RSS Feed

Mekap

39

December 3, 2012 by


Seorang senior di tempat kerja meminta saya mengenakan mekap.
Dua kali saya ditegurnya.

Saya tanya kenapa? Ada yang kurang tentang penampilan saya?
Katanya tiada. Dia cuma nak saya bermekap supaya lebih lawa je.

Saya bukan tidak boleh menerima tegurannya.
Cuma alasan yang diberinya.. buat saya tidak selesa.

Nak lebih lawa...Untuk apa dan siapa sebenarnya..

Saya perhati dia. Eh, dia pun tak jauh beza dengan saya.
Tempek compact powder dan lipstick saja.

Sumber: Google



39 comments »

Miza Yusof said...

miza pun tak berapa suka mekap. rasanya alasan yang diberi tak berapa relevan. pape pun terpulang pada pandangan masing-masing kan :)

Azie Namico said...

Salam lana...

berani dia tegur awk mcm tu....ikut keselesaan awk lana...benda bole settle...hehehe...

miranadia said...


pakai bedak ngan lipgloss kira ok apa.

nurdani said...

saya pun tak suka make up. tapi bila ada orang tegur tu, mungkin muka nampak pucat kot. tapi tak tahu lah kan, lain teguran lain maksudnya. apa pun, saya lebih suka tempek foundation, bedak, lipice dan eyeliner yang nipis je. itupun ikut mood.

paripariputih said...

Lana len kali ckp dgn kakak tu, setakat make up 5-6 inci tapi kualiti kerja 1 inci jew wat pe... sengal =..=

siti naqiah said...

kite pon tak minat sgt mekap dan xeti nk mekap..stakat bedak tu bley laa, hihi

Cik Yaya said...

agknyer tu la mksud dier..
dier tgok cik liana ni muka pucat kot..cer la tepek jgk skit powder n merah2 kat bibr tu..heeee

yaya pon xmakeup g keje..cuma pkai compact powder ngn lip tint jee spya bbr nmpk berwrna..xdela nmpk xbmaya..^_^

boni kacak said...

make up tapi tak reti buat kerja buat apa?? awak jadi je diri awak sendiri

Chic Na said...

mekap ke tak takde kaitan dengan kerja kan? hummm.. tak faham. ignorekan saja. ;)

neesa_jun said...

haha..sy pun xsuka mekap p keja...1.safe.2.jimat masa 3.memang xda koleksi mekap selain lipstik.lol...

high five!

Rapunzeel Cikilolo said...

make up yang simple utk tutup cela dah la. takya lebey-lebey kan?

the malay male said...

x salah berhias... cuma jgn over pulak make up nye... hehe

hazanis said...

make up simple sudah. biar nmpk natural beuty. hihi

Hnahdy said...

dia je ke yang tegur.. huhu

kalau xda alasan xyah la makeup

Tukang Karut said...

mungkin untuk jaga penampilan kot...

Lynn Damya said...

haha pernah jugak kena tegur mcm ni, suka hati kite lah nk mekap ke tak, kite nak mekap time special day je, seperti wedding..and lagi satu, perempuan ni masing2 ada natural beauty tersendiri, kdg2 simple pon just nice kan, hehe :D

etuza said...

jimat bah...beg pun tak sarat dengan makeup. Apapun kena belajar juga just suatu masa untuk insan tersayang..tak salah hiasi hati hiasi peribadi.
...

miz ruha said...

lana, mekaplah macam model tu sekali...
biar si penegur tu terkejut... hihihi

Syakir Rahman said...

hurm... mungkin dia jeles ngan keNATURALan wajah anda kot..ahahaha

~ Cik Azz ~ said...

Masa zaman akak kerja dulu, kadang2 mekap gak.. Tapi cuma pakai bedak biasa dgn lipstik dan bila masa gila2 datang, tenyeh pelupuk mata dgn lipstik yang serupa warna dgn bibir...

Kalau pakai baju oren, lipstik dgn kelopak mata tu ikut oren... hahahaha...

Tapi akak pakai taim uzur je.. So, secara otomatik kawan2 tau akak takleh solat.. lol...

Sekarang ni bedakpun akak malas nak tepek kat muka... Kalau keluar ke mana2, muka togel je.. Lantak la haiihhh.... :D

Ayie Abas said...

salam lana...

keje lana kena berjumpa dgn pelanggan ker? atau berurusan dgn org ramai?

Leeza dayasari [santai leeza] said...

pakai cream n bedak cukup lorh. selau pakai make up kat muka. nnt lama2 nmpak biasa jer.... huuu

Cik Pensil said...

rsa macam terseksa bila muka ditempek bedak berlapis2

baby comel said...

Saya pun sekadar letak sunblok ngan lip ice je.. Xde kerja nak bangun pagi2 semata2 nak mekap bagai.. Sabar jela Lana. Macam abg boni kata tadi jadi je diri sendiri.. Lana dah sedia cantik, kalau nak mekap pun xsalah. Cuma yg salah tu bila kita over la sgt... Saya pun sama mcm Lana. Suka berfikir apa yg org cakap apa yg jadi kat sekeliling saya

Muttallif said...

Rasanya tak perlu untuk tempek mekap banyak sangat. nanti hari-hari orang tengok bosankan. Gunakan pada majlis2 dan keraian sahaja sudah cukup.

Payeh Kuced said...

tak suka perempuan yg mekap muka dorang mcm warna buku mewarna je... haihh..

aizamia3 said...

itu hak individu.. lainlah kalau yang tegur tu cantik persis model..

gunakan untuk waktu tertentu.. baru nampak semakin berseri-seri.. ;)

ANNA MARIANA said...

mekap menyusahkan je... heheheh...

Jajas said...

mesti ko meletop klu makeup lana...kalah makcik2 dlm tu...hehe

Fyna Ahmad said...

fyna pun jarang make up kat tempat keje...ehh..tak pernah kot..hehehehe.sebab memang tak selesa juga. ^^;

krole said...

org camtu x yah nak lyn sgt wak~

Nurmujahidah Ismail said...

muja letak bedak, lip balm, eye liner. done :) http://mujadafewa.blogspot.com/2012/12/guna-ini-untuk-jadi-parents-terbaik.html

potia casadelarossa said...

jadi diri sendiri kan lebih baik dari jadi org lain... klu dia berhak ke atas diri kita maka kita lebih berhak keatas diri kita sendiri... aku adalah aku bukan org lain... tak gitu Lana syg?

Rain said...

mula2 saya dah serius, entah kenapa pecah ketawa saya masa ayat last.

lawak kering ye sis Lana ni. nice :D

#apa khabar? :)

setuju : cantik dan melawa di luar untuk siapa sebenarnya?
kembali pada niat.

jangan lupa,
wanita itu sendiri; satu bentuk fitnah.

Puteri Kasih said...

puteri pun tak suka mekap sangat..simple lagi selesa :)

Karukord Jagau's said...

mekap cantik2....pakai cantik2...untuk suami saja kan bagus. yang lain2 ...biasa2 saja sudaah :)

caliph shuriken said...

klau mekap lebih2 nanti muka nampak mcm kertas lukisan penuh kaler plak kn, hukk...

afzalsukasuki said...

ko tampak lebih cantik dan menarik kalau dapat mekap smpai ke buku lali :P

P/s: mekap seadanya sahaja.. bukan nak belakon wayang cina :D

APAN said...

biase2 dah le...nanti cantik sngt org lain x boleh wat keje lak. hehe...

Powered by Blogger.