RSS Feed

Teksi

31

May 7, 2013 by

Dah lama tak naik teksi.

Ramai yang memilih public transport seperti bas dan keretapi, berbanding teksi.
Sebab utama, tambang harga.
Naik teksi memang mahal, untuk jarak yang dekat pun tinggi casnya.

Walaupun dari segi keselesaan, dah tentu naik teksi lebih selesa. Tak perlu berlaga dengan penumpang lain.

Macamana mereka mencari rezeki.
Lagi2 di Kuala Lumpur.
Selalu tengok pemandu teksi beratur tunggu penumpang..


31 comments »

M@W@R Q@SeH said...

akak hari2 naik teksi...huhuuu

Carlos Santiago said...

tetap ada yg naik teksi. tambah lagi mereka yg terdesak nk cepat.

Tinta Lana said...

Mawar ~ hari2 kak? huhuhu

Carlos ~ yup..tambah yang bawak banyak barang. Teksi juga yang paling sesuai.

Tukang Karut said...

naik teksi untuk ke klia je...

paripariputih said...

naik teksi bila awal bulan jer... hujung2 bulan ttp kena redah gak dgn org ramai la la la la ~ itu lah kenyataan hidup ni hahahah chill ^_^

Syaf said...

Saya naik teksi bila nak balik rumah dari LRT. Sbb jalan nak ke rumah takde bas lalu. Hihi

aizamia3 said...

dulu selalu naik teksi, sanggup berhabis duit asalkan tak payah nak bersesak bagai.. tapi sekarang.. teramat jarang menggunakan perkhidmatan teksi..

edNA tinynasweet said...

last choice adelah teksi..sebab mahal.. even sorang tapi harga ntk 1kete...

M@W@R Q@SeH said...

ye lana...dr stesen lrt ke opis...

Mime MF said...

kalau nak cepat mmg ambik teksi....tak kesah la kn byr berapa pun..huhu

Puteri Kasih said...

ada kawasan yang takde bas..jadi perlulah naik teksi :)

nurdani said...

kali terakhir saya naik teksi masa 2010. dari shah alam ke klang pun dah RM40 lebih.nasib baik pakcik tu bagi diskaun. masa tu takda kereta sendiri. terpaksalah naik jugak janji cepat sampai rumah. sekarang pulak saya lagi suka memandu sendiri takpun naik je KTM, LRT.

Jajas said...

lana aku skrg nak takot nak bawak moto atas jln raya...hehe
rasanya dh 3-4 thn xbwk moto...hehe

the malay male said...

org yg tak berkira dgn duit selalu pilih naik teksi

Nana Liena said...

saya pernah sekali 2 ja naik..masa study kejap kat johor kak..memang menakutkan..huuu..dah la sorang2.. =='

casablander said...

sy naik teksi kalau ada urusan rasmi luar daerah jer.. hihi :P

ZassDhiey said...

kadang2 org tak naik teksi sbb tanak t'sangkut kat trfik jam kottt,.

Berry Lavynia said...

rasa takut nak naik teksi.. xpernah lagi.. :)

Tinta Lana said...

Dani ~ mahalnya..huhu.. last lana naik teksi dari puncak alam nak keuitm s.alam. Kena RM20.. tu sekitar tahun 2008.. eh,lama juga ak dah tak nek teksi,hehe

Jajas ~ ak faham, kalau kurg berkeyakinan, better bawa kereta or naik public trnsport. Skrg ni, banyak kenderaan ats jalan..bahaya.

Cik Pensil said...

last pensil naik teksi 3 tahun lepas rasanya XD

||aLeaSaRa|| said...

huish kak lea lama btl tak naik teksi.ms study kat damansara dulu sllu naik.pernah seawal pagi dari bdr utama ke PJ,kak lea di charge rm60.00!!!siot btl ankel cina tu cehhh....

Cik Tia said...

kalau student macam tia ni , memang tak lah lana. hehe. bajet pun cukup2 makan je. so , nak keluar duit tambang memang dah save awal2. masa balik pun dah set awal2 supaya tak lah lambat balik dan tak payah keluar duit berpuluh semata nak bayar duit teksi. manyak oo puluh2 untuk sehala saja. bukan dua hala.

Farah said...

Saya pun jarang naik teksi di Malaysia. Tak tahu kenapa.

Kalau di Canada pun jarang juga. Sebab saya lebih suka naik bas. Memerhati gelagat orang.

Siti Hajar Noh said...

hahaha..naik teksi mmng mahal gila kak...x sanggup! huhu

Aida Ismail said...

Kalau sedang kejar masa, memang teksi jadi pilihan. Tapi tak dinafikan, saya lebih selesa naik teksi kalau bawak barang banyak. Tak perlu berebut & bersesak2.

Tinta Lana said...

Tia ~ masa lana di arau, nak tak nak, kena naik teksi. Sebab antara hentian bas dengan nak masuk uitm, jauh juga.huhu. Dan untuk keselamatan juga, sebab lana salu naik bas dari kolumpo malam dan smpai sana salu awal pagi, sblm subuh. Tapi..time tu murah..teksi pun jenis klasik, luas rsa..

Farah ~ saya pun sama farah, prefer naik bas.. dpt memerhati ragam org.. ^_^

Cik Kay Jue said...

biasa la tu kak... mmg da lumrah macam tu.. kadang2 kalau da terdesak sgt terpaksa naik teksi.. then pemandu teksi tu boleh pula ambil kesempatan naik kan tambang.. huhu..

Chuu Muqhlis said...

klu kt tmpt yg chuu x familiar salu amek teksi. kehkeh. takot ssesat lak kalau nek bas

hana hadi said...

teksi mahal. lagipun kalau peempuan naik sorang mcm bahaya skit dlu masa xda transport naik teksi ja sorang2 pandai2 jaga diri, cepat dan xberhimpit2.hehe

azstory311 said...

naik bus takleh nak ikut suka kita nak gi mana, kena pilih destinasi yg sudah ditentukan dengan bas mana yg perlu naik..

naik teksi boleh suruh dia lalu belakang rumah jap, tgk pintu belakang berkunci atau tidak sebelum berlepas ke Australia..hehehe.

Apa pun, fikir mcmni.. dengan gaji kita, kita mampu atau tidak menggunakan teksi? dan berapa kerap kita perlukan teksi. Kalau kita mampu kenapa nak kedekut bersesak naik bus, secara tak langsung kita turut membantu mereka dalam mencari rezeki kan?

caliph shuriken said...

wktu stay kt kL dulu.. slalu naik LRT jaa, klau xde pilihan baru naik teksi, huh...

Powered by Blogger.