RSS Feed

Tips Duduk Rumah Flat

29

May 3, 2013 by

Tips ni sesuai untuk yang duduk rumah flat, pangsapuri, kondo, dan sejenis dengannya. Saya tulis based on pengalaman saya duduk/menetap rumah jenis ni. Tahun ni genap 10 tahun.

Tips paling asas ialah berkongsi.

Kalau rumah teres, rumah sebijik2, jirannya cuma kiri kanan saja.
Tapi rumah jenis ni, jirannya kiri kanan atas bawah.

Lagi bertingkat rumah flat yang anda duduki, bertambah banyak la jiran.
Maknanya, bertambah banyak la juga perkongsian.

Anda akan berkongsi kemudahan awam seperti lif, tapak parking, tempat pembuangan sampah, corridor, tangga, taman dll.

Oh ya, termasuk juga berkongsi dinding dan siling. Biasanya siling rumah kita adalah lantai rumah untuk jiran diatas kita. Tu yang kadang2 kul 3-4 pagi, kemain la dengar lesung batu dentam dentum berbunyi. 

Dah nama pun berkongsi.  
Elak dari mementingkan diri sendiri.
Biarlah orang lain berperangai buruk, jangan kita ikut telunjuk.


29 comments »

Nana Liena said...

em.. macam tak selesa la ..huhu

the malay male said...

duduk umah flat tingkat bawah paling malang... segala hasil buangan ada :-)

Tinta Lana said...

Nana ~ hehe, apa yg tak selesanya nana? :)

Malay male ~ ya betul. Kesian saya tgk..especially tingkt pertama dan kedua. Mana2 sya pergi, dua tingkt ni plg bnyk mslhnya..

Cik Pensil said...

wah. pensil tak pernah merasa T_T

caliph shuriken said...

sy pnah stay kt kL, sewa flat.. bole plak sorang tu btukang tgh2 malam, x pikir jiran2 langsung, huh...

Cik Tia said...

hehe. tia memang tinggal dekat flat lana. pagi2 , boleh dengar konsert dentun dentam dari atas. huhu ..

Tinta Lana said...

Caliph ~ hahaha, saya pernah menyewa kat s.alam. Satu malam tu, ada psgn kekasih bergaduh, time tu kul 2pagi dah. Kitaorg yg sedap tidur, terkejut habis, masing2 terjaga terus lari ketingkp tgk sesi tampar menampar, best jugak,hahaha

Azie Namico said...

hi lana...hehehe! best jugak duduk flat...nak2 lagi jiran sebelah pilot yang omg!fuhhh...memang mengugat iman...ini pengalaman saya...

siap bole tengok jejaka itu sidai kain baju lagi...best2...sebab berjiran...wakaka

yang lain x penting dah..hahaha

||aLeaSaRa|| said...

nak komen nak komen...

kak lea duk apartment tgkt bwh sekali,alah rumah 5 tingkat je.kak lea duk ni area klia,tau jelah staff kerja shift 24 hrs..so kdg2 pukul 3,4 am tu redha jelah kalau berdentam dentum depa menumbuk bawang nk msk kot.tapi jaranglah..

masa sahur lagi happening rs sahur tu mcm kt restoran..pung pang pung pang masak...plh tak blh komromi kalau ada yg rajinnnnnnn mengetuk/drill dinding maghrib2..ayoyoyo...

kak lea sidai baju kt luar btl2 dpn tingkap ruang tamu,parking krta pun sama.ok jelah takde jrn yg baling brg2 kena baju yg disidai.

skrg mmg tgh problem mslh tekanan air rendah..n kdg2 paip tersumbat.tapi fkr balik nk duduk tgkt tgi2 tak sggp kesian kt anak2.



Tinta Lana said...

Azie ~ ooo..hurmm.. inilah diri azie yg sbnr ya..suka skodeng rupanya,hahahaha

Aleasara ~ tu la kak, ada pro kontra nya kan kak. Oh..lima tingkat bagi saya ok sgt. Takda banyak ragam. Saya ni,huhhu, dua kali ganda tingkat kak. Alhamdulillah, jiran semua ok. Cuma lif la biasanya, baru cat dah berconteng balik..

yongpropaghandi said...

kadang-kadang tu rumah atas yang tak berpenghuni pun berketuk-ketuk pukul 3,4 pagi. ehem..

Nong Andy said...

Haha.. n3 yg bagus ni lana...

Lain kali nak buat n3 tajuk

Jiran oh jiran lak hehe..

