RSS Feed

Kerdil

30

October 25, 2012 by


Pernah tidak anda berdepan dengan orang yang merasakan dirinya kerdil?

Dia rasanya dirinya kecil je kalau hendak dibandingkan dengan orang lain.
Kerdil dan kecil disini bukan dalam erti kata fizikal, tubuh badan.
Tapi dari segi pangkat dan pencapaian.

Orang ini selalu rasa rendah diri bila berdepan dan bergaul dengan kita.

Macamana mahu selesaikannya ya.

Kadang2 ada masanya saya rasa macam tu juga.
Tapi tidaklah sampai mengganggu hubungan persahabatan yang terbina.

"Winners compare their achievements with their goals, while losers compare their achievements with those of other people."

Bagi saya, apa yang diberitahu Nido betul. Kalau kita asyik tengok pencapaian orang lain, kita tidak kemana. Lebih baik halakan fokus kita pada apa yang kita nak capai.




30 comments »

che'pi said...

yerp yerp--- sy stuju ngn nido and cik lana ....

tgk org just utk sumber inspirasi cukuplah.. then set yo own goal... baru cara.... :)

Ayie Abas said...

betul3....ayie setuju dgn pemikiran lana...

kadang2 org lain yg kita berasa kerdil tu pun sebenarnya bukan laa apa2 sgt...kita juga punya potensi yg sama..jika punya peluang dan usaha...

jadi fokus pd kemampuan diri sendiri jadikan kejayaan org lain sbg pendorong bukan utk berasa tak berdaya...

salam aidil adha lana ^__~

Cik PensiL said...

tapi .. ramai orang asyik banggakan diri dia ja .

susah nak jumpa orang macam ni .

aizamia3 said...

jangan terlalu merendah diri dan jangan terlalu membangga diri..

Nong Andy said...

selalu sangat ada rasa macam tu.. tapi selalu juga dapat atasi.. bila rasa diri ini kerdil.. selalu ingatkan diri yang rezeki kita tak sama.. terima diri kita seadanya dan hargai pemberianNya. Tapi tentulah diri sendiri turut berusaha :D

utk org lain? kenalan? kawan? adik beradik? kita kena bagi sikit motivasi dgn mereka dan biar derang optimis sikit.. kan..kan.. lana :D


*tapi paling penting.. rasalah diri kita ini sangat kerdil di mata-NYA

paripariputih said...

selalunya rasa diri ni macam semut kat dalam timbunan pasir pantai... kecik ya amat2, tapi bila difikir2kan balik... setinggi mana pun pangkat seseorang itu... secantik atau sekacak mana pun sesorang itu... atau pun seterror mana pun mereka dalam bidang yang diceburi, mereka tetap manusia biasa yang tak ada kesempurnaan... dan yang paling penting mereka juga berak macam kita... ha ha ha jadi kira sama taraf la jugak tu kan??

azie namico said...

Bole digilap utk lebih menyerlah...ahaks

Nurmujahidah Ismail said...

salu rasa kecil,, salu rasa macam loser,,, :'(

LelakiSemalam said...

berikan diri sendiri peluang...

~ Cik Azz ~ said...

Selalu.. Lebih2 lagi bila berhadapan dgn orang yang ada bermacam jenis degree sedangkan diri sendiri cuma ada sijil SPM yg tak laku..

Tapi lepas tu fikir balik, dorang yg ada degree tu belum tentu boleh menjahit macam aku.. Kena fikir kelebihan yg kita ada utk naikkan semangat diri sendiri..

Kalau bukan kita yang beri semangat pada diri kita, siapa lagi..? Sebab kita yg tahu apa yang kita nak, kan..?

Chic Na said...

pernah jugak rasa camtu bila tengok org lain yg lebih berjaya. tp kalau bukan diri sendiri, sape lagi yg boleh bantu kita utk berjaya kan. itu lah penguat semangat utk bangun semula. :)

Ruzzezanie said...

hahaha. kerdil? kerdil tu acane?kihkih

kalo beta kan, beta rasa beta ni giant. sebab beta dah gemokkk! meluat tgk cermin! huhh!

nurdani said...

saya sentiasa rasa diri ni kerdil daripada orang lain sebab saya rendah orangnya. heheh.

kawan2 saya ada yang kerjaya best gila macam doktor, etc. tapi tak rasa pun diri ni kerdil sebab saya tahu kelebihan diri yang mungkin diorang takda. so cuba improve diri. hehe

caliph shuriken said...

noted.. nice sharing..

try fokus mcm naruto, x msuk exam level tinggi pun tapi berjaya jadi hokage ^_____^

penaberkala said...

setuju...
klu duk asyik compare hidup kita dengan org lain memang takkan ke mana
kejayaan dan kebahagiaan kita, sendiri kita tentukan
bukan berpaksikan kepada perbandingan dengan orang lain

selamat hari raya aidiladha

lama menyepi sebab sibuk sikit la cik lana, hehe

nasir hamzah said...

Nh pun ada gak rasa cam gitu.. urmmm..

boni kacak said...

saya selalu rasa macam tu... :(

Aim Mizie said...

Saya juga punya tahap keyakinan diri yang sangat rendah

leakedknowledge said...

*angguk-angguk tanda stuju*

kadang2 terjadi gk mcm tu..trase kerdil n trus rasa DOWN n pertikai byk benda, knp aku ini knp aku itu....=.='

salam eidul adha lana :)

Cik Kay Jue said...

betul3.. sy selalu rasa cm tu...

Lan Bingka said...

kerdil tapi kuat..hehe

baby comel said...

Sy pn kdg2 byk rasa rendah diri. Tp sbb dh kerja dgn customer jd confident level tu makin lama makin tinggi la. But im still malu & rasa kerdil jika nk dibandingkan dgn org lain..

Waalid5035 ™ said...

waalid pun kdg2 rse rendah diri..:)

Takpe kalau ada sikap rendah diri,dapat elak dari bersifat sombong dan ego..tetapi jangan terlalu merendah diri hingga 'baham tanah'...huhuhu

salam aidiladha dari waalid sekeluarga..=)

tirahzairi said...

sy merasakn diri sy yg sgt kerdil..huhu

Masz Sidek said...

rasa rendah diri tu perlu ada dlm diri... supaya kt tak merasa megah dan sombong.... tp jgnlah terlalu merendah diri menimbulkan sikap negatif dlm diri... yg akan menghalangkan kemajuan diri...

Tukang Karut said...

yup... betul tu...

Embun Melati said...

kita memang akan fikir persepsi orang dulu pada kita berbanding diri sendiri..sikap ini yang kita perlu ubah..fokus dan matlamat tu penting..:)

shuhadaothman said...

totally agree! :)

shidaR said...

<--- budak ni selalu terasa mcm tu kalo.....ermm..mls nk citer!! tp perasaan tu penah lalui!

Alif Haris said...

wah wah. kelihatan lana sungguh bermotivasi ya skrg. hehe

Powered by Blogger.