RSS Feed

Faktor Pengaruh Mood Berblog #1

44

May 17, 2013 by

Saya just kongsi apa yang saya lalui sepanjang berblog ni ya.

Ada 3 faktor utama yang mempengaruhi mood berblog. Setiap satu ada kaitan dengan yang lainnya. 


Pertama, Idea Penulisan.
Berblog dan Menulis - Tak boleh dipisahkan. Dan menulis memerlukan idea. 

Ada blogger,
1. Dia memang takda idea atau susah nak cari idea katanya.
2. Ada idea. tapi tak tahu bagaimana nak luahkannya. Takpun, idea banyak sangat, berterabur dalam kepala, last2 stuck situ je.

Ada idea ke, takda idea ke, dua2 boleh bikin mood berblog jadi swing kan.

Penyelesaian: 
1. Untuk yang takda atau sukar nak cari idea.
Faktanya, semua yang ada disekeliling anda boleh jadi sumber idea untuk bercerita. Itu terlalu umum kan? Cuba dengan subjek yang anda suka.

Misalnya, novel. Selain tulis sinopsis novel berkenaan, kembangkan topik. Pecahkan jadi entri berbeza. Boleh jadi, apa itu novel, novel terhangat dipasaran, pnglmn manis yang berkait dgnnya (dapat hadiah novel dari org tersayang ke). Cerita berbeza, tapi tetap guna subjek sama - novel.

2. Untuk yang ada idea, tapi ada masalah seperti yg disebutkan sebelumnya.
Cuba tulis dimedium lain terlebih dulu, cthnya, kertas. Ruangan msg di hndpn pun boleh. Tulis apa saja yang difikirkan ketika itu. Taip sbagai draft dulu sblm post-kan entry pun ok juga.

Ada persoalan dan pengalaman berkaitan Idea dan Penulisan?
Kita share sama2 diruang komen ya.


44 comments »

Ikhmal Malique said...

penerangan yang baik. sy selalu godek godek forum untuk cari idea.

Berry Lavynia said...

kadang2 idea ada tapi xtau nak ceritakan..

tapi try la duk depan laptop dan taip sikit je ayat permulaan, dan2 idea datang mencurah2 lpas tuu...heee :P

Nana Liena said...

tips tulis dulu atas kertas tu dah biasa..hehe..terikut-ikut masa buat karangan dahulu kala..

Syaf said...

Aku pulak, idea ade, bila dah taip....last2 mesti tersadai kat draft. Sebabnya? Sebab aku tak reti nak bagi tajuk kepada entri2 tersebut. Bila dah naik fed up nak pikir kan tajuk apa aku nak letak, aku terus sign out. Kahkah.

Aku jenis taip isi kandungan dulu baru buat tajuk. Giler susah okey nak tajuk-kan entri2 tu. Lebih susah dari nak pilih nama anak. Lol

Teena Tna said...

Terima kasih ats perkongsian, mmg sesuai sgt utk Teena yg baru suam2 kuku ni..

Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

insanbiasabiasa.blogspot.com

the malay male said...

ada idea pun tak guna kalau line internet slow macam siput.... huhu

||aLeaSaRa|| said...

hye lana eh eh,kak lea baru je share entri qoutes dari novel kak lea baca ^^

idea...hurm sbb takde idea ramai yg takut nk buat blog.idea ada di mana2 je.kak lea cukup suka save idea dalam handphone bhgn notes...just catit point je..

kdg2 sekeping foto yg menarik pun blh diolah menjadi sebuah entri...mudah bukan :)

p/s->suka baca tulisan lana...byk benda kak lea belajar juga di sini :)

Ieta Mat Saad said...

Kdg2 akak taip n publish ke fb dulu b4 buat entri atau akak email idea dr hanfon akak ke email, copy n paste & terus kembangkan menjadi sebuah entri. Kdg2 terlampau banyak sgt idea, tak perasan lebih dr 2 entri terpapar. Kalau dah malas nak buat entri, akak just bw je... hehe

Noh Kodiang said...

hahahaha...entah knapa aku pon mlas da beblog skang...cer komen jap aku nyer blog baru...blogshop...na jual apa pon aku xtaw...

http://noh-t.blogspot.com/

simple but elegance...hahaha

caliph shuriken said...

sy ada byk idea tapi akan pilih hari yg sesuai utk publish.. setakat ni baru skali dua guna auto publish, huh...

Nurul Syuhadah said...