Ahmad Kamil said...

jangan ade dok bersilat kat tingkat atas sudah..haha..=P

5 personaliti seorang bapa

http://iniblogabangkamil.blogspot.com/2013/05/5-personaliti-seorang-bapa.html

ANNA MARIANA said...

hidup kat flat ni macam2 perangai manusia yang blh kita tgk.. flat anna pon sama ja.. kkdg pkul 3-4 pagi boleh pula org sebelah ketuk paku.. tiap2 hari pula 2.. arggghhh....

veesandii said...

assalamualaikum ... saya pernah dok umah flat dulu . jiran tkt bwh satu keluarga berbangsa india , setiap hari bersembang , buat bising mcm satu flat tuh umah dia . ish , mmg sakit hati ... Ada satu malam tu dalam pukul 1 / 2 padi dengar suara perempuan merintih dan menjerit minta tlg pada suami yg membelasahnya . ramai la jiran yg buka pintu cari cari mana suara tuh . tapi x dpt trace dr pintu mana n tkt brapa ...

Mek Onie said...

duduk umah flat time penat nak angkut barang-barang dapo bawak naik,haha..

Cik Yaya said...

salam =)

yaya pon da 10thun lebih dok aprtmnt tp baru pindh uma teres..xsmpai sethun lg pon..mmg dok uma cmtu bnyk dugaan..huuu telinga tu kene thn je la mcm2 bunyi ade..yg penting hrmat jiran je la..kene jaga2 juga apa yg kita buat,tkut mgangu jiran pula

Tukang Karut said...

kalau boleh, aku nak elakkan duduk rumah flat ni...

Ieta Mat Saad said...

mmg pun... sumenya berkongsi. sll gak berebut pagar sidai kain baju. Ada juga yg kuangjak pi parking keta dlm garaj kita. pe lagi... akak blog keta dia than bg sedas 2 tiga das ayat power... sp sowh dok dlm tpt parking org... hehe... sll pepagi keta kena block dek keta penduduk seflat yg bengong tak reti nk freekan handbreak. mmg mnyakitkan ht je dok flat. dulu mmg tak biasa sll hot temper,plak tu pembawakan ms pregnant...lg lah temprature naik manjang kalo org buat hal. Mcm2 lg lah kisah kelakar n sakit hati dok kat flat ni... hehe...skrg dh alah tegal dek biasa... sglnya mudah kalo ambil mudah pkr yg susah :)

Cik Kay Jue said...

satu tips yang mmg berguna... betul tu... kalau duk umh flat mmg kena berkongsi lbh sikit drp org duk umah teres... :)

Tinta Lana said...

yongpropaghandi ~ err, lain mcm je bunyi nye tu,hehehe

veesandii ~ itu lah..kat tmpt saya pun, mcm2 suara saya dgr, ada yang bunyi ibu n anak bergaduh. Takut saya mendengarnya.

Mime MF said...

masa study sewa rmh flat..makcik2 sgt busy body..sgt..smpaikan semua hal dorg nak amik tau..huhu

Siti Hajar Noh said...

wah betul2...tpi klu boleh, hajar nak elakkan dduk rumah flat. :)

~ Cik Azz ~ said...

Tak pernah duduk flat.. tapi pernah pergi rumah abang yang duduk kuarters flat... Bau sampah menusuk hidung dgn ulat2 yg gemuk melata... ohh noo.. huhu..

Tapi kalau dah terpaksa dan terdesak, nak tak nak kena jugak duduk flat.. Tak boleh nak kata apa dah, ya tak.?

Tinta Lana said...

Kak Azz ~ aah kak..saya pernah praktikal dekat sebuah kawasan perumahan flat kat belah utara..1st time sampai sana, kitaorg risau..rumah tinggal ke?huhu..bangunan tak dicat smula..sampah jgn citer. Ia sebenarnya bergantung pda dua faktor utama, pihak pengurusan dgn kerjasama ant penduduk tu sendiri. Kalau dapat dua2 ok, insyaAllah kawasan kita sihat dan selamat.

Sop Nama Saya said...

nice tips
kalau dok flat mmg kena jd penghuni yang bertanggungjawab kepada penghuni yang lain
kalau tak.. baik jgn duduk flat... hehee

baby comel said...

Betul tu lana.. Jgn pentingkan diri tak kisahlah kat mana pun kita berada..

aizamia3 said...

kalau terlampau pentingkan diri pun susah jugak sebab jiran-jiran ada sedara terdekat bila berlakunya kecemasan..

azstory311 said...

hahahaha.. teringat masa dok sewa bujang apartment. Rumah atas ada 5 orang budak.. Bila hari ahad rasa macam ada perlawanan rugby di tingkat atas.. bersabau je nak tgk movie romantik..hahaha

Powered by Blogger.