RSS Feed

Lemas - Cemas - Emas

20

December 4, 2012 by



Sedang duk membelek website penerbit buku PTS, terpandang satu buku baru diterbitkan mereka.

by Eckhart Tolle
Edisi Bahasa Melayu

Saya tertarik dengan sinopsis yang disediakan.

"Jangan terperangkap dalam kenangan silam dan jangan terlalu risau tentang masa hadapan. Hiduplah dan nikmatilah saat sekarang. Terkenangkan masa silam, kita lemas. Terfikirkan masa depan, kita cemas. Bukankah hari ini adalah emas?"

Antara lemas, cemas dan emas. Saya selalu terperangkap tang cemas tu. Entah la, dah usaha tenang2kan jiwa, tapi tetap nak cemas juga. Darah gemuruh ke saya?


Sumber: PTS



20 comments »

baby comel said...

Tindakan kita hari ni yg menentukan siapa kita hari esok.. Just move on, past is past right?? =)
Thanks Lana

etuza said...

semoga esok lebih baik dari hari ini. Normal tu Lana..usah risau..

Karukord Jagau's said...

Slmt malam cik lana.
Nak mntak buatkan header tuk KJ satu boleh..?

hahaha dgn selamba badak tanpa rasa segan silu aku mntak...hehehee

Tapi saiznya 728x90.....bole ke? heheheee

Chic Na said...

mcm menarik buku ni. cikna selalu jugak lemas & cemas tu. huhu..

Azie Namico said...

salam lana,

mcm best jer book nie...azie tertarik, menarik , ditarik !cewah !

lana darah gemuruh?bukan gemuruh nie , ini lebih kepada risau dan cemas...nerves kot ! hahaha..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

wow.. kena beli nie...

caliph shuriken said...

sy pun ada masalah kt part masa depan & cemas tu.. yer laa, kn.. sbb tu pluang akhir sy utk proceed next level...

kak nora said...

salam kenal, bunda singgah sini..

boni kacak said...

darah gemuruh tu boleh diubati awak..perbanyakkan doa kepadaNya.. sentiasa mengingatiNya.. InshaaAllah cemas tu akan beransur2 hilang sikit demi sikit..

~ Cik Azz ~ said...

Orang kata, biarlah lemas di lautan daripada lemas di daratan..

Tak tau la kenapa dorang kata macam tu.. ehehh...

Betul la tu, kenapa nak difikirkan sangat tentang masa depan yg kita sendiri tak tau macam mana keadaannya nanti.. Kita cuma merancang, Allah yang menentukan.. Kadang2 kita rasa dah baik sangat dah perancangan yang kita buat untuk masa depan kita tu. Tapi bila Allah tak izinkannya berlaku, ianya tetap tidak mengikut seperti apa yang kita rancangkan...

Just berdoa semoga semuanya baik-baik saja di dalam keberkatan Allah..

mula2 lemas, lepas tu cemas, lepas tu emas, lepas tu apa lagi, kemas la... lol

the malay male said...

Jgn terlalu Byk memikir hal yg belum pasti

Muttallif said...

Lebih baik sesutau perkara dilakukan dengan segera daripada memikirkan perkara yang tidak pasti.

Payeh Kuced said...

nak baca ! nak baca!

pikirkan masa depan memang mencemaskan.. sampai nak lemas rasanya...

paripariputih said...

agree cuma masa hadapan itu perlu juga difikir2kan... ada cukup sudah amalan utk di bawa ke kubur nanti T__T

Nurmujahidah Ismail said...

http://mujadafewa.blogspot.com/2012/12/aku-benci-bila-kau-buat-aku-cinta-kamu.html

cemas sebab we dont know what is waiting for us in the future,, cemas is needed so that we become more careful tapi muja tak leh over cemas,, tu je :)

-meeSUPERGIRL- said...

jangan cemas . anggap ia pengajaran . ingat boleh . tp jgn mngulanginya dan lebih brjaga2 .. masa silam mematangkan kita :)

Buatbest said...

semoga esk lebih baik dr hari ini~

Puteri Kasih said...

samalah kita lana..tapi yang penting just go with the flow.

Lynn Damya said...

wow, ayat ni sgguh menarik, mohon share jugak ye, sbb sgt bermakna ayat ni, :) nice sharing TQ~

Ayie Abas said...

ayie pun terpikat dgn kata2 tu lana..ingat ayie nk share kat fb :)

terima kasih...perkongsian yg ayie suka

Powered by Blogger.