RSS Feed

Man Shabara Zhafira

29

September 9, 2012 by


Selamat memulakan dan menyambung pengajian di IPTA, IPTS bagi yang berkenaan.
Dan, tak lupa, Perang Peperiksaaan semakin dekat bagi para pelajar diperingkat persekolahan.

Saya ambil kesempatan ini untuk doakan adik-adik, semoga berjaya.
Diusia muda ni, kutip ilmu sebanyak yang boleh. Supaya bila tiba masa, anda akan jadi seorang manusia yang berguna dan bermanfaat untuk manusia lainnya.

Sebagaimana mereka yang lebih tua sebelum saya pernah berkata, "zaman sekolah, zaman belajar antara zaman paling best dalam kehidupan seorang manusia." Itulah juga ayat saya untuk diturunkan pada adik2 semua. 

Serius, bila tengok gambar bersekolah yang lama, boleh meroyan jadinya,keh3.

Sedikit kata-kata perangsang untuk adik semua:

Man jadda wajada: Siapa yang bersungguh-sungguh akan berjaya.
Dan, bersabarlah dalam menuntut ilmu, sesungguhnya, man shabara zhafira: siapa yang bersabar akan beruntung.




29 comments »

NUR AIN AZMAN said...

Good luck in your life :)

nurdani said...

betul tu Lana. zaman belajar zaman yang paling best. bila tengah lalui benda tu saya rasa tak seronok. nak sangat cepat habis sekolah/belajar. bila dah habis ni, baru la gedik nak masuk balik. haha

Leeza dayasari [santai leeza] said...

hmmmm... selamat belajar juga pada mrk yg masuk ke ipta/ipts....

trah zain said...

manusia tidak pernah puas dengan apa yg dia kecapi sekarang, dulu, time sekolah, sy kalut nak masuk U awal, bila dah masuk U, nak masuk sekolah balik..hmm.. muhasabah untuk diri agar bersyukur dan menikmati masa yang ada.. n__n

Waalid5035 ™ said...

dh habis belajar..tp rse mcm nk sambung lagi..^_^

siti naqiah said...

sokong ape yg lana ckp..zaman skolah is the best, rendu sgt time tu =')

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Belajar bersungguh-sungguh k semua.
termasuklah diri ini. herk herk

Lan Bingka said...

thanks kak :)

Nong Andy said...

beruntunglah sebab akak tak terlepas n3 ini :D

caliph shuriken said...

rsa mcm nk amik spm balik jaa, hikk...

paripariputih said...

setuju LANA... nages bila tengok gambau2 oldskul ~ tak akan ada kenangan manis macam tu lagi... biarlah benci sekaran sbb kena mengadap buku nak exam, dari menci akan datang sebab menyesal tak mengadap buku2 bila nak exam... eh??? tul ke?? keh keh keh...

p/s: ilmu di cari tiada sempada biarpun sehingga ke liang lahad... :)

~ Cik Azz ~ said...

Dapat belajar bahasa baru..

Tenkiu Lana.. Suka.. :)

babycomel said...

rindu zaman sekolah dulu.. owh,

PotiaCasaDelarossa said...

saya sokong 100% n3 ni.. betol tu... masa kecik belajar main2 bila besar dah menempoh alam pekerjaan baru tau pentingnya pelajaran tu..

Jajas said...

salam cik lana...

ko kene berusaha cari jodoh lana...

azie namico said...

tu laaa...seronok klu belajar nie , mcm2 pengalaman dan kenangan yang ditimba...menarik kan!

Jahidih Saili said...

Assalamualaikum wa-rahmatullahi wa-barakatuh lana :) pe khbr?hehe..

Setuju dgn lana, zaman sekolah mmg zaman plg best..klu tak gunakan zaman sekolah sebaik mungkin, akan menyesal di kemudian hari..menyesal tak buat tu, menyesal tak buat ni..:)

leakedknowledge said...

'man jadda wajada'...dh lama dh xdengar perkataan nie. dulu rasanya acapkali bermain2 dgn pkataan nie ntah knp lupa fungsi die. mungkin pmbakar semangat utk blajr? hurm lupa2..

oh adik bongsuku bakal menduduki upsr, esok pemulanya...semoga dia berjaya :)

shidaR said...

nice lah kata-kata tu..shida baca pun jadi semangat :)

Dkna Abza said...

setuju dengan akat-kata lana..zaman sekolah zaman yang paling berharga.. :)

Cendol said...

ye ye..man jadda wajada..atau bhse org putihnye,u reap what u sow.
lana!!!cendol dtg ni.haha tenkiu melawat cendol.rindu lana longgg jugak!!!

SYAH'IZZAT said...

i rasa zaman kegemilangan i time skolah le. haha :D

che'pi said...

memang rindu la zaman sekolah....
kalaula mesin masa itu wujud....

lalalla aku berangan...

good luck adik Lana.. :)

Kesuma Angsana said...

he he suka baca N3 ni!

boni kacak said...

saya pun rindu zaman belajar dulu..

the malay male said...

Masa belajar dulu malas nk pergi sekolah, bila dah keje rindu Pulak nk ke sekolah.... Huhuhu

azstory said...

Assalamualaikum.. Kaifa Haluki? ^_^ nak repeat spm rasa2 leh dapat 20 A tak lana?

Ruzzezanie said...

dan tuan hamba, mohon doakan untuk patik juga. kerana patik bakal menempuhi exam bulan depan. doakan ingatan patik kuat untuk mengingati setiap formula dan fakta-fakta ye. :)

aizamia3 said...

akak pun sedang belajar sekarang ---> jaga dak Nuha.. ;)

Powered by Blogger.