RSS Feed

Mumia

14

February 10, 2013 by


Dari waktu persekolahan lagi, saya minat subjek ni - semua yang berkaitan mumia, Mesir, Firaun, dan juga kisah para Nabi bersama firaun ni.

Memandangkan, tamadun Mesir antara yang paling lama bertahan di bumi, maka tak hairan la, banyak kisah para Nabi dengan tamadun yang satu ni.

Tiga buku dibawah ini, antara yang ada dalam koleksi.


Dari kiri, Misteri Firaun - Musuh Para Nabi. Oh ya, sebut pasal firaun, bukan semuanya jahat. Biasalah kan, ada yang berperangai baik, ada yang buruk. Buku ni sangat bagus sebagai pengenalan kepada kisah Nabi yang wujud di zaman peradaban Mesir.

Di tengah, yang terbaru saya borong di PWTC baru ni, The Royal Mummies. Ada sedikit review tentangnya diblog kedua saya, l-Iqra'.

Dan dikanan sekali, Legends & Myths of India, Egypt, China & Japan. Isi kandungannya disusun ikut huruf, from A-Z, merangkumi macam2 topik, daripada mitos, ketuhanan, tempat suci, kisah jelmaan, cerita dongeng dan macam2 lagi. 

 Legends & Myths of India, Egypt, China & Japan.

 Bab 3 dalam Misteri Firaun - Musuh Para Nabi

Banyak gambar menarik dalam Legends & Myths of India, Egypt, China & Japan.

'Elder Lady' dalam The Royal Mummies - Immortality in Ancient Egypt


Jadi, itu jelah bebelan hari ni,hehehe. :)


14 comments »

Cik Zaitul said...

mumia..satu subjek yang saya jugak suke..

diawetkan sampai la ni kita boleh negok rupe depa..
huhuhu..sguh canggih masa lampau :)

mane dapat buku tuh?
nak tau...

Shida Radzuan said...

mcm seram lak tgk mumia tu heheee..

Etuza Ezawarna said...

adui Lana teringin nak pinjam lah buku awak ni..bagus

Sally Yatiey said...

seram pulak tengok rupa mumia tu :) hee. Mesti best kan buku ni :D

noor liyana said...

saya pon suka baca buku2 camnie..lebih2 lg ensiklopedia yg mempunyai gambar2 menarik..:-)

the malay male said...

byk buku nak kena baca... pengsannn

paripariputih said...

tak suka tgk mumia tapi suka tgk citer mummy :P

Cik Kay Jue said...

mumia.... penuh misteri.. huh..

Azie Namico said...

wah! ada dalam koleksi lana ker semua buku mengenai mumia.Memang dasat laa lana nie..

azie baca gitu2 jer , x tahu lebih mendalam...just tengok dalam cerita mengenai mumia nie jer..

Chic Na said...

abah cikna selalu citer pasal benda2 ni kat kami adik beradik. :)

Jajas said...

aku xsuka baca ayat panjang2...jd banyakn la entri bergambar eh...hehe

mumia sorg yg menakotkn...

Ayie Abas said...

salam lana :)

ayie suka tgok dokumentari mengenai firaun dan mummia di tv.

betul kata lana bukan semua firaun jahat sbb dari apa yg ayie ikuti dlm rencana2 tu ada juga firaun yg beriman pd tuhan yg satu...

firaun zaman musa a.s tu ada yg kata firaun bernama ramses yg agung..

Zamani said...

waah.. koi pun minat jgk cite2 mesir purba ni.

caliph shuriken said...

klau sy lebih prefer citer yg related dgn budaya jepun ^^

Powered by Blogger.