RSS Feed

Rebat VS Diskaun

21

October 17, 2012 by


Sebenarnya, apa perbezaan antara rebat dengan diskaun??

Saya tak tahu.. Boleh sesiapa tolong explainkan?




21 comments »

Dkna Abza said...

erkkk..jap! dkna pon confius bila lana tanya soalan rebet dan diskaun..

nurdani said...

macam sama je. confuse dah ni.hoho

nurdani said...

mungkin ini kot, diskaun sama dengan potongan yang dinikmati secara terus.
rebat pulak sama dengan bayar penuh dulu, claim kemudian

hazwan hairy said...

xpernah beli buku kat sini..hahaah

che'pi said...

yang saya tahu la..
rebate ni .. biasanya ade syaratnya diskaun yang diberi tetapi bersyarat.. contohnya... kalau beli 3 buku anda dapat rebate 20hinggit untuk buku keempat.. hah gitu...

and diskaun plak.. turunkan harga tanpa syarat...

ary_lee said...

tatau. gugel je lah lana.. Hewhewhew..

PotiaCasaDelarossa said...

Sy pon tak paham dgn rebat ni...

Chic Na said...

rebat ni mcm voucher kot. contoh kalau beli keta dia bagi rebat RM200. so harga tolak la RM200. kalau diskaun selalu dalam percent kan & bergantung pada harga barang. rasanya la. :)

Nurmujahidah Ismail said...

skong jawapan che pi,, rebate ni dia bagi rm200,, belanja,, kalau diskaun penurunan harga,, tu jela yang muja paham,, hehe

Tukang Karut said...

erm... kalau dapat dua2 pun bagus!

~ Cik Azz ~ said...

entah...

jangan sampai terpedaya dah la.. Bukan apa, takut nanti tak menepati citarasa..

Zul De Alexis said...

erkk..x pasti lah pasal perbezaan dia tu...baru terfikir bila lana tanya soalan cmnie.. o_0

paripariputih said...

rebet tu tertakluk pada berapa banyak rebet yg syarikat tu nak bagi... klw discount tu memang potongan yg dibagi... ha ha ha lebih kurang cenggitu le.. tak tau nak explain difinasi rebet tu.. :P

boni kacak said...

errr..macam sama je tu..

the malay male said...

X kisah lah apa bezanya, yg penting harga dapat kurang... Huhuhu

Detective Fiqa said...

err saya tak tau huhuh :(

caliph shuriken said...

yer laa, sy rasa mcm kak peri2 jawab tu.. yg penting sy suka dua2, hikk...

Cendol said...

haha tak tau dan baca komen org ats2 saya!!haha
lana ape kabar?

Ruzzezanie said...

ok. tetiba beta plak garu kepala sendiri. ishhhh, tuan hamba ni. suka bg beta soalan pening tau. haha

azstory said...

Sebut perkataan rebat tu lama2 dan berulang2 rasa cam pelik je bunyi..hehe

shuhadaothman said...

shu pon xtaw ape beza rebate ngan diskaun. hihi.

Powered by Blogger.