RSS Feed

Period

38

November 13, 2012 by


Bila kenalan perempuan yang kurang elok moodnya, saya selalu dengar orang bercakap begini,
"Tu bad mood leteww, sah tengah period."
"Bos kita, Cik E tu asyik angin badai je hari ni, entah2 datang bulan la tu gamaknya."

Dan, yang selalu berkata begitu, tak lain tak bukan, kaum Adam lah juga.
Kaum Hawa pun apa kurangnya.

Begini, bukan semua kenalan perempuan kita yang mood berpusing tu, disebabkan period.
Ada banyak sebab dan punca lain disebaliknya.

Kaum Hawa biasanya melepaskan moodnya dengan cara mengeluarkan suara.
Dengan bercerita, menjerit, memarahi, dan ada yang tersedu sedan mengalir air mata. 

Berbeza dengan Adam, yang lebih banyak berdiam. 

Kadang2, kita nak menyenangkan kesimpulan, kita terus kata, "ha, period la tu."



38 comments »

cik maz said...

orang selalu berkata tanpa selidik hal sebenar...

nurdani said...

period tu macam sinonim dengan mood swing bagi sesetengah orang

Nurmujahidah Ismail said...

biasanya,, kalau muja period,, mesti ada benda yang buat muja nangis,, grr,,,

Jajas said...

tp liana...

pompan yg hapi go laki...
tetibe muka macham...
tanye sepatah jwb sepatah...
jalan pon lain mcm...

sah...

Cik Pensil said...

err .. fitrah kan .

baby comel said...

kita pun selalu menyakat kawan2 laki bila diorang emo semacam je 'apehal, period ke?' hehe, ada jgk org laki yg tak suka bila kita usik camtu =)

shidaR said...

hehee..kebiasaan kita selalu kena cm tu lah..

Lady said...

tapi tebalik pulak, selalu jgk ckp kat lelaki yg badmood tny die period eh ?

boni kacak said...

tu macam dah jadi kebiasaan sebenarnya kan?hehehe

Rapunzeel Cikilolo said...

tu la. habes kalo perangai orang tu menyakitkan hati, takkan tunggu period baru boleh marah? kan? hahaha

the malay male said...

Datang bulan ke ni:-)

zila manaf said...

tula mls nk pk ape terus banned sindrom period hahah

ary_lee said...

HahahahaxD
Yup! Itulah kesimpulan yang ary salu buat bila salah seorang dari kawan2 ary naek hangin,..
Yang bestnya, memang betull period ponnnn...
HahahahaXD

Amirul Verdasco Nadzri said...

tak penah lagi cakap direct kat pempuan kalo mood depa tetiba swing. biasa kitorang cakap and conclude antara kitorang jek..huhu lagi satu, kitorang mls nak selidik dgn terperinci.. period is the best conclusion. skang ni pun pempuan dah mcm tak kisah sgt..huhu

Ahmad Saufe said...

hah, camno pulak lau yg dah menopause / endropause lak..adakah mereka akan berperangai angin ribut taufau katarina ?

*siyesly ade lagi alasan lagi TERBoik yang penah aku dgr when the women/men in a bad mood..obviously its used to the women..ish4

paripariputih said...

terms "period" zaman sekarang ni memang sesuai dah digunakan untuk lelaki atau mompan harap maklong... lau yg dua alam tu ni kot sentap letuw nyah ha ha ha :p hai dunia dunia ....

p/s: paling tak suka tengok iklan "tuala wanita" kat tv yg sengaja jer nak pamerkan roti kering tu.. wat malu jer :P

~ Cik Azz ~ said...

Kalau tak period atau PMS atau datang bulan, dorang akan kata, ko ni nak monopos ke apa ni asyik marah2 je...?

Sentap betul... hahaha...

Chic Na said...

selalu jgk dgr mcm tu. diorang tu suka2 je kan ckp, bkn tau pun ape masalah sebenar.

coklat $35 postage $15. its ok, tanya banyak2 pun takpe. cikna tak marah k. :)

Miza Yusof said...

selalu sangat kena macam ni. tanggapan kepada kaum perempuan yang tengah moody.

Nong Andy said...

oh.. aku memang moody kalau tak cukup tidur atau terlalu penat.. rasanya hal macam tu lelaki pun sama hahahaha...

tapi ya juga.. bila hormon nak period tu datang ada masa nak taufan juga di buatnya.. paling tidak ia buat aku insomia

..cik hana.. said...

kehkeh...betui2..kalau hana marah ke senyap mesti org akan cakap "period ke?"

padahal banyak lagi sebab lain .. :P

Riswin Zahari said...

HAHA! Yup!

its funny bila mula2 dengar..
tapi lama2 da boring da.. and no longer ketawa bila dengar org ckp mcm tu.. ^_^

Hnahdy said...

betul.. asal tengking je period. xpuashati ni

caliph shuriken said...

lana, bos awk ada hobi suka bebel ek? huh...

azie namico said...

Hahaha...normal kot bila ckp mcm tu...sebab tak tahu apa masalahnya..jadi perkataan yg paling dekat utk direka cerita adalah "ha..period letew !"

Lana....selamat tahun baru...muahh !

aizamia3 said...

normaller tu.. sinonim dengan perempuan.. ;)

che'pi said...

Lelaki kalau diam ... lelaki yang sedang berfikir...
Fomfuan kalau diam... herm herm... better watch-out... there's a prob...

Nyue said...

hahahaha..kebiasaan..hhu

Lan Bingka said...

ok le tu, bersangka baik..hehe

CiK FizA said...

kebiasaanya mcm 2 laa. >.<

tapi yela kan. x semua pmpuan yang marah2 2 period. maybe diorg ada problem tersendiri. seblom ckp 2 selidik dlu. hee :)

faridah nazurah said...

mmg selalu kena mcm tu. kdg2 bukan sebab period pun dorang sangkakan kita tgh period

Tukang Karut said...

hikhikhik bukan memang cam tu ke?

Leeza dayasari [santai leeza] said...

setujuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Asyiqin Haulisah said...

tipikal malaysia. kesian kita. :(

azstory said...

erm, tp betulkan bila pompuan period memang mudah ter swing moodnya kan Lana?

Encik H said...

period tu rasanya alasan yg paling kukuh utk buat org lelaki faham..sebab biasanya org lelaki tak terasa sangat kalau ppuan tu badmood time period..kira macam boleh consider la..instead of badmood time tak period..

Ruzzezanie said...

dan gua cukup hangin kalau lelaki cakap tentang ni pada gua.

malu kott!

beta kan, kat opis kan penuh lelaki, jadi kalau beta tak senyum tu, kawan2 keje beta takut nak cakap beta period sebab dulu beta pernah sound diorang tentang ni. dan hasilnya, kalau beta tak senyum, mereka cuma akan cakap

" ruzz badmud tu. jangan kaco sgt"

hehehehe

Cendol said...

hormon tak stabil.haha ha ha period la tu.kehkehkeh
tapi mmg betol kan.bila period mood swing tau.jgn terkacau sikit,ade je karang yg kene bedal.haha
lana lana..oh aq takde tv la nak tengok smallville.tak dpt tngok lana long.hehehe sukenye lana long rndu aq :P

Powered by Blogger.