RSS Feed

Sejarah VS Perubahan

26

August 7, 2012 by


Ada ketika, saya memang rasa tidak adil.
Kenapa orang tua saja yang boleh menegur org muda? Dan bila berlaku sebaliknya, golongan muda akan ditempelak, "ko muda, apa ko tau?!" atau "Jangan nak pandai2, ko tak layak tegur aku!!"

Umumnya,

Teguran orang tua bersifat SEJARAH - supaya orang muda tidak mengulangi kesilapan yang sama.
Manakala, teguran org muda kearah PERUBAHAN - supaya orang tua berubah dgn membetulkan kebiasaan, dan biasakan yang betul.

Tapi, apa nak dikata.
Ego kadangkala tidak kena tempat dan masa. Urmm..

"Golongan muda belajar memahami sejarah,
golongan tua belajar menerima perubahan."

Baru ada keseimbangan.

Setiap yang kita lalui akan menjadi sejarah, dan akan ada perubahan.



26 comments »

the malay male said...

kalau dah ego... susah

nurdani said...

tepat tu Lana. kalau dua2 boleh faham, senang sikit.

azie namico said...

nak buat mcm mana yang tua lebih makan garam nya , yg muda baru nak menapak sikit...itu yg jadi mcm tu...

apa pun kene give and take

Nong Andy said...

"aku nak makan berapa banyak garam supaya kau nak terima kata-kata aku hhehehe."

org tua tu kononnya dah banyak makan garam.. aku pernah tulis isu ni dalam blog aku suatu masa dulu :D

bella luna said...

susah ngan org tua yang tak mahu terima pendapat org yang lebih muda,. susah bile umur dianggap kematangan seseorang,. pernah gak bagi pendapat kat seorang makcik sendiri dulu, tp apa yang dapat, kena bidas ade la,.

alif haris said...

sbb tu orang ckp nilai nasihat yg diberikan bukan nilai siapa yang memberikan nasihat kan lana :)

caliph shuriken said...

yup, setuju.. sy pantang dgn golongan tua yg ego x bertempat.. sepatutnya blajar trima perubahan dgn hati terbuka kn ^^

Sop Nama Saya said...

ada yg rua boleh terima teguran tetapi kena cara yg betul
yg muda? mestilah dgr teguran tua kerana teguran adalah berdasarkan pengalaman :)

tiada masalah tua atau muda menengur :)

Karukord Jagau's said...

Ye betul3 :)

aizamia3 said...

akak tengok orang jugak.. kalau dia memang jenis takleh kena tegur, cukuplah sekali tu je akak tegur.. kita tegur untuk kebaikan, kalau tak boleh terima, susahler..

psstt: akak cuma sempat jelajah je.. tak sempat nak update blog..

psstt lagi: jangan serik singgah blog akak.. ;)

Tukang Karut said...

kadang kadang malas nak tegur orang tua ni... menyakitkan hati kita dan dia je...

che'pi said...

JOM UBAH... heheheh yg muda kena telinga tebal.. yang tua kena jiwa nipis sket....

ary_lee said...

Tapi salunya orang tua xboleh terima perubahan..
Ada je yang dijawabnya nanti..
Huhuhuhu...

paripariputih said...

Situasi begini dua-dua boleh dipersalahkan dan dua-dua pun sometimes ada betulnya... so ini kira situas "tarik rambut dlm tepung, rambut tak putus dan tepung tak berserak".

Tapi manusia dan ego... memang susah nak terima perubahan, walaupun sebenarnya perubahan tu satu benda baik untuk kita.. tak pelah kita guna cara diplomasi.. mungkin lambat laun derang akan terima... who knows? tak de masalah yg tak boleh diselesaikan lam dunia ni >..< lakukan dgn senyuman walaupun pahit macam rasa jadam keh keh keh...

khairolina said...

aq slalu kena mcm ni. kadang terkecil smpi terkecil hati.. hmm apalah bleh buat ..

orang tua ni susa nak kena tegur ckit mula la nak kecil hati.. aiyaaa.. kita sebagai anak muda ni kena sabar jelaaa.

missha said...

memng susah kalau dah ego..huhu

Muttallif said...

Betul tu, orang muda belajar sejarah supaya tidak tersesat jalan. Orang tua perlu berubah kepada arah terkini supaya juga tidak sesat jalan. :)

Detective Fiqa said...

huhuhu selalau sy kene mcm ni adehh~~

Hans said...

yups
saya pernah kata perkara yang sama ini kepada yang tua
dan mereka terkedu seketika
:-)

Ahmad Saufe said...

pak cik , mak cik abang & kakak...ade aku kesah ko xnak dengar ape aku cakap? hidup la ko ngan moto ego ko tu..hehe..ingat aku hadaaap sangat ke?hahaha

Masz Sidek said...

yup.. betul tu lana...

Cendol said...

aahkan bkn sng nak tego org tua ni.kite ckp nanti dikate krg hajo.sabo je lah.dah name tua tu sensitippp lebeh.

APAN said...

cantik penulisan yg ni...isinya selalu dibincangkan...tp ringkas dan bernas. good job sis....

aku yg muda lagi ni, bila ada org muda dr aku tegur pun dah rasa something...apakan org tua, yg lg tinggi kesensitifannya...

CikZaitul said...

nak wat canw..org tua itu lahir dulu.. tapi tak semestiya tua itu betul kan..

aku berapa kali gak ade sakit ati dlm situasi ni..
masing-masing ada pendapat..
betul gak kata lana, terima perubahan :)

Cik Kay Jue said...

setuju.... :) sebab tu la kadang2 ckj tkt nk tgur orang yang lebih tua daripada ckj...

Ruzzezanie said...

ego orang tua ni seusia umur mereka. dah keras dah. taleh nak rebus bg lembut. ;(

Powered by Blogger.