Adah suka novel. past entry ade jugak buat sinopsis psl novel2 yg adah baca. Malah, ade jugak adah karang short essay ala2 novel gitu. hehe, tp tak pernah publish. sbb once kte dah start , mesti kite kena truskan an ? mcm adah study lg, so susah sgt nak maintain kan MAIN POINT dlm entry. huhu. errrr , lana phm tak ? hihi. adh ckp belit2.

cik natasya (: said...

salam .
yeaahhh . sokong . kadang2 tu idea memang takde langsung . so , buat keputusan , kita terbang terbang la ke blog lain . hehe :D

Aminin said...

nice sharing...

fairus mohamad noor said...

tq share ye..biasa la tu,mood kadang2 xde..ape pun x bleh..hehe
salam knal dr m3h
done follow
http://mama3heroo.blogspot.com/

Sukma Haron said...

kekadang idea banyak tapi kekangan masa tak mengizinkan....

Puteri Kasih said...

idea memang mempengaruhi mood berblog. Kadang-kadang idea tu ada, tapi bila meluah tak menjadi pula kan. Yang tu pun boleh buat kelaut.

Puteri kadang kadang bila ada idea lebih akan save dalam henfon dulu untuk kegunaan di saat terdesak..hehehe

Mia Liana said...

penjelasan yang bagus ni..

Tinta Lana said...

Ikhmal ~ Ya, godek forum, salah satu cara juga.

Berry ~ ha kan, ada masa, idea tu memang berlegar dlm kpala, tpi taktau nak tulis cmna..nak mulakan mcmana. Kdg2, lana smpai terbaring2 depan laptop, tak juga mencurah idea,hahaha

Nana ~ kita sama :D akk biasa tulis ats kerts dulu..selesa dgn cara tu >_<

Tinta Lana said...

Syaf ~ LOL, lagi susah dari pilih nama anak..ko dah penah pilih nama anak ke weh,hahahah. Ekceli kan, dari komen ko ni pun bleh buat entry. Tajuknya, "Tajuk", pastu tulis la mslh nak pilih tajuk sesuai tuk entry. Ha, siap kan :D

MalayMale ~ hahaha, rasa mcm remuk redam je internet slow siput ni..siput pn lagi laju,huhu

Tinta Lana said...

Aleasara ~ hye kak lea syg,hehehe. Ha kan, idea ada mana2..pilih quotes or ayat2 best dri novel kita baca pun leh jadi topik entry kan ^^

Saya kalau naik public trnsport, saya pun buat mcm akk, save kat bhgn notes or msgs :) nak tulis ats krts, bergegor plak bas,hehe

p/s-> TQ kak :)


Ieta ~ Prasan tak kak, masa bw pun bleh dtg idea? hehehe.

NohKodiang ~ ahh..sudahla kau..hahahaha, ko memang, kejap ada kejap takda..sian ak,eh?hehehe. InsyaAllah ak mai k.

Caliph ~ Jrg awk auto-publish ya. Saya pun sama..rsanya baru 3,4 kali..Saya suka entry fresh..dpt idea, terus tulis, terus publish..

Tinta Lana said...

Adah ~ dear, knapa tak publish je short essay tu. Hehehe, lana faham pa adah tulis.. ^_^

Sukma ~ Sebab tu kita kena catit dimana2..bila ad masa, kita kembangkan ia.. :)

Puteri ~ haaa..kita penah jadi camtu puteri..ada idea..tpi percubaan menulis tak brapa berjaya..kejap2 tekan backspace kan,hehehe. last2 delete terus,uhuhuhu

Tia Fatihah said...

assalamualaikum.

tia selalu ada masalah nak mengolah jadi cerita. idea dah ada tapi tak tahu macamana nak sampaikan dekat orang lain supaya dia faham.

~ Cik Azz ~ said...

Akak jarang google jika buat entry berkaitan dgn pengalaman sendiri.. Apa yang terlintas di fikiran, terus je tulis walaupun tahu kadang2 cerita itu buat orang rasa loya nak baca..

Kalau entry berkaitan perkongsian ilmu, baru akak google dan share link walaupun adakalanya risau sebab tak pasti samada apa yang di-share-kan itu betul ataupun tidak.. Harap2 betul la.. hehh..

Kadang2 rasa tak berbaloi je share benda yang di-copy paste dari google ni walaupun ramai yang suka buat macam tu.. huhu..

ahmad said...

assalamualaikum

nk join jd bloglist blh x??X

4feet8 said...

sy nak cerita seboleh-bolehnya. tapi sbb konon2, taknak dikenali(baru-baru ni baru masukkan gambar sendiri di satu entry) dgn menaip perkataan yg senang officemate google, maka, kdg2 terpaksalah tidak cerita..

tenku butang said...

Teman suka buat entri yg bole bg peringatan buat diri sniri.. Maklumat yg teman cari teman google dlu.. Heee.. Plg suka petua n resepi n bab kesihatan n kecantikan.. Heeee..

Tinta Lana said...

