RSS Feed

Rehat

23

April 25, 2013 by

Ada sebab kenapa Allah ciptakan malam.
Malam untuk berehat, untuk beribadat.
Dua aktiviti yang cukup untuk tubuh badan kita refresh dan recharge.

Bila bekerja, ada masa perlu bercuti.
Kita bukan robot 24 jam tak henti beroperasi.

Sama juga, setahun ada 12 bulan.
11 bulan, kita asyik makan.
Tiba masa, kita puasa sebulan di bulan Ramadhan.

Menulis pun macam tu juga.
Ambil satu tempoh untuk 'rehat'.
Kita buat penilaian balik terhadap apa yang kita dah tulis.

Kadang2, bila kita buat benda sama setiap hari setiap ketika,
kita tak sedar kita tengah kumpul noda dan dosa.

Kita rasa yang kita buat betul belaka.
Bila berehat sejenak, dan tengok semula..
Oh tidak..kita dah banyak lari dari tujuan asalnya.


23 comments »

Azie Namico said...

hi lana...itu lah kehidupan...rehat yang cukup utk badan dan minda yang cergas...yeahh !

mujadafewa.my said...

eh,, dah dekat malam,, kena rehat :D

ary_lee said...

Hurm^^

Then, macam ary yang dah lama berehat dari blogging ni, caner?
Lana, cer bg tips sket nak bahagi masa bekerja dan blogging ni. Sejak praktikal, macam tak ada masa nak menulis= ="
Lebih2 lagi bila office blocked fb, and other social media= ="

Tinta Lana said...

Azie ~ azie memanjang cergas ngan hyperactivekan,hehe

Ary ~ Tips? Urm..nnti lana fikir2kn dulu,hehehe. Tapi, ary bukn brehat lama kan..cuma nak cari rentak je.


whitecappuccino said...

betul tu..takde rehat, mesin pun rosak..

4feet8 said...

puasa utk buangkan toksin yg telah kita kumpulkan selama 11bulan.. ;)

Chic Na said...

nice.. jgn rehat lama2 tau lana. ;)

azstory311 said...

itu gunanya menyimpan 'file2' lama.. bertujuan untuk memperbaiki apa yang 'longgar' apa yang perlu di tambah baik..^__^

yang penting menulis jgn ada niat untuk menyakitkan hati dan menimbulkan kemarahan org lain..

Miss Zahirah said...

nice sharing... ;)
pas sebulan puasa.. kta raya plk... hihihi

kopi pasta said...

tujuan asalnya apa??

Kakzakie said...

Kakak kalau malam memang rehat sepenuhnya dari melihat blog. Siang aje buat semua. Kalau tertinggal pun sambung esok...

aizamia3 said...

Allah jadikan sesuatu itu bersebab..
sebagai contoh:
siang dan malam..
lelaki dan perempuan..
bulan dan matahari..

Cik Tia said...

bila saya tak update blog , saya baca entri2 yang saya dah pernah post. oh tidakkk .. memalukan sungguh =.='

Tukang Karut said...

aku bukan takat rehat dah ni... dah jadi malas pun dah...

Tinta Lana said...

Kopi Pasta ~ kena tanya diri sendiri nasir, pastu jawab dlm hati.

Cik Tia ~ Tahu takpa, lana pun rsa mcm caca merba je tulisn2 dulu, hehe

Puteri Kasih said...

rehat tu penting untuk recharge balik :)

caliph shuriken said...

sy slalu publish apa yg perlu kongsi saja.. so, x laa rasa sgt update dgn perkara bukan2, huh...

||aLeaSaRa|| said...

slm sis liana...suka entri ni.

kdg2 ms xda idea nk buat entri(ini yg terjadi pd saya skrg he3)..saya akn tgk balik komen2 kwn...tgk blk entri lps2,blogwalking dll

kalau blh x nk crta bda yg sama..kena rotate sbb pembaca pelbagai usia,status,kerjaya :)

Cik Pensil said...

iya kan. malam utk berehat. macam mana pulak yang pagi siang malam berehat? keh2

lama betul tak ke sini :'D

cik kaki ketawe said...

salam kak Lana...

agreed ! sebab we need rest..dan kekadang kena muhasabah diri gak tengok apa yg kita tulis kan...

Scya Lollita said...

cik scya dah habis rehat dah >.<
wake up call.

Alif Haris said...

alif rehat betul2 lama ni.. hahaha XD

Ieta Mat Saad said...

kekadang rs mcm takde ms utk rehat huhu...

Powered by Blogger.