RSS Feed

Suara dalam senyap

29

May 10, 2013 by

Kita kena faham.
Ada sesetengah orang, dia bersuara melalui senyapnya.

Kalau anda bertanya sesuatu,
dan tiada butir jawapan dari mulutnya ketika itu,
kemungkinan paling besar, dia sedang fikir, apa cara terbaik untuk memberitahu.
Dan mungkin juga anda tidak berhak tahu.

Bila anda minta kepastian, dia diam ibarat mulut penuh dengan berlian,
ada kemungkinan, jawapan 'tidak'-lah sebagai balasan.
Sebagai manusia, jawapan seperti itu selalunya mengecewakan.
Jadi, untuk selamatkan keadaan, berdiam adalah pilihan.

Dalam sesetengah situasi, kena faham2 sendiri.
Kurangkan bertanya, banyakkan baca body languange-nya.


29 comments »

Nana Liena said...

betul..biasa dalam tak ada mood semua sibuk nak tanya macam2 soalan yg sensitif..bila diam faham2 la..huhu

Tinta Lana said...

Nana ~ aah, time takda mud, lgi la bnyk tnya. Rasa cam kuar api je kt kpala,heehehe

tenku butang said...

1972

done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

azstory311 said...

sesetengah org tak suka org baca gerak gaya tubuh.. mereka akan segera beredar atau mempalsukan.. kebiasaannya bg org yg diam la..

the malay male said...

sometimes the truth should be remain unspoken.

Sally Yatiey said...

Betul tu! :)

~ Cik Azz ~ said...

Ada kalanya gerak tubuh juga boleh memanupulasikan situasi..

Akak kalau tau suka, akak tunjuk muka boring, muka takde perasaan.. memang malas nak menjawab, just make dunno.. :)

Tinta Lana said...

Azstory ~ betul mir..

Cik Azz ~ saya buat muka tak faham, muka blur sesangat bila promoter dtg promote brg diorg,hehehe

aizamia3 said...

tak semestinya tiap perkara nak kena cakap..

psstt: abg akak cuma tak oustation.. ;)

Cik Tia said...

sebiji macam tia. tia lebih suka berdiam. kena marah pun diam. tengah marah pun diam. entahlah. tia akan bercakap bila rasa dah melampaui batas. tapi still suara yang macam tak ada apa-apa. konon cool lah :)

Nurul Syuhadah said...

Eh, lana ! :D

Sometime mereka yg berdiam mengambil langkah yg bijak. Mungkin mereka takut jika terlalu BERSUARA, kelak akan luka kan hati org lain. kan ? :)

So the best way "SUARA DALAM SENYAP".
hehehehhe

caliph shuriken said...

sy pilih dok diam2, hukk...

Lynn Damya said...

sangat setuju!

Nong Andy said...

diam juga boleh menikam hati org lain

Tinta Lana said...

Cik Tia ~ lana kalau marah, lepas je. tpi time driving jela,lepaskn dlm keta,hehehe

Nong andy ~ erkk, dalam maknanya tu :)

kopi pasta said...

jangan disangka pendiam itu seorang introvert. jangan dijolok kalau takda tujuan. nanti jadi lebah menyengat bila bersuara...

wahhh berfalsampah lak aku malam2 ni :p

<--- merasakan diri ini seorng introvert

veesandii said...

assalamualaikum ... yes , faham body language . tak nak cakap sbb tak nak sakiti hati org / perkara ruh mmg tak baik utk dihebahkan ...

||aLeaSaRa|| said...

setuju...diam bukan bererti mengaku kalah,diam bukan bererti sombong,tapi diam di sisi Islam....merupakan ibadat tertinggi :)

hana hadi said...

owhh.. dah jumpa button komen :)

hana suka senyap. sebab kalau hana berkata2 nanti akan menyakiti dan membuat org terasa hati :)

penaberkala said...

diam bukan bererti setuju
diam bukan bererti tak tahu
diam itu beri seribu satu makna

tiba-tiba teringat kat puisi yang dinukilkan dulu-dulu
http://penaberkala.blogspot.com/2009/10/silent-mode.html

boni kacak said...

benar.. saya sangat-sangat bersetuju dengan entri ni :)

Tinta Lana said...

Kopipasta ~ ecece, malu2 plak,hahaha

Aleasara ~ lebih baik berdiam dari terlalu bnyk berkata kosong kan kak lea :)

Cik Yaya said...

belajar body lguage adlh terbaik..jgn tlalu lurus bendul sgt..huuuuuu ;p

Cik Kay Jue said...

wah... betul juga tu kak..

kadang2 diam tu lbh baik kan?

Encik H said...

aku pun camtu kot..if something yg buatkan aku rasa x selesa, aku prefer untuk diam selagi boleh..sebab aku tau, kalau aku bersuara or luahkan rasa x selesa tu, kemungkinan besar org lain akan terasa..:)

Yumida Huda said...

aah...itulah pesen my hb
klo di tanya..lambat nk bg respon..
klo dia agree...dia akan cepat jwb
klo x agree...mendiam seribu bahasa
kengkdg ske kacau dia..push dia soh jwb..hikhik...

Mime MF said...

diam tu ada 2..suka @ meluat...haha pandai² la baca..ngee:P

Tukang Karut said...

erm... diam itu mengelirukan...

baby comel said...

ada betulnya tu lana. tp kadangkala bila berdiam mungkin membuatkan org tersalah sangka..

Powered by Blogger.