RSS Feed

Pointer

26

February 20, 2013 by


Masa study diuniversiti, saya tergolong dalam kumpulan yang berpointer tinggi. 

Sehinggalah.. di satu semester..
Saya cuma kurang 0.04 mata untuk dean berada dalam genggaman saya.

Tahu tidak apa perasaan saya time tu?
Saya menangis, didepan ayahanda.
Sukar terima kenyataan itu untuk tempoh yang agak lama.

Kenapa saya susah nak terima?
Sebab itu adalah keputusan di semester akhir saya.
Paling menyedihkan, kerana kekurangan 0.04, anugerah Naib Canselor terlepas dari genggaman. Lebur harapan... 0.04?? 

Cerita ini sebahagian dari bahagian hidup yang saya tempuhi.
Bukan membangga diri. BUKAN.
Cuma bila baca kisah student pasal pointer, terbayang kisah sendiri.

Pada adik-adik yang menempuhi alam pengajian tinggi, cari nikmat dan keseronokan belajar ya.

Ilmu bukan untuk diaplikasi dalam exam semata, ia untuk mengenali Pencipta, untuk menyebarkan kebaikan pada umat manusia.


26 comments »

baby comel said...

Teringat.. mesti terkilan kan benda tu lana. Baby pun sama, lebih kurang mcm lana. kalau lah dapat diundurkan putaran dunia tu....owh, bersabarlah,

Hadira Kifly said...

saya menangis sebab pointer saya kurang 0.01 je lagi nak dapat dean... sedih teramat... :'(

Lady said...

pun pernah rasa tp bukan di tahun akhir :)

Ahmad Saufe said...

sad but true..citer aku final year r2 pon cam ko...almost there..0.03 to get 4 flat !!!!

Azie Namico said...

Itu namanya ketentuan lana...bersabar mungkin lepas nie terus jadi dean ker ?!hehehe

ary_lee said...

woaaaaaaaaaahhhhh... hebat2! Ary nak cecah tiga pon, tersengguk2! Huhuhu.

ciksengeh :D said...

ya Allah sygnye kak .. tapi takpelah mesti ada hikmahnya tu kannn ..

Sally Yatiey said...

Sayangnya.. Sikit je lagi kan :) hee

the malay male said...

ada hikmah dan pengajaran untuk kehidupan akan datang. sentiasa berusaha sehabis daya falam melakukan sesuatu perkara.

nurdani said...

tahniah sebab sentiasa dapat pointer tinggi. saya pun teringat masa dulu. lebih teruk bila fail subject. pointer tak cantik. down sangat2. orang lain boleh lulus, tetiba saya fail. tapi alhamdulillah next semester lulus.

Tukang Karut said...

pointer aku 2.7...
ok je...
dah kerja stabil pun sekarang...

Noh Kodiang said...

pergh...pointer noh 2.68 je...da abeh da...woohoooo

Puteri Kasih said...

pastinya kenangan seperti itu akan diingati sampai bila-bila kan. Sehinggakan ada saat dan tika kita akan rasa macam nak je undurkan masa :)

Liyaa Mf said...

Sayangnyaaaa lagi 0.04 nak dpt anugerah naib canselor. Sayang mmg sayang. Tp semuanya mmg dah tertulis camtu kan? Takleh teruskan kecewa. Kita je yg baru tau masa benda tu berlaku. Padahal benda tu dah dirancang dari awal lagi. Ada sebab. Kan? :D

Nong Andy said...

er.. akak tergolong pelajar berponter cukup-cukup makan jer hehe..

nadia said...

tak pe lanaaaa :)
kita tengok ke depan ye. kalau tengok ke belakang, hati kita jugak sakit. kan? ;)

Ieta Mat Sa'ad said...

Akak memang bukan kategori genius, dgn baby n anak2 kecil lagi, mmg tak mampu sehebat Cik Lana. Kadangkala, teringin pointer tinggi tapi bila fikir2 balik, takpelah...bersyukur sebab tak kena repeat. Janji lulus pun dah Alhamdullilah

trah zain said...

betul, kena cari nikmat n keseronokan belajar, baru la ada semangat nak study,,hoho

Jajas said...

untung sapa dpt ko lana...jgn sedih sgt eh...

Lynn Damya said...

adoi, sy faham..sgt mcm frustnyaaaa, tp dlm mase yg sama, masih bersyukur, sbb atleast kelas pertama lg :) cuma baygkan org yg lg bawah dr kita, jd akan lebih bersyukur.. (n_n)

hazwan hairy said...

sedih lak bila teringat pasal pinter.susah nk dpt dean..sob

kasut puteh said...

pointer je... positif positif :D

noor liyana said...

pernah terjadi sekali kat saya pd semester pertama..saya redha je..tp dlm hati menangis sakan..sedih tau bila jadi macam nie..tengok orang lain dpt dean list semua dpt sijil..huhuhu

caliph shuriken said...

sy pun pnah alami perkara cmni...

Encik H said...

aku punya pointer tak tinggi..sekadar cukup utk 2nd class lower jer..hahaha

but then, aku enjoy dgn study aku..pada aku itu yg lagi penting..belajar untuk hidup berbanding belajar untuk exam..:D

Cik Tia said...

tak sangkaaaaaaa :D

Powered by Blogger.