RSS Feed

Suara

24

February 24, 2013 by


Suara ibunda dan ayahanda suara paling indah di telinga saya.

Dikampung, seawal Subuh lagi, suasana bising dah mula kedengaran.
Makcik-makcik saya sibuk didapur, ada juga yang berhempas pulas basuh kain di bilik air yang besar itu.
Pakcik-pakcik saya pula, sibuk nak kepasar pagi, yang nak pergi memancing pun dah get ready.

Kami yang muda mudi? Macam biasa, berlingkor dalam selimut lagi, miehehehe.
Dari kecik sampai muda mudi expired cam saya ni, sama je kami.
Dah nak dekat2 muncul matahari, baru kelam kabut berebut bilik mandi.

Bising macamana pun, kami memang berat nak bangun.
Suasana yang sejuk..bunyi kokokan ayam.. udara segar pagi..huhh..heaven.

Tapi, kalau ibunda atau ayahanda memanggil, automatik saya terus terduduk.
Macam ibunda, suaranya lantang.
Memang sekali me'lantang'kan suara, terus segar bugar jadinya.
Ayahanda pula, lemah lembut sedikit orangnya.
Panggilannya yang berbunyi "kak long..bangun, kita gi pasar..", tu pun buat mata saya segera terbuka.

Dewasa macamana pun kita..org tua tetap mainkan peranan penting dalam mengejutkan kita dari lena.

Itu jelah cerita suara terindah ditelinga saya.. :)


24 comments »

nini said...

betul....kalau enset still boleh snooze kan...hehe

miss fluffy said...

suara yang paling rindu bila berjauhan!!:)

anamizu said...

haah betol tu Lana.. kalo kat kampung mmg terasa beraaaat je nak bangun tido.. sbb bkn slalu dpt rasa suasana aman damai camtu..hehe

Ayie Abas said...

salam lana :)

suasana kat kg memang sejuk sgt terutama waktu subuh...waktu tu la ayie suka mandi..hehe

alahai..lana jenis lambat bangun pg? :P keke

nurdani said...

betul. sekali je mak ayah panggil, terus bangun

Azie Namico said...

lana best kan balik kampung....memang heaven....bangun lambat mcm sama jer..hahaha

Etuza Ezawarna said...

bertuah dapat anak macam Lana..syukran..

baby comel said...

owh, kak long liat bangun pagi ye?? hehehe,
samalah.. mak kita kadang2 suaranya lebih garng dari abah.

Chic Na said...

betul la. kalau ayah dengan anak perempuan mesti cakap lembut2 je. :)

syufaa said...

emm.
bila duduk jauh dgn mak ayah mesti rindu sgt!
sementara dorang masih ada lg.
hargai. :)

xila dot said...

kite plak sore ayah kita...mmg mata fresh lah kannn

Karukord jagau said...

dulu2 penat mak kejutkan aku....
skrng aku pulak yang penat nk kejut anak....liat nk bangun.... hehehee

noor liyana said...

bagus nie..anak yg baik..biasanya anak perempuan dia lebih rapat dgn ayah,anak lelaki dia rapat dgn mak..betul tak..:-)

trah zain said...

rumah saya p tiap2 pagi bising, dgn ayah kuatkan tv, dia suka tgk tanyalah ustaz asenye, mak pak duk kejutkan adik2, dgn kami bergurau lak..yg gaduh lagilah,,haha.. adik beradik ramai macam ni la (^____^)

ANNA MARIANA said...

sama la ngan mak ayah anna.. suara mak yang paling kuat.. bergegar umah..hihiihi

Ieta Mat Sa'ad said...

Untung masih ada bonda tercinta. Sy emak kandung thn lps meninggal. Mmg sgt2 merindui suaranya yang kalo dulu dianggap membebel. Bila dh ada anak2 ni, baru fhm bebelan dan suara emak itu adalah yg terindah. Tanpa suara bebelannya tu, mungkin tidak menjadi manusia berguna seperti sekarang...

mrpolie said...

Rindunya ngan suasana kampung camtu... Tapi apa kan daya, saya dah tak berpeluang lagi untuk merasai nikmat itu. Al-Fatihah untuk Ayahanda Ab. Latif bin Abdullah...

Rakan² yang masih ada peluang, jangan sia² kan peluang yang ada... hargai mereka sebelum terlambat...

Sally Yatiey said...

Mak ayah panggil terus terbangun kita kan ;D

C.T.K said...

smelah kita...dgr suara ibu ayah panggil je, trus bngun :D

Nong Andy said...

nilai kekeluargaan sungguh n3 ni. jeles pula akak :)

Shida Radzuan said...

betul lana ^_^ ishh mmg pernah alami stuasi tu..kalo alarm lum tentu leh jaga heheee..

aizamia3 said...

selagi tak keluar high note selagi itulah anak2 tak bangun tdo..
peliknya.. time cuti sekolah rajin pulak bangun awal..

caliph shuriken said...

sy suka definisi heaven awk ^^

Cendol said...

oh kak long rupanya..haha.eh lana tak kasi cendol komen okay bye

Powered by Blogger.