RSS Feed

Alam Perkahwinan

37

May 15, 2013 by

Lately, saya asyik fikir, bagaimana bila melangkah ke alam perkahwinan?

Macamana nak duduk dan hidup dengan someone, yang sebelum ini agak asing dalam kehidupan seharian kita? *Selalu dengar dan baca, 5tahun pertama sgt crucial.

Walaupun dah pernah berjumpa, bincang bersama, tapi berjumpa diluar lain benor dengan hidup berdua.

Then, bertambah2 la saya fikir, baru berdua. Kalau dah bertambah nombor tu, acane?

Makin fikir, makin complicated plak,hahahahaauuuu (-_-).
Tak fikir pun tak boleh juga.

Paling menakutkan, how to handle hubungan dengan manusia dari belah pihak pasangan - mertua, ipar duai, saudara mara, kawan dan jiran. *Saya memang takut tau bab ni, sebab saya lack bab2 nak menambat hati, jantung dan paru2, erkk.

Orang lelaki tak kisah sangat kot persoalan macamni.
Yang selalu risau, ladies like me, kih3.

Any tips?


37 comments »

Nana Liena said...

hehe..persoalan tu selalu bermain di minda..haha.. takut2..lepas kahwin berkongsi semua kan..saya dah la kedekut..mampu kah? haha

ieyra said...

hee :D
sme lah kte . ble da masuk alam perkahwinan nie byk perkara yg kte kne pk kan . nak2 pasal fmly mertua . seram gle la bab tu . hehehe

baby comel said...

selagi tak masuk dlm alam rumah tangga tu selagi tu kita takkan boleh rasa. jadi kesimpulannya langkah kaki dan nikmati kehidupan tu.. saya entah bila la, teringin nak tp rasa berat.entahla...

Sally Yatiey said...

Saya pun takut cara nak handle hubungan dengan orang seperti keluarga pasangan ni.. Kena kahwin, baru dapat rasa bagaimana. :D

Embun Melati said...

Jangan risau. Just go with the flow.Be yourself.:)

Cik Yaya said...

salam..
weee da tpikir plak ye..
nthla yaya kdg je pikir..
tp xterlalu pkir sgt la..ade jodoh,ade,lau x,time je la..bukn kita xnk kwen tp DIA belum temukan lg..kan ^_^

aizamia3 said...

Setuju dgn Embun Melati.. ;)
Selagi kite tak lalui selagi tu kite tak tau.. bila dah kahwin baru tau peribadi yg tersembunyi selama ni.. ;)
Bila saling melengkapi insyaAllah apa yg kite risau tu dapat diatasi..

Tinta Lana said...

Nana ~ alamak..saya pun..kedekut juga,hahaha, camne nih,hihi

Baby ~ Betul tu aima, tapi persediaan tetap diperlukan juga.. eh..knapa terasa berat pula.. :) Psg niat elok2, tmbh ilmu, insyaAllah jadi ringan..

Mime MF said...

haha eh sm lah..dgn pasangan rs cm okey..tp dgn keluarga psgn tuh..err mcm na la..mmg dah sah² la sy ni sorg yg tak peramah tamah..tambah la nak memikat hati mertua²..edeii-_-

kopi pasta said...

jeng...jeng...jeng... ni bercerita soal perkahwinan dan perihal nk mengharung ni, malam tadi dah dapat seru untuk membina masjid ke? bagus2... benda baik jgn dilewat2kan.. nak bgi tips n pandangan pun, aku tak layak lg. sedar diri, masih bujang...

the malay male said...

mula2 tu kekok la, lama2 nnt ok... just jadi diri sendiri.

Cik Pensil said...

wah. bahaya ni. pensil pu tak tau.
pensil pernah bersembang dgn cikgu.kata cikgu, memang susah nak ambil hati mak metua. sampai nangis2 cikgu :') hemm

selalu yg pensil jumpa mcam tu lah.

dah dekat ke kak? alhamdulilah :D

Sop Nama Saya said...

dah lalui nanti pandai lah handle
cam pasangan juga.. dah dok bersama baru tahu ciri sebenar
tp kena lalui dan atasi
pengalaman akan mendewasakan..
teori dgn realiti mmg lain
jd kena lalui baru tahu.. :)

caliph shuriken said...

aisey, sy pun risau giler bila pikir benda2 cmni, erkk...

~ Cik Azz ~ said...

Baru fikir dah meremang bulu roma..

Camner tu..

huhuhu...


Takut sebab pernah tengok mata kawan lebam kena tumbuk dengan suami dia.. Itu sebab kat mata, nampak la.. Kalau kat badan, tak tau la macam mana dia punya lebam.. so scary..

Nurul Farahizzati said...

mungkin lelaki takut jugak kot... bagi yang memikirkan tanggungjawab la...

AzieYanz Rahim said...

kawen jela dulu,nanti baru tahu macam mana perasaannya..hahahaha!!

boni kacak said...

setuju dengan embun melati. mungkin itu yang terbaik. saya nak bagi pendapat, saya pun belum tempuhi alam perkahwinan ni

Syaf said...

