RSS Feed

Tips Menulis Entry #1 - BURUK

23

January 10, 2013 by


Sebolehnya...
Elakkan menulis/review tentang keburukan sesuatu tempat, produk, jenama, individu, organisasi dan lokasi. Senang cerita, apa saja yang berkaitan dunia realiti.

Kalau terdesak dan tak menahan nak bercerita, pandai2lah menulis dan bijak meng'cover'.

Paling mudah, gantikan ia dengan alphabet, simbol pun boleh juga.
Cth, nak review tentang seorang artis.
Gantikan saja nama artis berkenaan dgn alphabet 'S'.
Tak perlu menyebut nama orinya.

Kenapa perlu buat macamni?
Jawapannya mudah.

Tiada apa, dan tiada sesiapa pun didunia ni suka dilabelkan dan dilemparkan dengan cerita buruk, kata2 buruk, ayat2 buruk.
Walaupun hakikat sebenar, memang.... buruk.

Sumber: Google



23 comments »

Jahidih Saili said...

Assalamualikum lana..sy sgt3 setuju dgn pendapat lana :)

Azie Namico said...

salam lana ,
memang hakikat nya buruk eh ! kekeke
kalau orang dengar nie mesti sentap eh

Ayie Abas said...

salam lan :)

kadang2 terfikir jugak nk buat entry tepat pd seseorg yg melibatkan politik dan isu2 melibatkan negara...

tapi...fikir dua tiga kali..malah berkali2 nk buat entry sebegitu..sbb rasa berat sgt.

Alif Haris said...

hehe lana memang seorang blogger yg prihatin :)

Muttallif said...

Yang buruk kalau boleh hindarkan ketika menulis. Tapi memang ada yang agak berani untuk menyatakan secara terus terang.

Pilihan masing-masing dan risiko sendiri tanggung :)

the malay male said...

bagus tips ni

Encik H said...

erkk..baru aku sedar bahawa kebiasaannya aku tulis ikut suka jer..hahaha

hazwan hairy said...

setuju!!!

baby comel said...

Yelah lana.. Setuju sgt. Thanks ye utk ilmu ni

Nurmujahidah Ismail said...

ok,, muja guna L la,, nak mngata lana,, haha

Tukang Karut said...

oooo... baru aku ingat nak mengutuk seseorang...

Embun Melati said...

Assalamualaikum Lana:

Hakikatnya manusia tidak ada yang sempurna..:)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

sangat setuju... benar. siapa yg suka..

Rapunzeel Cikilolo said...

senang-senang tak payah cerita.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

singgah lagi.

ary_lee said...

HahahahahahaXD Yup^^
Kelakar part yang last tu.. which is.. "Hakikatnya memang.... buruk" :P

Pengalaman mengajar menjadi lebih matang^^

caliph shuriken said...

yup, sila cover sebaik mungkin ^^

boni kacak said...

paling simple, jangan menulis tentang keburukan seseorang langsung.. ia lebih baik :)

paripariputih said...

Well said Lana... you, i do adore you, since you always have a good thought toward others... even they don't deserve it... kan ^_^

apakhabar lana??

~ Cik Azz ~ said...

aptb..

:)

shidaR said...

setuju ^_^

Ieta Mat Sa'ad said...

sy pun kalo bleh takmo tulis yg buruk2. dulu2 tak tau undang2 blogging, main hentam keromo ikut suka hati je menaip. Skrg lbh berhati2... Silap2 org bleh buat isu @ fitnah... Thanks sudi bagi tips

Cendol said...

tak suka yg buruk buruk buruk juga walaupun hakikatnya mmg buruk. :P
lalala

Powered by Blogger.