RSS Feed

Tamadun

14

January 4, 2013 by


Pernah tidak anda terfikir.
Kenapa kita dilahirkan dizaman ini.
Kenapa kita tidak dilahirkan di zaman lain.

Teringat subjek Sejarah zaman sekolah.
Ada tamadun Mesopotamia, Indus, China dan Mesir.

Dan setahu saya, tamadun Mesir antara yang paling lama bertahan dalam sejarah hidup manusia.
3000 tahun lebih lamanya.. (berdasarkan buku Misteri Firaun, Musuh Para Nabi)

Tiba2 saja persoalan ini tercetus diminda saya.
Selepas tengok berita malam ini.
Tentang ahli kongres sebuah negara yang dibantai penduduk tempatan.
Kerana kesalahan merogol.

Baik tamadun dulu..atau tamadun Internet sekarang.. sama je seram... (-_-)



14 comments »

Nurmujahidah Ismail said...

zaman sekarang pun still tak layak dilabel zaman bertamadun kalau manusia still tiada ketamadunan,,

Tukang Karut said...

kalau lana hidup tamadun dulu, confirm lana tak ada blog!

baby comel said...

hidup bertamadun, tp tak belajar utk hidup dengannya.. tu lah sebab jadi camtu, nauzubillah

~ Cik Azz ~ said...

Apa maksud tamadun itu sebenarnya ehh.. Kalau nak kata zaman, kadang2 ada jugak orang yang tulis zaman tamadun which means zaman zaman...

Akak kelirewwwww... huhuhu..

Ayie Abas said...

salam lana :)

peristiwa tu berlaku kat india ke lana?

dlm bab2 jenayah rogol memang x kira zaman....memang sentiasa ada sepanjang zaman...sbb melibatkan nafsu...

Etuza Ezawarna said...

selamat tahun baru Lana..dah takdir kita lahir zaman sekarang..dunia Zaman Moden...

Azie Namico said...

Zaman berubah mengikut peredaran masa...secara tidak langsung turut mengubah pemikiran manusia...itu lah dunia akhir zaman...weeee

paripariputih said...

lebih bertamadun sesuatu zaman tu.. lebih menggila orang-orangnya ish... memang takut klw difikir-fikirkan... tapi klw terlampau takut pun.. tak bergarak lak kita =..=

Jajas said...

nafsu menguasai did...

Leeza dayasari [santai leeza] said...

satu persoalan, adakah manusia bertamadun?

Eedi Aziz said...

sokong...:)

kopi pasta said...

defini sebenar tamadun tu apa? adakah merujuk kepada kmajuan teknologi atau merujuk kepada perilaku manusia y berkembang? a'a. betul. dunia internet skrg mnakut. boleh myerang secara halus bg ssiapa yg sambil lewa...err, berkias2 lak aku komen.haha

boni kacak said...

dunia semakin di ambang kiamat..memang cerita2 sebeginilah yang akan dapat kita saksikan sekarang..

caliph shuriken said...

smkin maju smkin giler cara jenayahnya...

Powered by Blogger.