RSS Feed

Halal

16

October 21, 2012 by


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

Suatu ketika, setiap hari ayahanda dapat panggilan, yang bertanyakan soal status halal sesuatu produk. Selalunya, berkaitan produk makanan dan produk kecantikan.

Beliau pernah mengadu pada saya,
"Kalau dah ragu, kenapa la diorang beli..kenapa la nak guna juga..hurmhh.."
"Bila dah makan, bila dah guna..kenapa baru teringat status halalnya?"

Saya diam. Sebab saya terfikir..

Tentu tidak suka kan apabila orang luar masuk kerumah kita dengan seliparnya yang kotor.
Terpijak tahi ayam, tersalut tanah berlumpur.
Pasti disuruh orang tu cuci dan bersihkan dulu, baru dibenarkan masuk kerumah.

Tubuh badan kita adalah rumah.
Apa yang kita makan dan guna, boleh jadi wangi, boleh juga jadi busuk macam tahi.
Ambil sedikit masa, pertimbangkan dulu apa yang dibeli. 



16 comments »

Ahmad Saufe said...

aku slalu gam email kt jakim psl nk tau status halal restoran kt Kay El ni..1st time ritu depa respon ngan baik skali. tapi bila dah banyak sangat songeh, depa antaq email kosong je kat aku..hehe

*fikir 2kali nk makan kt restoran d ibu kota...byk ghararnya..

azie namico said...

Salam lana....kekadang teragak2 jugak...nak mkn ker x nak...sebab x der logo halal...tapi barang tu tetap dijual...kekadang brg tu mcm perlu...tapi entah lah...kene jugak cari yg halal...wohaa !

Chic Na said...

betul tu. selalu kalau rasa tak yakin mmg takkan beli la.

nurdani said...

di mulut nak boikot, tapi tangan masih mencapai.

:)

~ Cik Azz ~ said...

Nak tanya jugak kat Lana ni..

Logo halal yg JAKIM luluskan tu untuk produk keluaran Malaysia je ke, ataupun produk yang dibungkus di Malaysia...? Selalunya produk dari luar pun ada logo halal tapi dah tentu la logo tu tak sama dengan yang JAKIM punya, kan..

Habis tu macam mana..? Boleh gunapakai tak logo halal yg ada kat produk dari luar tu..?

the malay male said...

kena yakin, klu was was elok tak yah beli

caliph shuriken said...

slalu sy guna produk yg dh biasa guna.. klau tiba2 ada brand baru, sy belek lama2 apa bahan2nya...

baby comel said...

yelah, kalau was-was kan dah boleh jatuh haram. takut jugak tentang halal haram ni.

Ayie Abas said...

barangan kosmetik wanita mmg byk bahan2 yg meragukan sbb kebykn jenama yg terkenal di buat oleh di negara2 bukan islam...

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Bila was2.. Jgn lah dimakan.

boni kacak said...

saya setuju dengan awak..

MRS Rongoks said...

ika kalau was2, mmg terus tak guna la brang tu.

Tukang Karut said...

logo kan ada... kalau tak ada, bolayan je dah la...

che'pi said...

kadang2 sebelum tu xde faktor yg trigger diorg utk ambil tahu...

shidaR said...

yer setuju..sebelum btindak mst fkir dlu..xssh pn nk pkir kan huhuhu..im back lana :)

Ruzzezanie said...

beta ni pulak, kalau nak beli mkn yg bungkus, beta akn beli brand yg ramai org sebut. lg 1, beta jrg kot beli produk mknan ni. beta salunya mkn terus je. tapi klo restoran ke, hotel ke, beta akan check dulu sblm beta pergi tmpt tu. kebanyakkan tmpt mkn beta pergi, beta nmpk ramai je islam bertudg mkn, jadi beta tak ragu la. almaklumlah, beta ni kan maintenance tgi. mana nak layan mamak. kekekeke :)

Powered by Blogger.