RSS Feed

FIXI

25

May 6, 2013 by

Novel keluaran FIXI memang agak berbeza dengan penerbit2 sediaada spt Alaf21, Karya Seni, CESB, Jemari Seni (sekadar menyebut beberapa saja).

Konsep covernya cukup menarik perhatian saya. Judul harus satu perkataan saja. Paling saya suka, designnya cukup simple. Apa yang ada dicover memang kena dengan judul. 

Itu dari segi luaran. Macamana dengan isi kandungan?

Kalau boleh diungkap dalam satu perkataan, pada saya... 'kasar'. Hampir setiap novel yang saya dah baca, memang kasar dari segi bahasa. Saya faham, itu sebahagian ciri untuk memenuhi urban concept yang cuba mereka tonjolkan. 

Antara yang terbaik dalam koleksi saya, Kelabu, Gergasi dan Murtad. Untuk yang pertama kali baca novel FIXI, saya cadangkan anda mulakan dengan Kelabu. 

Jika mahukan sesuatu yang baru dalam bahan bacaan tempatan (in term of novel), anda harus cuba dapatkan FIXI. 

KOMBO CEKIK DAN AMERIKA, FIXI ILUSANITI, FIXI TUHAN, RIDHWAN SAIDI, ADIB ZAINI, HASRUL RIZWAN, FIXI KELABU, FIXI GERGASI, FIXI MURTAD
Koleksi terbaru


25 comments »

Nana Liena said...

tengok buku nipis,tajuk sempoi design simple..hehe..nanti mahu cuba dapatkan senashkah.. ^^

Tinta Lana said...

Nana ~ Silakan..tidak salah mencuba. Mana yang baik isinya, ambik pengajaran.

Faizul Osman said...

saya dah baca lebih dr 10... ada yg best ada yg tak... tp, saya suka sb dia ada kelainan...

the malay male said...

mcm biasa, saya baca suratkhabar je..hehe

casablander said...

tak silap saya..PECAH pun dari FIXI kan..best jugak tu.. :P

Tukang Karut said...

tak ada masa... atau dalam kata lain malas nak membaca...

Cik Tia said...

seriously ini first time tia dengar pasal fixi. tia biasa dengan alaf21.

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Wahh..thanks for sharing. Tgk mcm menarik novel tuh.

Ann Ishak said...

saya pun minat baca buku keluaran FIXI

Asrul "iLham" Sany said...

Pernah baca... Bahasanya... Bahaya utk dikomen hahaha

nuyui a.k.a miss YUI said...

tak pernh bc =)

Sop Nama Saya said...

tgk muka depan cam ganaz dah.. hehehe
x pernah baca lagi.. lama plak x baca novel rupanya

veesandii said...

DAH LAMA X BACA NOVEL SEJAK HABIS SPM ... TGK COVER MCM TEMA BERAT JER ...

penaberkala said...

pernah baca sikit dulu, tapi kekangan masa tak sempat habis

bahasa tu memang santai, ada yang kasar, ada yang campur english-malay
apapun, sempoi
kena baca habis dulu baru boleh komen
belum cuba belum tau

Sally Yatiey said...

Teringin nak beli novel Kelabu dulu, tapi takut takde masa nak baca ;D hee

Tinta Lana said...

Casablander ~ ya, yang tu pun best juga CB. Dah nak masuk panggung dah,hehehe

Tia ~ skrg tia dah pernah dgr kan..bleh cuba baca plak,he3 >_<

Abgsop ~ hahaha, saya pun prasan juga. Mostly cover depan novel diorg ni, 'tegas' skit rupanya.

Cik Pensil said...

macam menarik :D tengok cover je pun dah dapat gambaran. hee

Mime MF said...

oh ada nmpk keluaran fixi ni kat kedai..tapi tak sambar pun buku keluaran fixi..hehe sambar yang lain..tp tgk cm menarik gak cite2 dorg..

Ieta Mat Saad said...

wow! dasat covernya... tp, sejak beranak pinak ni, mcm dh hilang mood nak membaca novel. huhu...

tak jumpa la email tu dear... terlalu penuh dgn komen di fb & g+ komen. Boleh email sekali lg tak? akak sdg cuba delete komen2 dr fb & g+ tu. Terima kasih ya

Cik Yaya said...

salam =)

mcm menarik jgk cover dia..tp isi xtau lg..don't judge book by it's cover kan.hehe..kene beli,baca bru tau

ANNA MARIANA said...

cantik design buku ni.. :)

baby comel said...

Tak pernah baca novel2 terbitan Fixi ni

Jajas said...

lana ko bacakan tok aku eh...hehe

aizamia3 said...

sejak en. suami jarang outstation ni, dah semakin jarang hadap novel..

caliph shuriken said...

sy x biasa dgn fixi, huh...

Powered by Blogger.