RSS Feed

Prof Dr Muhaya

34

July 10, 2012 by


Dalam salah satu rancangan di TV9, Prof Dr Muhaya ada menyebutkan,

"Orang yang berfikiran dan bertindak positif ialah orang yang tiada dan tidak akan meluangkan sedikit pun masanya untuk mendengar dan memikirkan cemuhan dari orang negatif disekelilingnya."

Lebih kurang begitulah bunyinya.

Realitinya..
Apabila orang mencemuh dan mencaci kita selama dua minit,
Kita pula merungut, kecewa, makan hati dan merajuk selama berbulan lamanya.

Usah begitu, sekejap-sekejap sudah ya.



34 comments »

etuza said...

bukankah bila kita hina orang tu dikatakan kita bagaikan memakan daging orang tu..bahaya kan..Lana

ary_lee said...

Harus lah.. Namanya pun manusia..
Punya hati dan perasaan...
Sebab tu, if kena marah or perselisihan faham dgn seseorang, ary suka jenjalan seseorang dulu. Tenangkan fikiran.

*ok. entah komen tu kena mengena or x ntah:P

muhsin.aminudin said...

setuju. gaduh pon, kena kejap2 je..

~Sweet Honesty~ said...

ini memerli sweety ne..hihihih..

bole je hantar alamat kt emel sweety..

dayangkusitiazrin@yahoo.com..

Bagi nama penuh terus yea..(^_^)

Tukang Karut said...

aku terasa ni... huhu... dah la sakit hati ari tu x hilang lagi...

the malay male said...

jgn dilayan sangat kata orang.

Ahmad Saufe said...

lumrah ler...tapi merajuk sampai berbulan dan masuk taun tu dah lobeh...kan makan kaki pulak..haha


*stay positive * ignore negativity to have better future

Pecinta pink^^ said...

betul la..kalau kna caci,kutuk msti mrah bagai..padahal untuk kbaikan kekadang..aih...

Muttallif said...

Lana, taliff baru terlintas idea nak buat entri yang sama :)Tapi, kata-kata itu mmg terbaek...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Betul kata kata tu..tapi tu lah lumrah kan..makan masa jugalah nk pujuk hati tu..~

Trah Zain said...

most of the time saya xterasa, kira agak positif jugak la saya ni kan akak?hehe

caliph shuriken said...

smoga positif diberi kekuatan utk trus bjuang ^^

Nurlyla said...

ada sesetengah perkara yang kita tak boleh duduk diam apabila mendengarnya.. kalau diam bermakna dayus.. contohnya, agama kita dihina.. tapi kalau berkaitan dengan diri sndiri, usah dibalas dengan kata. tapi buktikan dengan perbuatan :)

-gedek! said...

uncle merajok setahon....

paripariputih said...

marah tetap marah.. tapi hati ni x menyampai cepat jer nak maafkan tak sampai 1/2 dah cool balik buat mcm biasa.. klw cam tu ok kan Lana??

ppp dah back to normal hu hu hu

APAN said...

itulah...bila ada orang ckp x baik pasal aku, lama tu nak boleh melupakan...
haha...

Karukord Jagau's said...

Aik's....cam kene kat aku je nih....aku kalau majuk lama wooo ekekeke

Sop Nama Saya said...

org yg memaafkan lebih mulia kan?

Titisan Hujan said...

skg tgh memujuk diri
usah dipikir tentang sekeliling,yg perlu kisahkan tentang kasih Allah

miss Fyqa said...

hukk. mcm kena kat batang idung aje .. hikk. hope lepas ni lebih positif :)

hairy said...

hery skrg ni abaikan ja...haha..rmai kot org dok cemuh2...gigih katanya..haha

Jajas said...

klu org bnyak mengumpat aku...free2 bertambah pahala aku...kn...hehe

Boni JLL3 said...

dan kita sepatutnya mencontohi orang2 sebegini :)

sedutzone said...

Orang yang berfikiran dan bertindak negetif ialah orang yang ada dan akan meluangkan sedikit masanya untuk mendengar dan memikirkan cemuhan dari orang positif disekelilingnya. Ahakz...

Kesuma Angsana said...

betul tu n sangat2 bersetuju

Nyue said...

nyue pon bersetuju....itu lah ragam skang....perlu kuat utk jadi org yg positif

FarhanaOh Farhana said...

Betul tu cik lana.. Lagipun, macam2 jenis orang ada kat atas dunia ni.. Kena banyak sabar and always be positive.. ;)

Masz Sidek said...

walaupun terasa hati... pk yg positif... perbaiki diri...

tp yg mencemuh dan mencaci tu pun jgnlah melampau sangat sampai menjatuhkan air muka org... sikit2 cukuplah...

Scya Lollita said...

insyaALLAH, mbil dr sudut positif, positif jadinya,

Kamal Lee said...

ok. lebih positif lepas ni. hewhew. :))

SheCinta said...

Yea..susah sebenarnya bila hati sudah terguris,lagix kalau berkalix...tp,hanya kesabaran dan beserah padaNYA mampu melawan semua tu....ikhlaskan hati...semoga kita tidak menjadi seperti mereka..insyaallah

leakedknowledge said...

kalau terlebih positif pon bleh makan diri juga kelak :P

~ Cik Azz ~ said...

Kalau dah sensitif sangat, baik duduk sorang2 kat pulau atau hutan...

Susah la kalau sikit2 nak sentap.. Kalau sentap tu sorang2 tak kacau orang lain, takpe la jugak..

:D

*Kadang2 dah malas nak fikir pasal HATI ORANG... Sebab orangpun bukannya nak fikir pasal HATI KITA.. kan.. :)

Cahaya Mawar said...

i tak gheti nak majok lame2... heh3
*Prof Dr.Muhaya slh soram pakar motivasi peberet , bnyak inspirasi bole kte ambek dri kata2 beliau :)

Powered by Blogger.