Kak Azz ~ Saya pun, entry based pd pengalaman sndiri, memg tak google..terus coret je,hehehe. Aah, memang kalau berkaitan perkongsian ilmu atau mana entry yg kita ambil dari sumber luar, memang patut diletakkan link dari sumbernya. Ini etika kan.. :)

Ahmad ~ Wa'alaikum slm ahmad. Boleh..insyaAllah..cuma bukan buat masa ni.. Sebab dalam waktu terdekat lana maybe nak rombak semula bloglist yang ada :)

4feet8 ~ Cover up la ni,hehehe

Tenku Butang ~ Bagus tu kome, tulis entry untuk ingatkan diri sndiri :)

Zai Zaiman said...

bagus gak penerangan ni... byk perkara kite bley share, tgk pd kecenderungan seseorang ape yg hendak dia tulis, kalo ade idea pun tp takde orang nak view pun tak best gak, yg penting blog kite ade target kpd pembace tertentu d samping berblogging...

ahmad said...

jom join bloglist sy yer tarikh tutup 22 mei 2013

http://www.ahmadhasif.info/2013/05/bloglist-di-ahmadhasifinfo-mei-ogos.html

Mime MF said...

kdg2 idea ada tapi tang penulisan tu fail...selalu akan taip dulu then simpan sbg draft...bila dh ada ayat sempoi² baru edit then publish...tapi kdg² bila idea & penulisan tgh baik terus taip and publish je..depends..

Cik Yaya said...

salam lana

lau yaya,selalu nye wat entri utk dkongsi yg boleh dbuat same2 dgn kwn2 blogger..mcm resepi (hehe), makanan, or tempat2 yg boleh pegi, dan paling utama, perkongsian peringtan sesama kita...heee =D

Cik Kay Jue said...

akak, networking / blogger buddies lak cam ne?

mujadafewa.my said...

amboi,, pakar penulisan kita bagi tips,, kena amik ni,, tq lana!!! :D

kopi pasta said...

err, menulis? aku menaip pakai laptop ni. takda nk menulis. bhahaha loyar buruk malam2 ni...

aku idea byk, sbb stail blog aku tu sumber berlambak kat internet. masalah utama, nak menaip smua bahan yg dijumpa mengikut bahasa pemahaman sendiri. kadang2 percaya atau tak 3 baris ayat, kadang2 makan masa 3 jam utk aku... =.=' bukan aliran sastera la katkan. mnaip ayat pun tunggang langgang

Aida Ismail said...

Selalu ada idea. Tapi tatau cane nak tulis. Tanguh punya tangguh last2 tak tulis pun. Teruk kan? Hehe~

ary_lee said...

ketiga-tiga faktor sangat baik buat ary tapi tak menulis kerana masalah kekangan masa^^

NinaAz said...

Nina suka menaip apa yg ada dalam kepala. Nina takkan paksa idea keluar. Tp kalau tetiba terasa nk buat entri. Cepat2 bukak hp. Taip dan draft dulu. ;)

Kesuma Angsana said...

hehehe setuju sgt !

Tukang Karut said...

aku menulis ikut mood...

kalau ada idea, tak ada mood, tak jadi...

Tinta Lana said...

ZaiZaiman ~ Lana setuju part target tu zai. Setiap topik ada target reader. So, check pa kita nk tulis dan pda siapa kita nak sampaikan :)

CikYaya ~ tang resepi tu lana suka yaya,heehhe. CikYaya punya resepi simple, sng nak ikut :D

KayJue ~ InsyaAllah, akk sambung lgi entry ni :)

Tinta Lana said...

Kopi ~ ko memang setiap mlm mloyar burok kopi, hakkk :P. 3 jam untuk 3 baris..urmm..sbnrnya..aku sangat2 percaya2,hahaha. I can feel it bila baca intro hang,hahaha. Tapi, smakin lama pa yg ko taip semakin bagus la kopi :)

AryLee ~ Takpa..ary student lagi.. utamakan study dulu ya :)

NinaAz ~ Ya..saya pun macam tu juga nina :)



Shida Radzuan said...

betul lana setuju..shida msalahnye skg masa! huhuuu...

Encik H said...

masalah utamanya ialah malas..hehehe

Hatimi Tahirruddin said...

setuju dgn lana...kdg2 idea takda langsung...yg ni mmg selalu jugak sy alami...walaupun ramai yg kata BW dulu nanti dapatlah idea...sy tak setuju 100%....sebab kdg2 sy rasa mcm tak sedap hati nak tinggalkan jejak sedangkan blog sendiri takde entri terbaru....masa yg diambil utk BW pon agak panjang dan terlalu byk info yg kita akan dapat...yg ni akan beri lebih kecelaruan pada saya bila nak menulis nanti...

yg no.2 tu paling kerap sy alami...haha....idea nak menulis tu ada...tapi artikel yg nak ditulis tu pulak perlukan kajian dan fakta2 yg mungkin mengambil sedikit masa utk penelitian...so kalau dah ambil masa panjang sgt, jawabnya tertangguh la...tu belum kira masa utk BW lagi....hahaha

Powered by Blogger.