RSS Feed

Anamorphic Art

20

May 13, 2013 by

Tahukan lukisan 3D? Yang selalu kita tengok lukisannya atas jalanraya tu? Tu salah satu contoh seni anamorfik. Seni jenis ini bergantung pada perspektif, iaitu cara kita melihatnya.

Ada dua cara untuk melihatnya iaitu penggunaan curved mirror atau pandang pada arah tertentu.

Contoh yang menggunakan curved mirror. Perkataan Ambulance yang kita lihat melalui cermin kereta kita. Asalnya, perkataan tu terbalik-balik kan.


Dan, gambar seterusnya ni, jenis yang kena tengok pada arah tertentu. 

Recycled Rasta-Man - was made by Bernard Pras, using recycled materials.

The World's Largest 3D Street Painting by 3D Joe & Max. It was sponsored by Reebok CrossFit.

Anamorphic Skull Made of Hundreds of VHS Tape by Noah Scalin

Medusa, created by Ninja1 and Mach505


20 comments »

baby comel said...

Eh? yang ambulans tu tau la. lain tu kne tgk 2,3,4x hehehe :)

missShila Nget said...

teringin nk pijak lukisan atas jalan tu..

bila dia nk buat kt malaysia eh..?

kopi pasta said...

@cik senget. mohon hang usulkan kat kabinet suh buat satu. motif, tarikan pelancongan...

@cik lana. nice. benda alah ni semua, bukti menunjukkan betapa mudah mata terpedaya @_@

Cik Tia said...

tia suka yang nombor 3 kak. cantik :D nampak macam real gila .. hehe

Tinta Lana said...

Baby ~ Ada sstgh anamorfik ni aima, dah bukn 2,3,4 kali, lebih kot, baru nmpk pa sbnrny nk ditunjuk. Slagi tak dpt sudut yg betul, slagi tu la nampk art-nya.

Kopi ~ Bagusnya hangpa tolong jawabkan,hahaha. dari usul kabinet, baik buat sndiri weh :D keh3

Cik Tia ~ cantik kan,ada air terjun.. :) bnyk lgi tia lukisan mcmni..

Mime MF said...

lukisan 3D atas jalan tu buat aku gayat...haha tapi yang last tu nampak stylo~

the malay male said...

yang pasti mereka ini kreatif sangatttttttttt

Tinta Lana said...

Mime MF ~ smmgnya sgt stylo keh,hehe. Cuba la google, ada few pictures yg tunjuk dlm pelbagai arah. Ak rsa mcm lagi susah nak buat compared to lukisan 3D ats jalan.

Tinta Lana said...

Malaymale ~ memang sangaatttttt :D

Azie Namico said...

rasa mcm nak sentuh jer mereka2 nie...hehehe

azie suke yang the world tu..mcm betul...kalau amek pic kat situ...confirm awesome kan....ahaks

||aLeaSaRa|| said...

kak lea mmg hobby tukar2 3D Street Painting di wallpaper,kat pc kak lea guna di office.rasa best..tiba2 rasa aura kreatif ut muncul n idea menimbun2 ^^

tenku butang said...

kreatif giler.. i love art!

Tukang Karut said...

nampak gila real...

Tinta Lana said...

Azie ~ amik gambar dgn lana lagi awesome zie,ahahaha

Aleasara ~ sya rsa nk buat cam akk plak :D boring dah dgn wallpaper skrg,hehee

aizamia3 said...

sesekali tukar dengan design 3D pulak.. asyik wallpaper biasa jemu gak.. ;)

Syaf said...

Kat Penang ada wall painting. Art jugak le tu. Tapi 2D je. Hahaha. Malaysia boleh!!

Cik Yaya said...

mmg kreatif laaa

Miss Zahirah said...

gmbr no 1 menakutkan.. huhuhu

Kesuma Angsana said...

cukup menarik ni !

caliph shuriken said...

geng kreatif depa semua ni ^^

Powered by Blogger.