RSS Feed

Perempuan Nan Bertudung

27

September 16, 2012 by


Sudah lama saya simpan persoalan ini seorang diri.
Saya cuba cari jawapannya, cuma tak ketemu lagi sehingga hari ini.

Kenapa ada segelintir perempuan bertudung suka on-off tudungnya.
Kejap ditutup, kejap dibuka.

Kali pertama saya berdepan situasi ini, masa belajar diuniversiti.
Agak mengelirukan sekali.

Saya pun tidak sempurna.
Ada ketika, lilitan tudung dikepala macam sarung buah nangka.
Ada masa, ikat sini sana, dah macam pocong yang suka bergaya.

Elok tudung tu diletakkan pada paras paling tinggi fizikal tubuh manusia.
Usahlah kita pula merendahkan nilainya.




27 comments »

Syazwan Che Deraman said...

rata rata jawapan yang akan diterima.

panas lah.

kot.

caliph shuriken said...

pnah jgak tgk on-off based on event, erkk...

Ahmad Saufe said...

kejutan budaya gak la aku nengok kaum hawa yg on off camni...serius ckp yg muka ala kadar tu jadi lagi buruk kalau xpakai tudung..ko hengat rambut ko tu cantek sangat ke?haha



# aku masih ingat lagi, ko penah tanya soklan ni long time ago.

NasZ said...

Selalu saya alasan paling popular panas. Entahlah. Lagipun tudung ini dah terlalu banyak sangat fesyennya. Sampai saya pun dah keliru mana yang baik.

From,

Nasz

MOHD NASER.COM

APAN said...

mcm ada jadual lak nak bertudung ke x kan...

paripariputih said...

ha ha ha no komen tapi mmg byk yg jadi depan mata... tegur kan kata kita ni alim bebenor... tak tegur cenggitu le jadinya... tudung suka suki namanya tu ha ha ha >..<

Karukord Jagau's said...

no komeeeenn....heheee
biasa jumpa....kejap tudung kejap tak...

MrJep said...

suka-suka..

ary_lee said...

no komen gak @_@

leakedknowledge said...

aku taktau nak komen sbb aku xpakai tudung...bhahaha

Leeza dayasari [santai leeza] said...

i hv nothing to say....
evythg happen 4 reason... hmmm

Everything's Everythings said...

Yup, aku pun xtau kenapa mereka on-off, maklumlah kalau sekolah dulu pernah juga tgk perempuan on-off tudung iaitu on di sekolah, off terus di luar sekolah..
tapi bila sudah habis sekolah entah ap lgi alasan utk on-off dikhalayak ;D

Chic Na said...

heran jgk dgn mereka2 tu. hmm..

~Cik Sweety~ said...

sy pun xfaham..kadang2 persoalan ne jugak yg timbul dlm fikiran..kenapa erk??

Lana sehat ke?? maaf yea lama saya tak berkunjung ke sini..bukan apa, blog pun jarang2 dah update..sekali sekala dpt update, semua kwn2 maya sya jejak..hehe.. salam Hari Malaysia yea..(^_^)

aizamia3 said...

kang tegur rasa kecik hati, kita balik dimarahnye..

Nurmujahidah Ismail said...

haissyyy,, muja pun pelik gak,, dlu pernah ada sorang kawan ni,, muja tak tau pun dia sebnarnya free hair sebab dlm kelas dia pakai tudung,, haissyy,,

Embun Melati said...

ianya sebab iman Lana..

selalu kita dengar "dia ni pakai tudung tapi perangai entah apa2,baik lagi aku tak pakai tudung tapi aku solat,puasa dan lain"

sebenarnya dua2 kategori ni sama sahaja dari segi nilai pahala dan dosa..

manusia!memang suka melalaikan diri..sama2 kita muhasabah diri..

syafiqakarim said...

syukur,
dari free hair-pakai on off-
kini kekal dan perlahan penghijrahan
ke tudung labuh-niqab.dll


act, kena saling doa mendoa kan.
sb kdg yg buruk itu akan bole jd lebih lebih lebih baik dari yg sedia baik.

Zul De Alexis said...

selalu sgt nmpk perkara cmnie...

kadang2 tertanya depa pakai untuk apa? menutup aurat? atau hanya terpaksa bukan kehendak diri...

boni kacak said...

agaknya dia bertudung sebab ikut peredaran fesyen je kot. tu boleh jadi jugak tu.. hehe

ஜ miss klanika ஜ said...

ikut rasa . rasa nak pakai,pakai . nak cabut,cabut . macam tu kot . tak pham gak sebenarnya.

Edy Fee said...

datang komen lg

etuza said...

syukran ! anak2 perempuan saya sekolah aliran agama, tak main macam tu kata mereka, sehelai rambut wanita..aurat .Lana, very nice share anda bijak.

shidaR said...

huhuhu..nk komen pn shida sndri masih dlm mnambah baikkan huhuhu..hope lpas ni blh tutup smpai bila2 xde asik tutp buka kan..

Nong Andy said...

nafsu manusia.. macam tu adanya. Manusia tidak lari dari nafsu lebih-lebih lagi manusia.. nak cantik.. nak bergaya..

bertudung tidak semestinya tidak boleh bergaya.. Islam itu agama yang sederhana sebenarnya. tidak membebankan.

kitalah yg selalu menjadikannya komplicated..

*lagi pendapat peribadi.

Alif Haris said...

itu lah jadinya bila perintah Allah hanya dianggap fesyen kononnya hmm

shuhadaothman said...

slalu jugak nmpak -.-"

Powered by Blogger.