RSS Feed

Gaji Pertama

27

December 17, 2012 by


Sebut pasal gaji pertama, ada satu budaya yang cukup terkenal dalam masyarakat Melayu kita.
Beri sebahagiannya pada ibubapa/keluarga - itulah dia.

Bukan saya menolak cara ini, cuma tanpa kita sedar, ia bagaikan menjadi satu kewajipan.
Bila tak buat, kita rasa bersalah, macam dah buat kesilapan.

Elok kita teroka kaedah dan cara baru.
Gaji pertama sebenarnya adalah penentu,
Bagaimana kita menguruskan kewangan dengan lebih bermutu.

Rancang kewangan untuk masa depan.
Belajarlah menyimpan, dan buat pelaburan.

#Khidmat pesanan ringkas ini dibawa khas oleh penulis yang baru masuk alam pekerjaan.
Hehehehe.



27 comments »

Yaya Azura said...

org kata gaji pertama ambil berkat bg mak ayah..tapi gaji seterusnya tetap kena bg juga..perancangan kena ada..

nurdani said...

setuju dengan Yaya Azura. dan bukan je masa gaji pertama bagi mak ayah, kena la bagi tiap2 bulan. tak banyak tak sikit seiring dengan perancangan kewangan yang teratur. jangan terlebih dekat pengeluaran duit. jaga bank statement gitu.hehe

the malay male said...

yup..... Masa kurang komitmen ni eloklah start menyimpan ... Kurang komitmen maka banyak boleh disimpan dalam sebulan :-)

Ayie Abas said...

dapat gaji pertama dah lana...bermakna dah sebulan lebih lana kerja...:)

gaji pertama nak buat apa pun terpulang pd lana...mak ayah x terfikir pun pasal tu...hehe

uncle said...

tunggu gaji lana..hehehehhe

kopi pasta said...

tunggu lana belanja dengan gaji pertama lana, ehhhh :D. stu kpuasaan kot bg gaji pertama kt parent sbg ptanda kita dh mampu nk myara diri n nk bantu mereka secara beransur2

Jajas said...

belanja aku la...

baby comel said...

Ada mak bapak yg xmgharapkan pun duit kt anak2.. Mcm my mum dia ckp dr bg kat dia bljar buat saving sndiri.. Utk future sndiri jgk. Apa2 pun duit gaji yg dpt ats usaha sndiri buatlah perancangan sebaiknya..

Tukang Karut said...

lagi afdal kalau bagi kat mak ayah...

nasir hamzah said...

emm, Sebenarnya Mak ayah tak minta.. tapi rasanya gaji pertama tu bagilah mak ayah merasa.. wat2 berkat..

Mesti banyak dapat.. jom belanja nasir kfc.. haha

M@W@R Q@SeH said...

rzki pertama elok la di kongsi dgn mak ayah agar mendapat keberkatan semoga di murahkan lagi rezeki yg akan datang...miss u lana :)

~ Cik Azz ~ said...

Sewajarnya gaji pertama itu patut kita beri kepada ibu bapa/keluarga kerana mereka yang banyak bersusah-payan untuk kita.. Kalau buat kenduri kesyukuran atau sedekah kat surau/masjid lagi la berkat...

Namun, sekarang ni ramai yang melebihkan gelpren atau boipren bila dapat gaji pertama tu.. Masa kita kecik, adakah boipren atau gelpren kita tu yang jaga kita...??

Fikir2kan la ya.. ehehh..

boni kacak said...

saya setuju dengan awak..hehe

iiima ❥ said...

mesti eksited nak tgk bnk hehe.. dulu masa gaji pertama ima masuk buku bank tgk buku bank byk kali haha rasa tak percayaaa

Amirul Verdasco Nadzri said...

Mcm aku, aku bg je kt mak.. Dlm separuh cmtu r. Sbb mak aku ckp, kalaupun dia tak guna, dia tlg simpankan utk aku. Maybe in future ada emergency ke..

Tp niat mmg nk bg mak la. Cuma terpulang pada dia nk buat apa..

Chic Na said...

selalunya mak ayah tak nak gaji pertama sbb nk bagi can anak enjoy. huhu.. terbalik. ;)

etuza said...

ala Lana baru uncle bayar mastercard lah..pula, macamanalah nak simpan kan..hehehe apapun memang berusaha agar ada tabungan...tahniah n3 terbaik..

Rapunzeel Cikilolo said...

bagi aku pulak. gaji pertama memang aku bagi mak ayah sampai la ni...

tapi rezeki makin bertambah. budaya tu okey gak :)

Azie Namico said...

salam lana,
dah dapat gaji ker?apa lagi lanjer azie lah eh ! diam tanda nya setuju...terima kasih lana...jasa mu di kenang...

p/s-apa pun gaji pertama tu adalah permulaan perancangan utk the next journey ! yang pasti berkat gaji pertama perlu di beri kepada ibu bapa..ini merupakan penghargaan kepada ibu bapa kita yang mendoakan kejayaan anak dia...supaya mudah dapat kerja dan murah rezeki...amin !

hehehe panjang pulak comment ya..
semoga lana success sentiasa..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

sbnrnya bukan gaji pertama jer.. gaji setiap bulan pun kena ulur juga kat parents.

kasut puteh said...

gaji pertama, kedua ketiga dan seterusnyaaa~~~

caliph shuriken said...

bg scara ikhlas kt parents x kira sikit / byk setiap bulan.. smoga berkat gaji pertama tu ^^

shidaR said...

org kata nk berkat duit gaji hulurlah sbanrnya mak ayh kite pon xnk..sbb dia tahu kite lbh mmerlukn..tp setakat hulur sbbrapa apalah sgt dr mereka mnggung kite shingga bjaya kan.. :)

Karukord Jagau's said...

gaji pertama tu cer belanja kita makan......jd kenangan terindah woooo

APAN said...

oh...aku x amalkan pun budaya tu. bia la org ckp aku anak derhaka ke ape...mak aku lg pham pasal gaji aku kot...
:)

Cik Kay Jue said...

wah da merasa gaji pertama kak... bestnya...

BBlog said...

Aku nk bg duit gaji pertama kt mak aku, tp mak aku xnk sbb baru gaji pertama, dia suruh aku selesaikan atau beli keperluan aku dulu, hurmm


Rasa mungkin gaji bulan kedua atau ketiga rasanya

Powered by Blogger.