RSS Feed

Penderitaan - Aristotle

20

July 14, 2012 by


Penderitaan menjadi indah apabila
seseorang yang menanggung
bencana besar itu menerimanya
dengan sifat keriangan, bukan
dalam keadaan gundah-gelana,
tetapi melalui akal fikiran.

- Aristotle -



20 comments »

Syazwan Che Deraman said...

:)

ary_lee said...

yesza...
macam ary...
menerima penderitaan emosi kerana result yang teruk dengan senyuman dan gelak ketawa..
mencari jalan untuk langkah seterusnya..


eh??
Boleh diterima ke?? :P

Boni JLL3 said...

saya sangat2 setuju!! :)

Tukang Karut said...

kata tak semudah perbuatan...

Nurulee said...

Betul betul betul tp kekadang susah gak nak kontrol diri bila kita tgh susah =='

http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/day-night-in-village.html

caliph shuriken said...

noted.. nice sharing ^^

Nurmujahidah Ismail said...

stress itu sbnrnya diwjudkn sebagai benda yang berguna,, only if we know how to use it wisely :D

Chic Na said...

nice sayings lana. rs motivated tetiba. :)

paripariputih said...

Hadapi dengan senyuman lana... Senyuman... Walaupu dah tak termampu utk menanggungnya

Muttallif said...

Betul tu Lana, Terima kesusahan dengan pemikiran "waras" bukan "tidak waras" :)

aizamia3 said...

jangan mudah melatah dengan dugaan yang diterima.. pasti ada hikmah disebalik mengapa jadi begitu.. ;)

Asyiqin Haulisah said...

dan konklusi nya, masalah itu selesai. ye dak?

~ Cik Azz ~ said...

Menulis itu mudah...

Bercakap jugak mudah...

Namun untuk menghadapi semua tu amat payah.. Lagi payah jika yang masuk semuanya negatif je..

Yang penting, kena tenangkan akal dulu.. ;)

nasir hamzah said...

memang mudah menutur kata. tidak semudah bagai dikata..

tapi kita tetap harus menerima seadanya dgn sifat redha.. sebab setiap penderitaaan itu pasti akan datang kebahagiaan dan kegembiraan...

the malay male said...

penderitaan juga suatu pelajaran untuk jadi lebih kuat.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nice..setuju dengan kata2 tu..~

Jajas said...

ibu kpd penderitaan adalah, apabila kehilangan org trsyg dlm hidup buat selamanya...

Ety said...

Kak Lana :)

Siti Arfah said...

Wah kata-kata yg menarik. :)

babycomel said...

kesusahan yg dtg tu yg akan mengajar kita bagaimana utk menghadapinya.. tak sangka kita masih hidup sehingga hari ni walaupun macam2 dugaan & kesukaran yg dihadapi.. betul tak? ;)

Powered by Blogger.