RSS Feed

Between Politics and Rape

24

September 12, 2012 by


Baru saja baca berita tentang kes seorang pelajar IPTS yang terselamat dari cubaan rogol ditandas universiti.

Dan yang paling menyakitkan hati, bila baca salah satu komen yang berbunyi:

"No worries, since it happened in the UNI, and if the rapist get caught...he may be viewed as having a bright future and will be let off...and if the rapist is a foreign student...welcome to Malaysia...just pay a fine and go get your degree."

Stop la..semua perlu dikaitkan dengan politik. Ini kes rogol. Faham tak?? There's a huge different between politics and rape.

And whatever happened few weeks ago, keputusan yang ditetapkan mahkamah tentu ada sebabnya. Saya tidak mengatakan yang diputuskan hakim itu benar 100%, atau apa-apa jelah yang difikirkan oleh sesetengah orang, tapi kita tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku disebalik suatu cerita.

Kadangkala, pihak yang kita sangka benar tu..rupa-rupanya, salah sebenarnya. Dan begitulah juga sebaliknya. 



24 comments »

nurdani said...

saya faham dan saya bersetuju dengan Lana.

berkenaan kes cubaan rogol tu, saya baru tahu ni. menakutkan.

Ahmad Saufe said...

hurm..susah nak komen...adess..nanti terkomen lelebih jadi satu hal yg lain pulak....silent is a gold for me ...huuu

azie namico said...

itu lah klu orang anggap ini semua permainan politik , kan semua org pandai ! opsss...terlebih sudah !

i sokong what ever yang lana ingin sampaikan..hehehe

LelakiSemalam said...

harapan...agar dijauhkan semua bala ini terhadap mereka yang tidak bersalah dan lemah!

caliph shuriken said...

kes aritu result agak pelik.. tapi siyes sy blom ada details.. so, x dpt nk comment lebih2...

Jajas said...

komen mcm tu org yg berfikiran cetek...

Nong Andy said...

kita selalu mem'betul'kan tanggapan pertama tanpa peduli kesahihannya. macam tu lah manusia.. (oh.. akak x terkecuali
2x5 jer pun hehehe)

lagi-lagi kes rogol.. kita tak tahu cerita sebenar tapi bila libat hal-hal macam ini.. kita akan cenderung membuat keputusan dari pertimbangan kita sendiri.

* akak tak minat politik. Tgk berita rasa nak muntah sebab asik di sogok cerita politik.. wuek..!

Cendol said...

cendol tak phm!!cendol tak paham!!haha
mcm binatang plak aih nk merogol merata.haha

paripariputih said...

tak tau lah nak komen apa dah.. ini salah satu dari beribu kes yg jalan penyelesiannya tak dapat di tentukan nasib dan masa depan mangsa :(

nasir hamzah said...

Salam lana, nasir belumsempat baca lagi.. sat gi boleh lah cari..

Everything's Everythings said...

Betul tu, silapnya bila kes2 sebegini pun perlu dikaitkan dgn politik parti..
nauzubillahi min zalik

shidaR said...

bagi dorang maruah dah xde nilai lg dah..politic is number one! yg lain tolak ketepi..!!

duniafana said...

tnggu khilafah je..skrang suma xnak ikut perlembagaan Islam yang nabi dah buat lama dah

Leeza dayasari [santai leeza] said...

kita perlu belajar utk bezakan politik dan perkara sbgini.

Dkna Abza said...

tanda-tanda gelombang PRU :p

milopurple said...

ish, menakutkan la...mntak dijauhkan...amin~

Rain said...

kalau macam ni, undang-undang tidak lagi akan dihormati. bila hilang rasa hormat, tiada rasa takut, tengoklah jenayah bersepah.

jangan jadikan pula pendidikan itu jenayah.

leakedknowledge said...

err xpaham..kenapa tiba2 politik lak jd mangsa nie? xph..ada source die? fuu, jarang baca berita sbb tu xtahu [=.='

Masz Sidek said...

jgn di campurkan adukkan setiap apa yg berlaku dgn politik... tak suka...

siti naqiah said...

waktu2 sekarang ni, semuanya akan dikaitkan dengan politik..itu yang susahnye, kan Lana?

Ayie Abas said...

parti politik mana pun yg memerintah...jenayah tetap akan berlaku...klu di negara2 lain jenayahnya lagi dahsyat...

Nurmujahidah Ismail said...

politik dan kekotorannya tidak dapat dipisahkan :D

Puteri Kasih said...

bila kita tak tahu cerita sebenar...bukan mudah untuk komen..we are not there when it happen..

aizamia3 said...

tak berani nak judge sebab tak tahu keadaan sebenar..

Powered by Blogger.