RSS Feed

Tips Hidup Berumahtangga

41

August 31, 2012 by


Sebulan ni, ibunda selalu memberi tips berkenaan perhubungan dan rumahtangga. Katanya..

Berkasih tak salah, tapi jangan sampai ketahap memuja.
Apatah lagi, tiada ikatan antara kalian berdua.

Kalau si isteri marah, suami relakan telinga untuk menadah. (vice versa jugak ea)

Pastu, kalau anakanda jadi surirumah, sambut kepulangan suami dengan senyuman, dan diam.
Tunggu suami bersuara dulu. Jangan pot pet pot pet tak tentu hala.

Eh..banyak lagi lah. Dah macam mengomel dah ibunda.

Aku saja tanya,
"kenapa tiba2 banyak cerita pasal kahwin2 ni? Mak ready dah ke nak bagi k.lg kahwin?"

Ibunda terus menghentam,
"jangan nak mengada-ngada, satu benda pun taktau, nak kawin apanya?!?"

Aku? (Dalam hati) ".............. tanya je kot..melenting plak aihh..kih3"

Selamat mendirikan masjid buat salah seorang rakan blogger, saudara Iwan Delarocha.
Kencanglah abgiwan ni, dalam kesibukan pun, tangan laju publish entry, hehehe.



41 comments »

azie namico said...

hehehe....bersedia atau tidak! klu dah jodoh x kemana cewah !

shidaR said...

wahhh kawenn hehee..shida ready dah tp xde sape masuk lg nih hehee ^_^

babycomel said...

tips yg baik..hehe, sama la shida, kita pun dh bersedia tp xde org yg sudi dtg rumah lagi =)

Azriff Aziz said...

nice post..tapi tertarik denga ayat ni

"Berkasih tak salah, tapi jangan sampai ketahap memuja."

:)

leakedknowledge said...

hahaha aku tersenyum kegedikkan membaca n3 ni :P

ehem2 tu mcm petanda lana nk mendirikan masjid terapung jer nie :) persoalannya siapakah calonnya??

Arham Md Ali said...

Mak aihh entry lana kali ni. Tapi memang musim kawen pun, besok ngan lusa pun ada 4 kawan am kawen. Semua kene hadir.

paripariputih said...

ha ha ha kan tak pasal2 kena mareh ngan ibunda.... tu lum lagi kalau di marah en somi... harus sentap 3 hari 3 malem... keh keh keh... jangan takut pada perkahwinan, bila dah kawen nanti secara oto kita akan dapat ikut flow sebagai isteri/suami, kecuali le kalau org tu perasaan dia bujang/anak dara ha tu yg susah... mua ha ha ha... Lana ni asik citer pasal tips jer... bila nak jadik kenyataan ni?? Muah ha ha ha >..<

Sis Eiyan Azian said...

assalam..

wahhh entry kawin ler... huhuh :)

Chic Na said...

nasihat tu utk masa depan. hehe..

♥ sitifarhana ♥ said...

wahh..ad tips..i likee..hehe

btw,jadi ppuan tak bole la over kan..kena sntiasa jaga rumah tnga,,hehe

Nurmujahidah Ismail said...

kawin tak pe,, jangan lupa jmput muja sudah la yer,,

Sop Nama Saya said...

alam baru yg mencabar.. hehehe

Sop Nama Saya said...

alam baru yg mencabar.. hehehe

Zul De Alexis said...

wah! nk kawen nk kawen...

agak2 kalau gua ckp cm gitu kat mak gua buleh dak?


kih2..

silap ari bulan mkn penyapu gua..bhahaa

miss Fyqa said...

ada bau nasi minyak.. hehehe :)

caliph shuriken said...

wahh, dh msuk fasa berguru dgn ibunda rupanya, hukk..

owh, congratz utk bro delarocha ^^

che'pi said...

bab kahwin... wohoo yg bujang trlajak ni.. selalu elak tajuk ni... aku lew tu.. hahha..

Cik Kay Jue said...

wah nak kawen pun kena ada ilmu....

ary_lee said...

Kalau pasal kawen,ibu salu citer pasal perangai laki sebelum dan selepas kawen^^

Nong Andy said...

hahaha.. ingatkan tips byk byk2 rupanya tips dari ibunda haha.. akak x berani bagi tips sebab masih kurang makan garam hehe..

Bitt (doubeIS) said...

pot pet pot pet tak tentu hala..akekkekee

hi salam kenal :)

Dkna Abza said...

ehemm..ehemm..macan ada bau nasik minyak jer niee..hhehee

Eza Boom Boom :) said...

kak lana, kalau dah nak kawen tu, gtau tawww.. :)

Lan Bingka said...

go go kak long

nurdani said...

kehidupan selepas kahwin berbeza dengan kehidupan sebelum kahwin. masing2 tunjuk belang/perangai sebenar. harap bahagia, solat tiang agama pasti bahagia

Cik Pensil said...

bila nak boleh rase nasi minyak akak ni? :D

Tukang Karut said...

dah ada calon ke belum ni? kalau tak ada habaq mai... cek ramai kawan yang tak kawen lagi ni...

Beckhrooy said...

tahniah nak kawen ;)

Syazlina Khairuddin said...

ala mak lana ckp dimulut je tu..hehe..sdgkan mesti excited nk suh lana kawen..hihi..pe lg jom kawen!

tirahzairi said...

lmbt lagi turn tirah...hihi

Sally Yatiey said...

hee, entry kawennnn.. :D

boni kacak said...

kalau dah bersedia. kawin je la lana..hehehe

|shuhadaothman|TM said...

salam lana..

muehehe.mcm ad bau nasi minyak je. jgn lupe jemput. :P

|shuhadaothman|TM said...

salam lana..

muehehe.mcm ad bau nasi minyak je. jgn lupe jemput. :P

CikZaitul said...

ewah2... n kali ni mak marah ek..

pasan tak, asal cakap kawen, kompom mak marah manje2 kan..


ehehehhehehe...

aizamia3 said...

aik.. tanya pun kena marah.. tapi sebab ibu lebih mengetahui anaknya.. ;)

soutulmujahid.com said...

ingatkan nak kawin dah. kih3~

Cendol said...

lana nak kawen ke?lana nak kawen ke??haha nk ckp tahniah laju2. >.<
pastu nk ckp pheeewwwiiittt!!!
haha meh sini cendol ckp ngan mak lana "makcik,bg la lana kawen,dia dah ada calon" hahaha fitnah duniawi. :P

APAN said...

bila tah aku nak kawen...

Ahmad Saufe said...

upss...ingatkan tadi salah masuk belog..ahaha..tips umah tangga bagai..haha

Ruzzezanie said...

hahahahaaha.. padan muka tuan hamba. kan dah kena lenting dengan ibunda. hahahaahah..

tuan hamba jangan gatal nak kawen selagi beta belum ye. ;(

Powered by Blogger.