Ikhlaskan diri. Kena terima cara orang, sambil-sambil tu berdoa orang boleh terima cara kita. Eloknya, try rapat dengan adik-beradik perempuan bakal suami sebelum proceed ke alam perkahwinan. So, bila dah kawin, at least adelah geng dalam family suami, selain dari suami tu sendiri.

Wah, kemain aku bagi tips ke engko, jahh.. Wakaka.

BungaTulip said...

baca entri Lana tetiba jadi takut melangkah ke alam perkahwinan. chewah...banyak hati yang perlu di jaga.

latifah zainal said...

bila kita berkahwin dgn hsbnd kita secara otomatik kita berkahwin dgn fmly dia..kalu di pk2,takut juga nak menyesuaikan diri dgn fmly mentua nnti..doa jela semua dipermudahkan..

Ieta Mat Saad said...

Intai Lana dari nuffnang. Bagus ni, mmg ada cadangan nak buat tips Alam Perkahwinan berdasarkan pengalaman yg ado... hehe

Tinta Lana said...

Mime MF ~ hahaha, tu la yg lana rasa..nak memikat2 hati org bukan mudah.. cuba je lah :D

Kopi ~ skit2 nak berseru (-_-) hahahah. Ko pun, cepat2la dirikan masjid, bak kata ko sndiri, benda baik, jgn dilewat2kan..kih3

Cik Pensil ~ Lambat lagi dik, tpi tgh usaha cepatkan,eh :D

Tinta Lana said...

Sop ~ Betul tu abgsop, ni duk ralit baca mcm2 buku tips ni, tapi mna sama teori n realiti.. tq abgsop ^_^

Caliph ~ err, sy ingt awk lngsg tak risau :D

Cik Azz ~ hahhaha, tu la psal kak, bnyk sgt fikir sya ni (T__T)

che'pi said...

AMBOI.... cik Lana pun da start pikir ek.... bagus ... its a good sign...
just go tru with the flow...
fikir pun tak habis jua kan....
the most important is ....
semailah cinta kerana DIA
Insyaallah everything gonna be alright...

bunyi cam ustaz poyo la plop... hihihih

Asrul "iLham" Sany said...

Yg penting hormati satu sm lain. Tak kira kesyngan atau mak bapak kesyngan haha

Aida Ismail said...

Hehe~ Selalu terfikir pasal ni bila orang tanya pasal kawen. Sama la kita. Tak pandai bab2 nak amek hati orang ni. Hehe. Risau jugak laaaa~

veesandii said...

bila kita fikir sgt psl hbgn dgn keluarga mertua , mmg kecut lah hati nak kawin , tangguhkan kahwin atau trus tak nak kawin ! mudah jer sebenarnya . niat kat hati tuh , " Aku kahwin kerana Allah . " Inshaa Allah , Allah akan permudahkan segalanya .

Mardeeya said...

HAHAHA . betol . kadang2 rasa takod jee . tapi bila hidup berdua maka terserlah perangaI sebenar . HAHA

Emma said...

salam,
hi kak lana =D visit u back...

urmmmm emma pun fikir benda yang sama, rasa takut je...

Tinta Lana said...

Chepi ~ lama dah start pk chepi..eh,hehehe. Kena fikir..sebab insyaAllah, sampai masa, nak laluinya juga.. Tq.. Biar bunyi mcm uztaz, lagi bagus ^_^

Asrul ~ tak habis lagi 'kesayangan' ko ya,hahaha

Veesandii ~ Terima kasih kak vee :) Saya memang risau bab tu,huhu. Terlebih fikir agaknya.

Rosniyati othman said...

dulu selalu fikir jugak...tapi bila baru kahwin tu main aci redah ajer...hahahah...nasib baik my in laws sporting!

NinaAz said...

hheee... dulu pikir mcm tu jugak, tapi bila dah kawin. Alhamdulillah, Allah akan selalu dgr suara hati kita. Dunia perkahwinan indah rupanya

Tia Fatihah said...

bila akak timbulkan isu macam ni , tia pulak yang tetiba rasa runsing. yelah , bila kahwin kita bukan kahwin dengan suami aje. tapi the whole family. adusss .. risau juga kalau tak dapat sesuaikan diri ..

Tinta Lana said...

Rosniyati ~ Bab kahwin pun, akk main aci2 gak ea,hahaha. Untungnya dpt mertua sporting :)

NinaAz ~ Mudah2an kekal indah smpai ke syurga..hhehehe >_<

Tia ~ InsyaAllah dapat..cuma dlm tempoh nk dpt tu, acane la nak laluinya,hehehe. Debor2 je rase >_<

Cik Kay Jue said...

akhirnya..! hehehe..

sy pun ada gak terfikir kak... rasa macam payah pun ada bila terkenangkan pihak yg belah sana.. huhu.. tkutnyer...

tpi bila tgk ibu sy cm ok jer.. huh.. entag la kak..

Shida Radzuan said...

hehee..setuju lana...wahhh mcm semakin mghampiri jer...jeng..jeng.. :p

Powered by Blogger.