana suka abang Incredible Hulk kan ha ha ha

p/s: Menurut fakta atau auta: Orang yang suka hijau ni menjurus kepada sikap "KUAT CEMBURU" betui ka? hi hi hi sila jawab cik lana ^^


maafkan aku ye? http://paripariputih.blogspot.com/2012/07/nisfu-syaaban.html

Tukang Karut said...

malas nak amik pusing apa orang kata...

sedutzone said...

hijau tu indah... Islam jugak indah... ermmm....

ary_lee said...

Lana ske sampaikan mesej dari sudut yang berbeza...
Ary ingatkan lana nak cakap pasal warna tadi..
Rupanya pasal perhatian dari orang..
eh?
Ye ke?
HahahaXD

Kesuma Angsana said...

saya pun peminat warna hijau jugak!

Fatihah said...

hijau itu mendamaikan.

btw, blog lana pun ala-ala hijau jugak. nice :)

SheCinta said...

betul tu...kita terima ja apa pandangan org ..yg penting kita sendiri yyg menilainya n pandai jaga diri...

Muttallif said...

Betul tu lana, Tengok blog lana lebih kearah warna hijau. Kadang-kadang kita tidak sedar apa yang kita lakukan sehingga ada yang memberitahu kepada kita akan sesuatu. Jangan Cepat melenting, fikirkan :)

nurdani said...

suka entri ni. ada orang yang perhatikan kita

Masz Sidek said...

betul tu lana...
dalam kita tak sedar ada yg memerhari kita... :D

Ruzzezanie said...

salam lana.

sudahlaaaa,tayah nk tipu2 beta. blog ni pun warna hijau haaaaa.. minat coklat kunun.. dinda pakai template kaler coklat hari tu xsmpi sebulan dah tukar hijau ni balik.hahaha..

*bohong laaa beta, kang beta murka kang. ;)

aizamia3 said...

yup.. setuju dengan Ruzzezanie.. hikhikhik..

Cik Kay Jue said...

betul3... setuju... perhati bermakna mereka prihatin.. :P

the malay male said...

luar sedar

~Sweet Honesty~ said...

assalamualaikum cik lana.. sebenarnya di luar sdar pun, kta sendiri memerlukan org utk perhatikan kta..walaupun hakikatnya, kita menafikan ttg dgn alasan, hak masing2 kan..

Tnpa teguran, kita xkn jadi seperti ini..(^_^)

Eza Boom Boom :) said...

kadang2 kta sendiri pun tak sedar kan semua tu.. Hee. Memang ada rasionalnya pendapat orang lain..

Chic Na said...

cik na pun suka memerhati org sekeliling. so dpt agak dia mcmana. hihi.. :)

Cik tikah said...

btol.. org selalu je perhatikan kita :)

miss Fyqa said...

betul, kita tak sedar org perhatikan kita. :)

Riswin Zahari said...

Lana,ris selalu gak terjumpa kes yg mcm tu.

Minat warna lain, tapi brg2 yg selalu dibeli warna lain..hehe!

^_^

fyna said...

betul tue dear. kadang-kadang dalam pemerhatian orang lain,kita tak perasan samada kita buat salah atau tidak. teguran atau pandangan orang lain amat berguna untuk masa depan kita sendiri. kita sebagai manusia tidak terlepas melakukan sebarang kesilapan.

Jajas said...

lana otak ko ijau la...

caliph shuriken said...

yg pasti btul2 kaler ijau ada kt blog adik awk, si cKj ^^

Waalid5035 ™ said...

"seorang mukmin itu adalah cermin bagi seorang mukmin"

wallahua'lam

Jemputlah Kawan2 : Memejam Mata Di Helaian Akhir Buku Catatan

Sop Nama Saya said...

ooo patut lah tukar template... heheheh

-gedek! said...

hitam ok tak?

nadia farhana said...

setuju sangat :)

uncle said...

--off topics --

klik 3 untuk lana ...

uncle suka warna warni..tak tetapkan warna apa..tapi lebih ke arah kehijauan gak hihhihi

::dEyb:: said...

hehehe...xperasanlah tu sume barang warna hijau ;p

sisdee said...

dulu masa blajar semua brg saya kaler purple..smpi kwn tgur..then baru perasan mmg saya pminat purple ke..tapi dah kawin tiba2 smua baju ijau lak smpai nk dikatakan tiap tahun smpai asben bosan hahahaha

Lan Bingka said...

perhati semua orang

Powered by Blogger.